Stadspodium Utrecht: Podiumgesprek over Gevangenis Wolvenplein

Woensdag 27 juni 2018 19:30u tot 21:15u

Bij Utrecht Centrum, diverse plaatsen

De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein wordt mogelijk dit jaar verkocht en krijgt dan een nieuwe eigenaar en bestemming. Wie beslist er dan over hoe dit gebied en gebouw kan worden gebruikt? Zijn dat de nieuwe eigenaren en de projectontwikkelaars of de bewoners van de stad zelf?


De gemeente Utrecht lijkt het besluit over de bestemming over te willen laten aan de markt. Bewoners denken daar anders over. De bewonersverenigingen 'Stadsdorp Wolvenburg' en 'De Witte Wolf' willen graag dat de voormalige gevangenis een plek biedt voor een brede groep Utrechters. Zij willen graag een nieuwe bestemming met een mix van woningen inclusief sociale huur, werkruimtes, een hotel en openbare functies, zodat de hele stad Utrecht kan genieten van dit 'bolwerk'. 

Hoe zit dat bij de verkoop en herontwikkeling van ander vastgoed in de stad? Wie bepaalt er meestal wat er kan en gaat gebeuren. Anders gezegd, wie is er de 'baas' in onze stad? Daarover gaat het Podiumgesprek op woensdag 27 juni 2018. Met een debat tussen de gemeente en de ruimtemakers in de stad en een debat tussen bewoners en raadsleden, zowel van de oppositie als van de nieuwe coalitie. Over vragen als: 

  • Welke invloed moeten burgers kunnen hebben op de (her)ontwikkeling van belangrijke plekken in de stad? 
  • Wanneer moet de gemeente wel of niet opkomen voor het belang van de buurt bij de herbestemming of herontwikkeling 
    van een belangrijk gebied of gebouw?
  • Wat betekent dit voor de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein? Moet de gemeente alsnog haar recht als eerste koper gebruiken, om het direct door te verkopen aan de partij die het beste rekening houdt met wat de stad graag wil? 

Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord en hebben we respect voor elkaars mening en cultuur. Je bent van harte welkom op woensdagavond 27 juni vanaf 19:00 uur in ZIMIHC theater Stefanus (Braziliëdreef 2, Utrecht). Aanmelden voor het Podiumgesprek kan hier. Je kunt ook mee discussiëren via Facebook of onze website

We beginnen om 19:30 en sluiten af om 21:15 uur. Stadsbus 1 stopt er elke 10 minuten vlak voor de deur, halte Amazonedreef. Voorafgaand aan het gesprek kun je ter plekke ook mee eten bij Resto VanHarte. Dan wel graag je daar apart voor aanmelden.

Voor degenen die niet kunnen komen, bij UStad is maandag 2 juli een samenvatting van het Podiumgesprek terug te zien.

Locatie

Utrecht Centrum, diverse plaatsen

2018-06-27 19:30:00
2018-06-27 21:15:00