Zijdebalen

Nieuws

Zijdebalen en Rotsoord

De Historische Vereniging Oud-Utrecht organiseert op 15 juni 2019 de jaarlijkse Grote Excursie. We blijven deze keer in onze stad Utrecht en als thema is gekozen voor “Industrielandschap (van oud naar nieuw) in Utrecht aan het water”. Op het programma staan bezoeken aan Zijdebalen en Rotsoord.

 Zijdebalen

Zijdebalen ligt tussen de Vecht en de Westerdijk. De Amsterdamse zijdehandelaar Jacob van Mollem (1623-1699) liet er een zijdefabriek bouwen en ook een buitenplaats. Door de bloeiende handel kon zijn zoon David van Mollem de tuin laten uitbouwen tot een van de rijkste van Nederland. Eind 18e eeuw ging het minder goed met de fabriek. Later vestigden zich op het terrein onder andere de Korenschoof, broodfabriek Lubro en houtzagerij Jongeneel. Inmiddels zijn de bedrijven gesloopt en zijn er woningen gebouwd. 

De geschiedenis van Zijdebalen herleeft

Van Zijdebalen naar Rotsoord

Vanaf Zijdebalen in Pijlsweerd gaan we met de rondvaartboot van Schuttevaer de stadsbuitengracht op langs de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein, Stadsschouwburg, Lepelenburg, Sonnenborgh, Centraal museum, brug Ledigerf en dan de Vaartsche Rijn op naar Rotsoord.

Rotsoord

Rotsoord is een oud industriegebied aan de Vaartsche Rijn. Het is het laatste overgebleven stukje van een 'industrielandschap aan het water' in Utrecht. De watertoren is door zijn hoogte en architectuur beeldbepalend, maar er staan ook andere oudere industriegebouwen. Zoals een meubelfabriek en diverse kleinere industriële gebouwen. Ook is er een dierenweide en een aantal kleine woningen. Het gebied is aan het veranderen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Monumenten in Rotsoord

Foto: Utrechts Archief
Gezicht over de Vecht te Utrecht op het huis Zijdebalen.
Vervaardigd door D. Stoopendaal, tekenaar/ graficus
Datering tussen 01-01-1718 en 31-12-1719