507 Van Heutzstraat Ri Bantamstraat

De bewoners van complex 507 in Lombok krijgen huizen in eigen beheer

Dit bijzondere complex sociale woningbouw is gelegen in de wijk Lombok. Het gaat om 354 woningen, in 11 straten, waaronder de bekende Kanaalstraat. Het complex volkswoningen was in 1920 een initiatief van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen en heeft een bouwstijl verwant aan de Amsterdamse school.

Vereniging Oud-Utrecht maakt zich al jaren sterk voor behoud en renovatie van in ieder geval de mooiste, beeldbepalende delen van het Complex 507 (Kanaalstraat, hofje Bantamstraat etcetera) omdat de architectuur bijzonder fraai is voor sociale woningbouw anno 1920. Het complex is voor Utrecht uniek en een zeer herkenbaar deel van de wijk Lombok.

Op 3 januari 2020 zond het tv-programma Een Vandaag een item uit over Complex 507. Jarenlang is geprotesteerd door de bewoners tegen de (gedeeltelijke) sloop van het complex. Dat was het oorspronkelijk plan van de woningbouwvereniging vanwege de slechte staat waarin het complex verkeerde. Deze maand (januari 2020) begint een grote renovatie. De bewoners krijgen stap voor stap het beheer over het complex waarvan Bo-Ex wel eigenaar blijft. Dat is een mooi resultaat van het overleg tussen de bewoners van het complex en de woningbouwvereniging Bo-Ex.

Hier is de link naar de hele uitzending van Een Vandaag. Het item over complex 507 begint na ongeveer 9 minuten. 

507 straatwand

Kanaalstraat

507 dakrand

Kanaalstraat

507 raam boven poort

507 detail poort

Doorkijkje naar de Bantamstraat