Historisch Café - Willem Wilschut, vergeten verzetsheld en oorlogsslachtoffer

Van Vrijdag 13 april 2018 17:00 tot Vrijdag 13 april 2018 18:00

2018 is het jaar van het verzet, vertelde Frank van Vree (directeur NIOD) tijdens de Nationale Holocaustherdenking op televisie. Samen met Marco Gietema is Cecile aan de Stegge auteur van het boek Vergeten Slachtoffers. De psychiatrische inrichting De Willem Arntsz Hoeve te Den Dolder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zij zal het tijdens haar lezing in het bijzonder hebben over de Utrechtenaar Willem Wilschut, geboren aan de Nieuwe Gracht 4, en verpleger in het Willem Arntsz Huis te Utrecht. Zij zal haar lezing illustreren aan de hand van foto's en zijdelings zal daarbij de situatie binnen het Willem Arntsz Huis aan de orde komen. Voorts zal zij een aantal exemplaren van het boek meenemen voor belangstellenden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beleefden de Nederlandse psychiatrische ziekenhuizen een extreem zware tijd. Dit was in Nederland echter niet algemeen bekend. Sterker nog, in de burgermaatschappij meende men dat het in ziekenhuizen veiliger en beter toeven was dan in de samenleving. Ook Joodse mensen meenden dat zij veiliger zouden zijn in een psychiatrisch ziekenhuis dan elders in de samenleving. Het liep voor veel onderduikers helaas niet goed af.

Cecilia aan de Stegge (1957) is een psychiatrisch verpleegkundige met een doctoraalexamen in de westerse wijsbegeerte. Met deze achtergrond werkte zij ruim twintig jaar als beleidsadviseur in de (geestelijke) gezondheidszorg. Na haar promotie op de ontwikkeling van de Nederlandse psychiatrische verpleegkunde aan de Universiteit Maastricht (2012) besloot zij de lotgevallen van de Nederlandse psychiatrie tijdens de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken.