Onthulling gedenksteen noodlottige verzetsvergadering 1944

Van Zaterdag 04 mei 2024 12:00 tot Zaterdag 04 mei 2024 14:15

Op 22 november 1944 met de naderende bevrijding langzaam in zicht komend, wordt in het gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Maliesingel 2 voor het eerst een samenkomst gehouden met de belangrijkste verzetsgroepen van Midden-Nederland. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden lekt de aankondiging voor deze vergadering uit bij de aanhouding van een Utrechtse koerierster in Veenendaal.

Een dag later valt de bezetter de vergadering binnen. Twee aanwezigen vluchten naar boven; de anderen vluchten naar de kelder en worden gearresteerd, mishandeld en afgevoerd in gevangenschap. Een latere bevrijdingsactie mislukt jammerlijk, met nog meer slachtoffers tot gevolg. De twee naar boven gevluchte verzetsmensen weten zich twee etmalen verborgen te houden op zolder en slagen erin ondanks meerdere doorzoekingen miraculeus te ontsnappen.

Van de negen afgevoerde verzetsmensen overleven er zeven anderen de oorlog niet. Voor hen is een jaar na de oorlog door de Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont een gedenksteen gemaakt die in de Kamer van Koophandel een plaats krijgt. Na een verhuizing is de gedenksteen bij de Kamer in depot geraakt. De Kamer heeft aan de gemeente gevraagd om een goede bestemming voor de gedenksteen te zoeken. De gemeentelijke Werkgroep Directe Voorzieningen heeft een geschikte plaats gevonden in een zijgevel van Maliesingel 2 aan de zijde van de Nachtegaalstraat. Daarmee komt de steen terug, nu aan het pand waar hij oorspronkelijk binnen werd geplaatst.

Onderzoek

Niels Bokhove heeft de tragische gebeurtenis met alle achtergronden onderzocht en zal na de onthulling een presentatie van zijn onderzoek geven in de Hekmanzaal van de tegenover gelegen Stadsschouwburg. Hij heeft van alle direct betrokken verzetsmensen nazaten kunnen traceren en hun aanwezigheid wordt verwacht. Ook aanwezig zal zijn mevrouw Minka Cieremans, weduwe van de ontvluchte verzetsman Maarten Cieremans, die een boek heeft geschreven over andere zijn ontsnapping.

Onder de gedenksteen wordt in het trottoir een zogenaamde attentietegel geplaatst die voorzien van een QR-code meer informatie geeft.

Op 4 mei 2024 (de dag van de Dodenherdenking) onthullen we in de zijgevel van het voormalige kantoorpand van de Kamer van Koophandel Utrecht een herplaatste gedenksteen. U bent van harte uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn en ook bij de daarop aansluitende presentatie van een onderzoek naar de noodlottige vergadering.

 Vergadering verzetsgroepen 1944