Tentoonstelling 'Vreemd Volk, seksuele diversiteit in Utrecht'

Van Zaterdag 25 november 2017 10:00 tot Zondag 25 maart 2018 17:00

De stad Utrecht profileert zich actief als Regenboogstad. Dat is weleens anders geweest, getuige het scheldwoord ‘Utrechtenaar’ voor homoseksuelen, dat stamt uit de tijd van de beruchte ‘Utrechtsche Sodomieprocessen’ rond 1730. In de tentoonstelling ‘Vreemd Volk’ is te zien hoe er in Utrecht en in het bijzonder in de volksbuurt werd en wordt omgegaan met mensen met een andere seksuele voorkeur. Uit verhalen van o.a. Wijk C’ers is op te maken dat ‘anders zijn’ in Wijk C vroeger redelijk getolereerd werd, mits de betreffende personen ‘erbij hoorden’:  familie waren of zich hadden aangepast aan de heersende normen. 


Dit staat haaks op het beeld dat vaak naar voren komt dat men in de volksbuurt niets moest hebben van alles dat anders is. Bij tijd en wijle staan de media vol negatieve verhalen: mensen die uitgejouwd en aangevallen worden of erger, gewoon weggepest.

Er is in de omgang en de acceptatie in de loop der tijd veel veranderd. Er wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de geschiedenis van de emancipatie van LHBTI in Utrecht. Verder komt de seksuele moraal in de afgelopen eeuw en de homo-emancipatie in het algemeen aan bod. Ook kan men kennis maken met bekende en minder bekende Utrechtse LHBTI-voorvechters, -organisaties, -horeca en ‘roze plekken’ in de stad.

De bezoekers worden gestimuleerd niet alleen te kijken, te lezen en te luisteren, maar ook na te denken over de eigen houding en mening. Want hebben we allemaal eigenlijk niet iets waarmee we wel – of juist liever niet - uit de kast willen komen? Bij de tentoonstelling wordt een scala van activiteiten georganiseerd, zoals intieme opvoeringen van STUT theater, roze wandelingen, diverse lezingen en een pubquiz. Voor voortgezet onderwijsscholen is er een educatief programma in samenwerking met productiebureau de Transketeers

Niet eerder werd er in een expositie aandacht aan dit onderwerp besteed en zeker niet vanuit deze invalshoek. Aan de hand van vele interviews met betrokkenen, ambtenaren, politici en (oud) –buurtbewoners is een persoonlijk verhaal ontstaan waarbij de nodige humor niet ontbreekt. Een tentoonstelling voor iedereen die nu eens echt wil weten hoe er in Utrecht omgegaan werd en wordt met seksuele diversiteit.

www.volksbuurtmuseum.nl

Open: dinsdag tm zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
4e en 5e zaterdag van de maand en feestdagen gesloten
Volwassenen: € 5.00, kinderen tm 12 jaar, donateurs Museumkaart en U-pas gratis