Huis Van Mien

Hovenierswoning aan de Van Zijstweg: Gemeentelijk monument en daarna…..

Sinds 2012 is De Hovenierswoning (ook wel Huis van Mien genoemd) onder de aandacht van de Commissie Cultureel erfgoed geweest. De gemeente heeft inmiddels stappen ondernomen om binnenkort te starten met de restauratie van de buitenzijde van De Hoveniers woning. Op termijn gaat de gemeente vervolgens op zoek naar een maatschappelijke invulling voor het pand. 

Huis van Mien, interieur met schouw in de keuken

Keuken

In 2012 is in het maandblad van OU een artikel verschenen van Martine Bakker, over de geschiedenis van de woning. Tevens is een artikel op de website van OU geplaatst. De historische waarde van de woning stond voor kenners wel vast; met name het interieur van de woning bezit bijzondere vroeg twintigste eeuwse interieurdelen

De reden van de toegenomen aandacht in 2012 was de dreiging dat de woning, die al in 1997 door de gemeente was aangekocht, zou moeten plaatsmaken voor de aanpassingen van  onder andere de Van Zijstweg en Dr. M.A. Tellegenlaan. Oud-Utrecht heeft met de Bond Heemschut en Het Cuypersgenootschap op 15 september 2012 een brief met een zienswijze aan de gemeente geschreven, waarin een alternatief tracé van de weg wordt voorgesteld. Tevens werd gevraagd de woning op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

Een co-creatie traject van de gemeente met omwonenden heeft in 2017 geleid tot een Plan van Eisen en concept-ontwerp van de Van Zijstweg, waarin De Hovenierswoning blijft bestaan. Het college van BenW wilde pas over de plaatsing op de monumentenlijst besluiten als in een nieuw bestemmingsplan de verbreding van de Van Zijstweg definitief is geregeld. De Hoveniers woning wordt niet gesloopt. In 2019 was er goed nieuws: de gemeente besluit “het pand Van Zijstweg 51 aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument”.

We zijn inmiddels aangeland in 2024 en moeten helaas constateren dat het onderhoud van de woning ernstig te wensen overlaat. Vooral aan de buitenzijde is dat goed zichtbaar. In samenwerking met Het Cuypersgenootschap is een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente “om handhavend op te treden tegen de verwaarlozing van het gemeentelijke monument Van Zijstweg 51.” En “Uit recente berichtgeving wordt duidelijk dat het verval inmiddels zo sterk is dat het voortbestaan van het monument concreet in gevaar is.”

De gemeente heeft inmiddels stappen ondernomen om binnenkort te starten met de restauratie van de buitenzijde van De Hoveniers woning. Op termijn gaat de gemeente vervolgens op zoek naar een maatschappelijke invulling voor het pand. Als Commissie Cultureel erfgoed blijven we dit proces kritisch volgen omdat ook het bijzondere vroeg twintigste eeuwse interieur o.i. behouden moet blijven.

Hier is de link naar het artikel van 29 november 2012.

Hier is de link naar het artikel van 20 januari 2020

Mien voordeur en trap

Voordeur en trap