Themanummer Utrecht en 100 jaar algemeen kiesrecht verschenen

In een goed gevulde zaal van Kytopia (voorheen poppodium Tivoli) aan de Oudegracht vond vrijdag 28 september de geslaagde presentatie plaats van Utrecht en 100 jaar algemeen kiesrecht, het nieuwe themanummer van het Tijdschrift Oud-Utrecht (oktober 2018).

Bijlage(n)

Na een introductie  door eindredacteur Maurice van Lieshout hield prof. dr. Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) een publiek college getiteld 'algemeen kiesrecht in Utrecht: het eind van het provincialisme'. Hij beschreef hoe de invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 gepaard ging met een andere manier van politiek bedrijven waarin partijen harder moesten strijden om de kiezersgunst. In Utrecht deed zich bovendien een ontwikkeling voor die later ook elders in Nederland te zien zou zijn, namelijk dat enkele grote landelijke partijen het politieke landschap gingen bepalen. 

 

De twee eerste exemplaren werden uitgereikt aan wethouder Linda Voortman (Groen Links) en Klaas Battenberg, oud-gemeenteraadslid en sinds 40 jaar voorzitter van een Utrechts stembureau. In de bijlage de toespraak van Linda Voortman.

Het nummer (56 blz., bijna 100 illustraties) is voor € 7,50 verkrijgbaar bij het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28; Utrecht Toerisme, Domplein 9;  Museum Catharijne-convent, Lange Nieuwstraat 38, en de boekhandels Broese Stadhuisbrug, Bruna, Nachtegaalstraat, Bruna Zevenwouden en de Readshop Oudegracht, alle te Utrecht; of door het te bestellen in de webshop op deze site

foto: v.l.n.r. Maurice van Lieshout, wethouder Linda Voortman en Klaas Battenberg (foto Dick de Jong).