Utrechts verleden in vogelvlucht

 Oud-burgemeester Vos-van Gortel ontving het eerste exemplaar van ‘Utrechts verleden in vogelvlucht’ in Het Utrechts Archief.

13.000 jaar Utrechtse geschiedenis is nu in beknopte boekvorm uitgegeven door Uitgeverij Matrijs, met hulp van Gilde Utrecht en Het Utrechts Archief. Rijksarchivaris en eindredacteur Kaj van Vliet vertelde over de grote veranderingen in de afgelopen 20 jaar, sinds het vorige boek ‘Twintig eeuwen Utrecht’. Er is beter inzicht in de vroege geschiedenis van Utrecht en de storm van 1674, maar ook is er de enorme groei van de stad, van 230.000 naar bijna 350.000 inwoners.

Historische stadskraan herbouwd

Ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond een stadskraan, waarmee goederen van de schepen op de werf of naar de straat werden getakeld. Omdat deze oorspronkelijke locatie niet geschikt is voor de herbouw van de replica, is gekozen voor een plek op de Bemuurde Weerd, naast de Monicabrug. In 1837 brak de stadskraan aan de Oudegracht, tijdens het takelen van een van de vrouwenbeelden die bestemd waren voor de pui van de Winkel van Sinkel. Door de onherstelbare schade moest de stadskraan uiteindelijk worden afgebroken. Tegenwoordig is in de bestrating van de werf de plek van de stadskraan zichtbaar gemaakt.

Geslaagde presentatie 'Utrecht en de pers'

Op donderdag 8 juni werd in journalistencafé Willem Slok het jaarlijkse themanummer van het tijdschrift ten doop gehouden, dit maal gewijd aan Utrecht en de pers. Dat gebeurde in aanwezigheid van bijna alle auteurs, enkele Oud-Utrechtleden, redactie- en bestuursleden van de vereniging, oud-journalisten en vertegenwoordigers van de Utrechtse media van nu.

Kerken Kijken Utrecht zoekt vrijwilligers

 

Elke zomer verzorgt Kerken Kijken Utrecht de openstelling van 11 Utrechtse binnenstadskerken voor publiek. Dit cultuurhistorische project zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van gidsen. Voor het nieuwe seizoen zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ons team te ondersteunen. We zoeken mensen die meer (willen) weten over kerkgebouwen en hun geschiedenis, daar graag over vertellen, die het leuk vinden in een team te werken, die soms een mondje over de grens spreken en een gastvrije instelling hebben.

Meer informatie en aanmelden via www.kerkenkijken.nl

 

Muziektent op Lepelenburg

In 2004 is met het 80-jarig jubileum van de vereniging Oud-Utrecht rond de muziektent een reproductie van het Panorama van Utrecht uit 1859 aangebracht dat bij het Utrechts Archief berust. Dit panorama toont aan de hand van tekeningen uit 1859 doorlopend rond de muziektent het aanzien van de binnenstad, gezien van de overkant van de singels.

Het ontstaan van gasthuizen

Arme, oude of zieke mensen lukt het in de middeleeuwen nog redelijk om door bedelen aan
eten te komen. Onderdak vinden voor de nacht is lastiger. Daarom bieden welgestelde burgers
onderdak voor de nacht of wordt een (gast)huis ter beschikking gesteld voor de opvang van rondtrekkende armen en pelgrims.

Herplaatsing Gevelsteen ‘Huidenhandelaren’

Vrijdag 14 april zal wethouder binnenstad/erfgoed en monumenten Kees Geldof een bijzondere gevelsteen onthullen in het pand Jacobskerkhof 4-11. Deze 17e eeuwse gevelsteen komt uit het depot van de dienst Erfgoed en heeft tot de jaren 60 van de vorige eeuw in de oudbouw op dezelfde plek gezeten. De herplaatsing is een initiatief van het Volksbuurtmuseum i.s.m. de dienst Erfgoed en Mitros. Het Volksbuurtmuseum heeft o.a. als doel de schaarse restanten van de oude wijk zichtbaar te maken.

Videoregistratie Van der Monde-lezing

Voor het eerst zijn er opnames van een Van der Monde-lezing gemaakt. We hopen dat dit een oplossing is voor die mensen die er niet bij konden zijn omdat er veel meer mensen geïnteresseerd waren in de lezing dan er in de Pieterskerk toegelaten konden worden. Voor komend jaar zal er worden gezocht naar een manier om de verhoogde populariteit op te vangen.

'Huis van Mien' is gered

Van Zijstweg

Niet alleen de inspanningen van omwonenden, ook de jarenlange vasthoudendheid van de Vereniging Oud-Utrecht lijken gelukkig niet voor niets te zijn geweest. De strijd voor het behoud van de hovenierswoning aan de Van Zijstweg bij de Veilinghaven heeft zijn vruchten afgeworpen. Deze woning is ook wel bekend als het 'Huis van Mien'.

Presentatie Jaarboek Oud-Utrecht 2016

Op zondag 27 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2016 gepresenteerd in een volle Tuinkamer in Park Oog in Al. Hoofdredacteur Wilbert Smulders reikte het eerste exemplaar uit aan Wim van Scharenburg van Museum van Zuilen.