Ternatenstraat

Complex 507

Dit bijzondere complex sociale woningbouw is gelegen in de wijk Lombok. Het gaat om 354 woningen, in 11 straten, waaronder de bekende Kanaalstraat. Het complex volkswoningen was in 1920 een initiatief van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen en heeft een bouwstijl verwant aan de Amsterdamse school.

Architect was de destijds opkomende Jan van der Lip (1877-1939), een leerling van de bekende Utrechtse architect P.J. Houtzagers. Architect van der Lip bouwde landhuizen voor zeer welgestelden, maar deed ook volkswoningbouw.

De bouwstijl maakt dit sociale woningbouwcomplex uniek in de stad Utrecht; er is in Utrecht sowieso weinig gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De poortgebouwen en achterliggende hofjes geven het, midden in de stad, een bijna dorpse allure. Veel originele details zijn echter helaas verdwenen zoals de stalen kozijnen. Eigenaar is woningbouwstichting Bo-Ex.

Bo-Ex heeft aangegeven dat 'pas in 2017' (of later) men wil gaan nadenken over de toekomst van het Complex 507. Hoewel met bewoners af en toe overleg is, geeft dit geen reden voor gerustheid. Na de eerste sloopplannen 15 jaar geleden, sneuvelden al verschillende renovatieplannen.

Vereniging Oud-Utrecht maakt zich sterk voor een snelle renovatie van in ieder geval de mooiste, beeldbepalende delen van het Complex 507 (Kanaalstraat, hofje Bantamstraat etcetera) omdat:

  • de architectuur bijzonder fraai is voor sociale woningbouw anno 1920, het complex voor Utrecht uniek is en een zeer herkenbaar deel van de wijk Lombok vormt,
  • er een patstelling is ontstaan tussen Bo-Ex en de bewoners van de huizen,
  • er bouwkundig dringend een grote opknapbeurt voor Complex 507 noodzakelijk is.

Tekst: Jan Hoogerland