Nieuws

Lezing 25 september 2019: Middeleeuwse geneeskunde: een praktijkvoorbeeld

De lezing Blijven zingen of zwijgen over het Koorleven in WOII" van Frederiek Eggink op 25 september 2019 gaat helaas niet door. Wiel van der Mark van Stichting Oculare zal ons deze avond aan de hand van praktijkvoorbeelden meenemen naar de Middeleeuwse geneeskunst. 

Middeleeuwse geneeskunde: een praktijkvoorbeeld
Wiel van der Mark vertelt op basis van oude documenten over middeleeuwse geneeskunde. Hij heeft twee praktijkvoorbeelden bestudeerd en uitgewerkt: het behandelen van een gebroken been en het bestrijden van tandworm. Om de theorie met de praktijk te toetsen maakt hij ook gebruik van re-enactment. Wiel is één van de oprichters van Stichting Oculare. Deze stichting houdt zich bezig met de geschiedenis van de gezondheidszorg. Zelf heeft Wiel jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt. 

Barbier-chirurgijn
Wiel kun je regelmatig vinden in het fictieve middeleeuwse stadje Gravendam in het Archeon. Daar bestiert hij als barbier-chirurgijn Willem van Utrecht, een bloeiende praktijk. Hier is hij apotheker, dokter, drogist, kapper en tandarts tegelijk. De humorenleer kent voor hem geen geheimen. Hij weet precies hoe het lichaam gezond blijft door de juiste balans tussen de vier lichaamssappen of humoren: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Willem van Utrecht schroomt niet om als barbier-chirurgijn te snijden in het lichaam. Hiervoor zijn veel verschillende medische instrumenten beschikbaar. Alleen het gebrek aan medicijnen zoals antibiotica en goede pijnbestrijding maakt het opereren wel lastig.

Aanvang en kosten
Deze lezing en medische reconstructie vindt plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Inloop vanaf 19:00 uur. De lezing begint om 19:30. De kosten zijn 5,00 euro. Aanmelden bij activiteiten@oud-utrecht.nl.