Het ontstaan van gasthuizen

Arme, oude of zieke mensen lukt het in de middeleeuwen nog redelijk om door bedelen aan
eten te komen. Onderdak vinden voor de nacht is lastiger. Daarom bieden welgestelde burgers
onderdak voor de nacht of wordt een (gast)huis ter beschikking gesteld voor de opvang van rondtrekkende armen en pelgrims.

Herplaatsing Gevelsteen ‘Huidenhandelaren’

Vrijdag 14 april zal wethouder binnenstad/erfgoed en monumenten Kees Geldof een bijzondere gevelsteen onthullen in het pand Jacobskerkhof 4-11. Deze 17e eeuwse gevelsteen komt uit het depot van de dienst Erfgoed en heeft tot de jaren 60 van de vorige eeuw in de oudbouw op dezelfde plek gezeten. De herplaatsing is een initiatief van het Volksbuurtmuseum i.s.m. de dienst Erfgoed en Mitros. Het Volksbuurtmuseum heeft o.a. als doel de schaarse restanten van de oude wijk zichtbaar te maken.

Videoregistratie Van der Monde-lezing

Voor het eerst zijn er opnames van een Van der Monde-lezing gemaakt. We hopen dat dit een oplossing is voor die mensen die er niet bij konden zijn omdat er veel meer mensen geïnteresseerd waren in de lezing dan er in de Pieterskerk toegelaten konden worden. Voor komend jaar zal er worden gezocht naar een manier om de verhoogde populariteit op te vangen.

'Huis van Mien' is gered

Van Zijstweg

Niet alleen de inspanningen van omwonenden, ook de jarenlange vasthoudendheid van de Vereniging Oud-Utrecht lijken gelukkig niet voor niets te zijn geweest. De strijd voor het behoud van de hovenierswoning aan de Van Zijstweg bij de Veilinghaven heeft zijn vruchten afgeworpen. Deze woning is ook wel bekend als het 'Huis van Mien'.

Presentatie Jaarboek Oud-Utrecht 2016

Op zondag 27 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2016 gepresenteerd in een volle Tuinkamer in Park Oog in Al. Hoofdredacteur Wilbert Smulders reikte het eerste exemplaar uit aan Wim van Scharenburg van Museum van Zuilen.

Boek en tentoonstelling over Utrecht in 20ste-eeuwse tekeningen

Op 6 november is het boek De getekende stad. Utrecht in tekeningen 1900-2000 van de hand van Tolien Wilmer verschenen, het vervolg op het gelijknamige boek waarin zo’n 600 topografische tekeningen uit vroegere eeuwen worden gepresenteerd. In Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat werd de eerste van drie tentoonstellingen met originele tekeningen geopend. De tentoonstelling is tot en met 30 april 2017.

De Zomer van Herman Pleij

Professor. dr. Herman Pleij, fotografie Mike Bink

Het belooft een reis vol verrassingen te worden, een bezoek aan de tentoonstelling die emeritus-hoogleraar prof. dr. Herman Pleij deze zomer inricht in Museum Catharijneconvent. Pleij was tot 2008 hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is bij het grote publiek bekend van diverse publicaties en mediaoptredens. Menig geschiedenisliefhebber heeft ongetwijfeld zijn Sneeuwpoppen van 1511 of Dromen van Cocagne gelezen.

Nominaties Utrecht Geschiedenisprijs

De jury van de Utrecht Geschiedenisprijs heeft twee onderzoeksvoorstellen genomineerd. Koos Jan de Jager is genomineerd voor zijn onderzoeksvoorstel naar de 17e eeuwse Utrechtse  Dominee Daniel van Henghel. Anna Vlaming is genomineerd voor haar voorstel om onderzoek te doen naar recente de geschiedenis van de Amsterdamsestraatweg.

Utrecht Profielwerkstukkenprijs

De Historische Vereniging Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief schrijven voor 2016 opnieuw de Utrecht Profielwerkstukkenprijs uit. Met hun werkstuk over de geschiedenis van de provincie Utrecht maken eindexamenleerlingen (HAVO/VWO) kans op een geldbedrag van € 250,--. Inzenden kan tot 15 april 2016 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hierna zal de jury zich over de inzendingen buigen. De winnaar zal in juni tijdens een feestelijke bijeenkomst worden bekendgemaakt.

Webwinkel

De vereniging biedt de mogelijkheid om tijdschriften, jaarboeken en andere publicaties na te bestellen.
Wilt u uw serie publicaties compleet maken of iemand een exemplaar cadeau doen dan bestaat daar nu de mogelijkheid voor door hier een bestelling te doen.