In de zomer van 2022, als de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan viert, viert de Universiteit Utrecht het zomerfeest van stadspatroon Sint-Maarten. Op 3 en 4 juli 2022 is er een festival, een cadeau van de Universiteit Utrecht voor de jarige stad. Van 10 juni tot en met 11 augustus...
Lees meer...In de zomer van 2022, als de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan viert, viert de Universiteit Utrecht het zomerfeest van stadspatroon Sint-Maarten. Op 3 en 4 juli 2022 is er een festival, een cadeau van de Universiteit Utrecht voor de jarige stad. Van 10 juni tot en met 11 augustus in de Domkerk de tentoonstelling ‘De gelukkige stad’ te zien.
Lees meer...In het Jaarboekje Oud-Utrecht(1944, p.109-121) verscheen onderstaand artikel van G.A. Evers over de Utrechtse sleuteldragers in het rampjaar 1672. Het gaat over de sleutels van de stad die het onverdedigde Utrecht in 1672 moest overhandigen aan de Fransen, maar ook de pamflettenstrijd na het vertrek van de Fransen. De...
Lees meer...In het Jaarboekje Oud-Utrecht (1944, p.109-121) verscheen onderstaand artikel van G.A. Evers over de Utrechtse sleuteldragers in het rampjaar 1672. Het gaat over de sleutels van de stad die het onverdedigde Utrecht in 1672 moest overhandigen aan de Fransen, maar ook de pamflettenstrijd na het vertrek van de Fransen. De titel ‘Utrechtse sleuteldragers’ bleek ‘framing’ van de Hollanders. In Utrecht waren ze daarmee niet akkoord. Ze gaven lik op stuk met pamfletten: ‘Utrechtsche peperkoek op het smadig grollen der malle Hollanders, omtrent het gedroomde sleuteldragen van die van Utrecht’.
Lees meer...Na een lange verbouwing wordt het Universiteitsmuseum Utrecht in 2022 bouwkundig opgeleverd, het gaat na herinrichting in de zomer van 2023 open voor bezoek. Het museum presenteert zichzelf als hét onderzoeksmuseum van Nederland, waar je wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in verleden en heden kunt ontdekken. In 1938 opende het als...
Lees meer...Na een lange verbouwing wordt het Universiteitsmuseum Utrecht in 2022 bouwkundig opgeleverd, het gaat na herinrichting in de zomer van 2023 open voor bezoek. Het museum presenteert zichzelf als hét onderzoeksmuseum van Nederland, waar je wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in verleden en heden kunt ontdekken. In 1938 opende het als Universiteitsmuseum Utrecht. Het museumgebouw was een cadeau van de stad bij het lustrum van 300 jaar universiteit in 1936.
Hieronder volgt een artikel van historicus Armand Heijnen over de aanloop naar het Universiteitsmuseum, het verscheen eerder in Tijdschrift Oud-Utrecht 2019.
Koningin Wilhelmina had een bijzonder gouden geschenk voor generaal Eisenhower, de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa. Als dank voor de bevrijding van Nederland. Het geschenk had een echt Utrechts tintje, want het was ontworpen en gemaakt met het vakmanschap van Brom’s edelsmederij in Utrecht.
Lees meer...Koningin Wilhelmina had een bijzonder gouden geschenk voor generaal Eisenhower, de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa. Als dank voor de bevrijding van Nederland. Het geschenk had een echt Utrechts tintje, want het was ontworpen en gemaakt met het vakmanschap van Brom’s edelsmederij in Utrecht.
Lees meer...In een eerder verhaal heeft A. Brom verteld, dat het Utrechts psalterium bijna door de bezetter was geroofd. Het is diezelfde Wehrmacht geweest, die in de jaren 1940-1945 voor de Universiteitsbibliotheek, zij het op andere wijze, storend en belemmerend heeft gewerkt en grote schade heeft aangericht. Hier weer een verhaal uit de...
Lees meer...In een eerder verhaal heeft A. Brom verteld, dat het Utrechts psalterium bijna door de bezetter was geroofd. Het is diezelfde Wehrmacht geweest, die in de jaren 1940-1945 voor de Universiteitsbibliotheek, zij het op andere wijze, storend en belemmerend heeft gewerkt en grote schade heeft aangericht. Hier weer een verhaal uit de Universiteitsbibliotheek in de Tweede Wereldoorlog door A. Brom.
Lees meer...Zij bleef niet aan de kant staan is een documentaire over Truus van Lier. Op 3 september 1943 schoot deze jonge Utrechtse verzetsstrijder, de NSB hoofdcommissaris G.J. Kerlen dood. Op UStad is nu een aantal keren een documentaire te zien, gemaakt door Edith Wegman.
Lees meer...Zij bleef niet aan de kant staan is een documentaire over Truus van Lier. Op 3 september 1943 schoot deze jonge Utrechtse verzetsstrijder, de NSB hoofdcommissaris G.J. Kerlen dood. Op UStad is nu een aantal keren een documentaire te zien, gemaakt door Edith Wegman.
Lees meer...Het Utrechts Nieuwsblad van 4 mei 1949 berichtte over de onthulling van het verzetsmonument op het Domplein. Na een herdenkingsdienst in de Domkerk gingen op de orgeltonen van het Wilhelmus de deuren open. Mensen verspreidden zich over verschillende vakken op het plein. De erewacht nam zijn plaats in, het was...
Lees meer...Het Utrechts Nieuwsblad van 4 mei 1949 berichtte over de onthulling van het verzetsmonument op het Domplein. Na een herdenkingsdienst in de Domkerk gingen op de orgeltonen van het Wilhelmus de deuren open. Mensen verspreidden zich over verschillende vakken op het plein. De erewacht nam zijn plaats in, het was stil, en vijf voor vier klonk gezang van het koor ‘Euterpe’. Om vier uur klonken de klokken van de Domtoren, waarna motorengeronk de aankomst van Z.K.H. prins Bernhard aankondigden. De heer Boellaard sprak namens het Comité tot oprichting van een monument voor de Gevallenen in het Verzet en nodigde prins Bernhard uit om het monument te onthullen. Na de onthulling en overdracht van het monument aan het gemeentebestuur sprak burgemeester De Ranitz. Hij kondigde aan dat er vanaf die avond elk jaar op 4 mei een herdenking zou zijn op het Domplein.
Lees meer...De Stem des Volks Utrecht was één van de vele arbeiderszangverenigingen die begin vorige eeuw werden opgericht. Ruim 100 jaar later is het koor nog steeds trots op de socialistische roots. Het koor zingt nu naast strijdliederen ook wereldmuziek en klassiek en religieus repertoire. RTV Utrecht maakte een documentaire over de...
Lees meer...De Stem des Volks Utrecht was één van de vele arbeiderszangverenigingen die begin vorige eeuw werden opgericht. Ruim 100 jaar later is het koor nog steeds trots op de socialistische roots. Het koor zingt nu naast strijdliederen ook wereldmuziek en klassiek en religieus repertoire. RTV Utrecht maakte een documentaire over de geschiedenis van het koor.
Lees meer...Aan de Oudegracht ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond vanaf 1402 tot 1839 een stadskraan, waarmee goederen van de schepen op de werf of naar de straat werden getakeld. Op de Museumwerf Vreeswijk verrijst stukje bij beetje een reconstructie van de middeleeuwse stadskraan van Utrecht. Op 21 mei...
Lees meer...Aan de Oudegracht ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond vanaf 1402 tot 1839 een stadskraan, waarmee goederen van de schepen op de werf of naar de straat werden getakeld. Op de Museumwerf Vreeswijk verrijst stukje bij beetje een reconstructie van de middeleeuwse stadskraan van Utrecht. Op 21 mei 2022 wordt hij in gebruik genomen aan de Weerdsingel, naast de Monicabrug.
Er is drie jaar aan gewerkt door de Stichting Stadskraan, met leerlingen van de Ambachtsschool Vreeswijk die worden opgeleid tot vakkracht hout- en metaalbewerking. Binnenin het bouwwerk komt een mechanisme voor de bediening van de kraan. Met tredraderen, waar mensen in lopen, wordt de hijskraan aangedreven. Al met al bereikt de stadskraan straks een hoogte van ongeveer 13,5 meter en een gewicht van 13.000 kilo.
Hieronder een artikel door Kees Smit, oud-medewerker Het Utrechts Archief, in Tijdschrift Oud-Utrecht 2002.
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...In samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert Het Utrechts Archief een tentoonstelling over waterbeheer in Utrecht. Dit bestaat, net als de stad, 900 jaar en dat had met elkaar te maken. De tentoonstelling is te zien bij Het Utrechts Archief, locatie Hamburgerstraat 28 en duurt tot en met...
Lees meer...In samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert Het Utrechts Archief een tentoonstelling over waterbeheer in Utrecht. Dit bestaat, net als de stad, 900 jaar en dat had met elkaar te maken. De tentoonstelling is te zien bij Het Utrechts Archief, locatie Hamburgerstraat 28 en duurt tot en met 11 november 2022. Hieronder volgt een bespreking.
Lees meer...Oud-Utrecht is partner bij de ontwikkeling van een stripboek Utrecht 900 door stripcollectief De Inktpot. Het stripboek verschijnt op de verjaardag van de stad op 2 juni 2022 en is dan te koop in de webwinkel van Oud-Utrecht.
Lees meer...Oud-Utrecht is partner bij de ontwikkeling van een stripboek Utrecht 900 door stripcollectief De Inktpot. Het stripboek verschijnt op de verjaardag van de stad op 2 juni 2022 en is dan te koop in de webwinkel van Oud-Utrecht.
Lees meer...In zijn vierde bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een speelhuisje aan de Drift, dat hoorde bij Drift 8. Tuinhuisjes en theekoepels waren bijzonder populair in Nederland in de achttiende en negentiende eeuw. De schrijver Potgieter meldt in 1838 dat ze ‘er in Holland bij honderden’ ...
Lees meer...In zijn vierde bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een speelhuisje aan de Drift, dat hoorde bij Drift 8. Tuinhuisjes en theekoepels waren bijzonder populair in Nederland in de achttiende en negentiende eeuw. De schrijver Potgieter meldt in 1838 dat ze ‘er in Holland bij honderden’ waren. Deze kleine plezierhuisjes kennen we nu nog aan de Vecht, de Amstel, of in Broek in Waterland. We denken daarbij niet aan binnensteden. Maar daar waren ze ook, zelfs van de straat zichtbaar. Zo kon je ze in Utrecht vinden op het Domplein, aan het Janskerkhof, bij de Bemuurde Weerd en aan de Drift.
Lees meer...KAAN Architecten gaat het ontwerp maken voor de verbouwing van Museum Catharijneconvent. De beoordelingscommissie, onder leiding van rijksbouwmeester Francesco Veenstra, koos unaniem voor de visie van het Rotterdamse bureau waarin het monument en de nieuwe architectuur elkaar optimaal versterken. Vijf bureaus dongen mee naar de opdracht.
Lees meer...KAAN Architecten gaat het ontwerp maken voor de verbouwing van Museum Catharijneconvent. De beoordelingscommissie, onder leiding van rijksbouwmeester Francesco Veenstra, koos unaniem voor de visie van het Rotterdamse bureau waarin het monument en de nieuwe architectuur elkaar optimaal versterken. Vijf bureaus dongen mee naar de opdracht.
Lees meer...Utrecht telt twee keer zoveel fietsen als inwoners en nergens in Nederland wordt er zoveel gefietst. Hoewel de massale aanwezigheid van fietsers geen nieuw verschijnsel is, kregen ze lange tijd geen prioriteit in het verkeersbeleid. Vanaf de jaren zeventig veranderde dat, onafwendbaar. Veel Utrechtse wegen als Voorstraat, Wittevrouwenstraat, Nachtegaalstraat en...
Lees meer...Utrecht telt twee keer zoveel fietsen als inwoners en nergens in Nederland wordt er zoveel gefietst. Hoewel de massale aanwezigheid van fietsers geen nieuw verschijnsel is, kregen ze lange tijd geen prioriteit in het verkeersbeleid. Vanaf de jaren zeventig veranderde dat, onafwendbaar. Veel Utrechtse wegen als Voorstraat, Wittevrouwenstraat, Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat zijn heringericht voor de hoofdgebruikers van verkeer in Utrecht: fietsers en voetgangers. Utrecht heeft inmiddels de grootste fietsenstalling ter wereld, en biedt gastvrijheid aan grote fietsevenementen. In augustus dit jaar start de Vuelta vanuit Utrecht nadat eerder al de Giro d ’Italia in 2010 en de Tour de France in 2015 de stad aandeden.
Lees meer...Kerken Kijken Utrecht verzorgt de openstelling van vele kerkgebouwen in het centrum van Utrecht tijdens het zomerseizoen. Ook buiten deze periode zijn enkele kerkgebouwen geopend voor bezoekers en bent u van harte welkom om de culturele rijkdommen te aanschouwen! De toegang is gratis. Het bestuur van de stichting heeft nu een...
Lees meer...Kerken Kijken Utrecht verzorgt de openstelling van vele kerkgebouwen in het centrum van Utrecht tijdens het zomerseizoen. Ook buiten deze periode zijn enkele kerkgebouwen geopend voor bezoekers en bent u van harte welkom om de culturele rijkdommen te aanschouwen! De toegang is gratis. Het bestuur van de stichting heeft nu een vacture.
Lees meer...Het boek Joods Utrecht, van Els Boon & Han Lettinck is nu verschenen. Hier leest u een beschrijving van de inhoud en waar het wordt uitgegeven.
Lees meer...Het boek Joods Utrecht, van Els Boon & Han Lettinck is nu verschenen. Hier leest u een beschrijving van de inhoud en waar het wordt uitgegeven.
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en precies negenhonderd jaar later verschijnt het kinderboek De Spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen. Burgemeester Sharon Dijksma overhandigt op 2 juni de eerste exemplaren van De Spoken van het stadhuis aan Utrechtse kinderen. Het is een bundel van 20 spannende...
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en precies negenhonderd jaar later verschijnt het kinderboek De Spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen. Burgemeester Sharon Dijksma overhandigt op 2 juni de eerste exemplaren van De Spoken van het stadhuis aan Utrechtse kinderen. Het is een bundel van 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers bij 20 prominente plekken in Utrecht, van de Dom tot Amelisweerd en van Kanaleneiland tot het Rietveld Schröderhuis. De hoofdrolspelers zijn jonge en oudere Utrechters: dappere, maar ook supergewone stadsgenoten. Hun verhalen bewijzen dat geschiedenis niet saai is, maar interessant en leerzaam, en soms zelfs heel leuk.
Lees meer...Vier jaar na de sluiting van Cultureel Centrum ‘t Hoogt opent op de plek van het vroegere Utrechtse filmhuis het nieuwe Slachtstraat Filmtheater. Een grondige restauratie brengt drie zalen met 100, 40 en 30 zitplaatsen op Slachtstraat 5 en Hoogt 4-6. Donderdag 14 april gaan de deuren van de Slachtstraat...
Lees meer...Vier jaar na de sluiting van Cultureel Centrum ‘t Hoogt opent op de plek van het vroegere Utrechtse filmhuis het nieuwe Slachtstraat Filmtheater. Een grondige restauratie brengt drie zalen met 100, 40 en 30 zitplaatsen op Slachtstraat 5 en Hoogt 4-6. Donderdag 14 april gaan de deuren van de Slachtstraat Filmtheater open voor publiek. De ingang van de filmtheaters, het café en het restaurant is aan de Slachtstraat 5. Het Kruideniersmuseum Utrecht en andere culturele activiteiten komen in de panden Hoogt 8 en 10.
Lees meer...In zijn derde bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een heel bijzondere tuin in de binnenstad, de zogenoemde ‘Anatole France-tuin’ tussen de Van Asch van Wijckskade, de Plompetorengracht en de Wijde Begijnestraat. Met zijn vierduizend vierkante meter is deze tuin bijna net zo groot als...
Lees meer...In zijn derde bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een heel bijzondere tuin in de binnenstad, de zogenoemde ‘Anatole France-tuin’ tussen de Van Asch van Wijckskade, de Plompetorengracht en de Wijde Begijnestraat. Met zijn vierduizend vierkante meter is deze tuin bijna net zo groot als die van de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum. Ooit was het een uitzonderlijk fraai aangelegd privépark, waar in zijn glorietijd luisterrijke tuinfeesten werden gehouden, totdat het verval inviel en de tuin compleet verwaarloosd raakte. Nu wacht hij als een Doornroosje erop weer wakker te worden gekust maar of dat happy end er ook komt, en door welke prins, is nog niet echt duidelijk.
Lees meer...Het Utrechtse schip dat in de kelder van het Centraal Museum ligt beschikt over de uitzonderlijke eigenschap steeds jonger te worden in plaats van ouder. Na de vondst in 1930 dacht men met een Romeins vaartuig te maken te hebben. Twijfels werden weggewuifd, want Utrecht was in de ban van...
Lees meer...Het Utrechtse schip dat in de kelder van het Centraal Museum ligt beschikt over de uitzonderlijke eigenschap steeds jonger te worden in plaats van ouder. Na de vondst in 1930 dacht men met een Romeins vaartuig te maken te hebben. Twijfels werden weggewuifd, want Utrecht was in de ban van de Romeinen. We weten inmiddels veel meer, lees hier het verhaal van historicus Renger De Bruin.
Lees meer...Twee Moesmannen, vader Johannes en zoon Joop, voegden iets bijzonders toe aan de stad Utrecht.
Lees meer...Twee Moesmannen, vader Johannes en zoon Joop, voegden iets bijzonders toe aan de stad Utrecht.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Hier is weer een opmerkelijke Utrechtse vrouw: ze opende in 1566 haar huis voor verboden protestantse preekbijeenkomsten van Schele Gerrit en Acheus en ze jutte haar man en zonen op om deel te nemen aan de beeldenstorm. Cornelia Spaens werd door de Raad van Beroerten in 1568 veroordeeld tot eeuwige...
Lees meer...Hier is weer een opmerkelijke Utrechtse vrouw: ze opende in 1566 haar huis voor verboden protestantse preekbijeenkomsten van Schele Gerrit en Acheus en ze jutte haar man en zonen op om deel te nemen aan de beeldenstorm. Cornelia Spaens werd door de Raad van Beroerten in 1568 veroordeeld tot eeuwige verbanning, maar een jaar later was ze alweer terug in stad Utrecht.
Lees meer...Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis. Dat is De Groate Utreg Kwis. Ervaren dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Vieren van 900 jaar Utrecht is meer oog hebben voor elkaars geschiedenis.
Lees meer...Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis. Dat is De Groate Utreg Kwis. Ervaren dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Vieren van 900 jaar Utrecht is meer oog hebben voor elkaars geschiedenis.
Lees meer...Op 7 juni is in de Domkerk een herdenking gepland van Willem Joseph baron van Ghent. Dit is een samenwerking van Platform rampjaarherdenking 1672-2022, de Domkerk, de Vereniging van (oud) officieren der mariniers Willem Joseph baron van Ghent, en historische vereniging Oud-Utrecht. Dr. Renger de Bruin spreekt...
Lees meer...Op 7 juni is in de Domkerk een herdenking gepland van Willem Joseph baron van Ghent. Dit is een samenwerking van Platform rampjaarherdenking 1672-2022, de Domkerk, de Vereniging van (oud) officieren der mariniers Willem Joseph baron van Ghent, en historische vereniging Oud-Utrecht. Dr. Renger de Bruin spreekt bij deze bijeenkomst over vice-admiraal en Domkanunnik Van Ghent, de slag bij Solebay, en zijn grafmonument in de Domkerk. Het onderstaande artikel van Renger de Bruin geeft een beeld van de adellijke officieren in het rampjaar, en de rol van admiraal Van Ghent die in de Domkerk is begraven nadat hij in 1672 sneuvelde in de slag bij Solebay.
Lees meer...Koning Lodewijk Napoléon is wel bekend vanwege zijn belangstelling voor het Koninkrijk Holland, koningin Hortense de Beauharnais is in de vergetelheid geraakt. Weinig mensen weten dat zij de eerste koningin van Nederland was en nog minder dat zij slachtoffer was van slutshaming avant la lettre.
Lees meer...Koning Lodewijk Napoléon is wel bekend vanwege zijn belangstelling voor het Koninkrijk Holland, koningin Hortense de Beauharnais is in de vergetelheid geraakt. Weinig mensen weten dat zij de eerste koningin van Nederland was en nog minder dat zij slachtoffer was van slutshaming avant la lettre.
Lees meer...in zijn tweede bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een pleziertuin aan de Oudegracht: de overtuin van koffiehuis "De bak'.
Lees meer...in zijn tweede bijdrage over groen erfgoed in Utrecht schrijft Michiel Plomp over een pleziertuin aan de Oudegracht: de overtuin van koffiehuis "De bak'.
Lees meer...Michiel Plomp gaat voor Oud Utrecht een serie verhalen maken over tuinen in de Utrechtse binnenstad. De eerste aflevering is al verschenen, over de verdwenen tuin naast de Domkerk. En de volgende aflevering, over een pleziertuin aan de Oudegracht, staat al klaar.
Lees meer...Michiel Plomp gaat voor Oud Utrecht een serie verhalen maken over tuinen in de Utrechtse binnenstad. De eerste aflevering is al verschenen, over de verdwenen tuin naast de Domkerk. En de volgende aflevering, over een pleziertuin aan de Oudegracht, staat al klaar.
Lees meer...Op vrijdag 11 maart was het Utrechts erfgoeddebat. Bijna alle partijen waren vertegenwoordigd. Het debat had twee delen.
Lees meer...Op vrijdag 11 maart was het Utrechts erfgoeddebat. Bijna alle partijen waren vertegenwoordigd. Het debat had twee delen.
Lees meer...Utrecht ging niet altijd goed om met zijn geschiedenis en gebouwen. Zo werden in de 19e eeuw alle stadspoorten, stadsmuren en torens opgeruimd, en werd de 11eeeuwse Mariakerk afgebroken. Het cultuurhistorische erfgoed van de stad is belangrijk en daarom verdienen interessante of mooie gebouwen en objecten bescherming...
Lees meer...Utrecht ging niet altijd goed om met zijn geschiedenis en gebouwen. Zo werden in de 19e eeuw alle stadspoorten, stadsmuren en torens opgeruimd, en werd de 11e eeuwse Mariakerk afgebroken. Het cultuurhistorische erfgoed van de stad is belangrijk en daarom verdienen interessante of mooie gebouwen en objecten bescherming als monument. De gemeente Utrecht telt inmiddels ongeveer 3.000 verschillende monumenten en is daarmee de tweede monumentenstad van Nederland. Sinds 2021 zijn er in Utrecht drie cultuurhistorische Unesco Werelderfgoederen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Neder-Germaanse Limes en het Rietveld Schröderhuis staan op de Werelderfgoedlijst.
Lees meer...Michiel Plomp schrijft voor onze site bijdragen over groen erfgoed. Hij is gepromoveerd kunsthistoricus en was jarenlang hoofdconservator van het Teylers Museum in Haarlem. Nu is Michiel bestuurslid van de Nederlandse Tuinen Stichting en van de Stichting Vrienden van Flora’s Hof. Hieronder staat zijn eerste bijdrage: Een particuliere tuin naast...
Lees meer...Michiel Plomp schrijft voor onze site bijdragen over groen erfgoed. Hij is gepromoveerd kunsthistoricus en was jarenlang hoofdconservator van het Teylers Museum in Haarlem. Nu is Michiel bestuurslid van de Nederlandse Tuinen Stichting en van de Stichting Vrienden van Flora’s Hof. Hieronder staat zijn eerste bijdrage: Een particuliere tuin naast de Domkerk.
Lees meer...Met de recente Russische inval in Oekraïne worden vluchtelingenstromen weer actueel. In 1956 waren Hongaarse vluchtelingen als slachtoffers van het communisme van harte welkom in ons land, al doen de toegelaten aantallen nu wat zuinig aan. Ook de Utrechtse autoriteiten en burgers zetten zich in voor hun opvang en integratie...
Lees meer...Met de recente Russische inval in Oekraïne worden vluchtelingenstromen weer actueel. In 1956 waren Hongaarse vluchtelingen als slachtoffers van het communisme van harte welkom in ons land, al doen de toegelaten aantallen nu wat zuinig aan. Ook de Utrechtse autoriteiten en burgers zetten zich in voor hun opvang en integratie. Met wisselend succes. Dit artikel verscheen eerder in het themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht 2013 over de Koude Oorlog.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...In 2020 was het precies 50 jaar geleden dat Nederland de laatste wervingsovereenkomst voor gastarbeiders sloot. Dat was met Joegoslavië in 1970. Overeenkomsten met Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966) en Marokko (1969) gingen hier aan vooraf. De gastarbeiders gingen in Nederland in de jaren zestig onder andere...
Lees meer...In 2020 was het precies 50 jaar geleden dat Nederland de laatste wervingsovereenkomst voor gastarbeiders sloot. Dat was met Joegoslavië in 1970. Overeenkomsten met Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966) en Marokko (1969) gingen hier aan vooraf. De gastarbeiders gingen in Nederland in de jaren zestig onder andere werken bij Philips, in de fabriek van Ford, bij Fokker, bij de Melkunie, bij Thomassen & Drijver, in de schepenindustrie en bij de textielfabriek in Utrecht. De gastarbeiders hebben niet alleen economisch bijgedragen aan welvaart in Nederland, maar ook sociaal-cultureel.
Lees meer...De tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig in Museum Catharijneconvent is als een beeldenstorm met video, foto’s en spraakmakende kunst. Je wordt er ondergedompeld in een tijd van grote maatschappelijke en religieuze veranderingen.
Lees meer...De tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig in Museum Catharijneconvent is als een beeldenstorm met video, foto’s en spraakmakende kunst. Je wordt er ondergedompeld in een tijd van grote maatschappelijke en religieuze veranderingen.
Lees meer...Vanaf 1923 publiceert Oud-Utrecht een jaarkroniek. De nieuwste kroniek van samensteller Frank Kaiser geeft een overzicht van gebeurtenissen in 2021, die verband houden met de geschiedenis van Utrecht en de bescherming van het erfgoed in de stad.
Lees meer...Vanaf 1923 publiceert Oud-Utrecht een jaarkroniek. De nieuwste kroniek van samensteller Frank Kaiser geeft een overzicht van gebeurtenissen in 2021, die verband houden met de geschiedenis van Utrecht en de bescherming van het erfgoed in de stad.
Lees meer...In 1122 damden de toenmalige bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn af. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. In 2022 viert het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden daarom 900 jaar Waterbeheer.
Lees meer...In 1122 damden de toenmalige bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn af. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. In 2022 viert het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden daarom 900 jaar Waterbeheer.
Lees meer...Veel vrouwen die zakelijke activiteiten uitoefenden, bleven in vroeger eeuwen in de anonimiteit. Dat gold niet voor Maria van Lommen (1688-1742) die al op jonge leeftijd een winkel in goud- en zilverwerk dreef aan de Neude. Ze was niet alleen een gehaaide zakenvrouw maar ook een zorgzame zuster voor haar...
Lees meer...Veel vrouwen die zakelijke activiteiten uitoefenden, bleven in vroeger eeuwen in de anonimiteit. Dat gold niet voor Maria van Lommen (1688-1742) die al op jonge leeftijd een winkel in goud- en zilverwerk dreef aan de Neude. Ze was niet alleen een gehaaide zakenvrouw maar ook een zorgzame zuster voor haar vele broers en zussen.
Lees meer...Op 10 maart presenteerden vijf architectenbureaus in TivoliVredenburg hun visie op de verbouwing van Museum Catharijneconvent. Deze bijeenkomst was een samenwerking van Museum Catharijneconvent met Oud-Utrecht en Aorta. Meer dan tweehonderd aanwezigen konden digitaal hun reactie geven op de verschillende visies. De reacties neemt het museum mee in de doorontwikkeling van...
Lees meer...Op 10 maart presenteerden vijf architectenbureaus in TivoliVredenburg hun visie op de verbouwing van Museum Catharijneconvent. Deze bijeenkomst was een samenwerking van Museum Catharijneconvent met Oud-Utrecht en Aorta. Meer dan tweehonderd aanwezigen konden digitaal hun reactie geven op de verschillende visies. De reacties neemt het museum mee in de doorontwikkeling van de uiteindelijk winnende visie.
Lees meer...Catharina van Rennes (1858-1940), geboren en getogen Utrechtse, is vooral bekend geworden als componiste van kinderliedjes. Maar ze was ook in andere opzichten een markante vrouw, die leefde tijdens de eerste feministische golf. Ze vatte haar vak als musicus serieus op en wilde als zodanig erkend worden, ook door haar...
Lees meer...Catharina van Rennes (1858-1940), geboren en getogen Utrechtse, is vooral bekend geworden als componiste van kinderliedjes. Maar ze was ook in andere opzichten een markante vrouw, die leefde tijdens de eerste feministische golf. Ze vatte haar vak als musicus serieus op en wilde als zodanig erkend worden, ook door haar mannelijke collega’s. In hoeverre vond ze vriendschap en steun bij haar geëmancipeerde zusters?
Lees meer...Stadsherstel Utrecht en attractie DOMunder hebben de kelders met de resten van Paleis Lofen toegankelijk gemaakt. Aangekoerst wordt op een officiële opening van paleis Lofen op 2 juni voor het publiek. Een groep bezoekers mocht vast een kijkje nemen.
Lees meer...Stadsherstel Utrecht en attractie DOMunder hebben de kelders met de resten van Paleis Lofen toegankelijk gemaakt. Aangekoerst wordt op een officiële opening van paleis Lofen op 2 juni voor het publiek. Een groep bezoekers mocht vast een kijkje nemen.
Lees meer...Naast stadswandelingen biedt het Gilde Utrecht geïnteresseerden in de Utrechtse stadsgeschiedenis nóg een dienst: twee keer per jaar de cursus LeerMijUtrechtKennen.
Lees meer...Naast stadswandelingen biedt het Gilde Utrecht geïnteresseerden in de Utrechtse stadsgeschiedenis nóg een dienst: twee keer per jaar de cursus LeerMijUtrechtKennen.
Lees meer...De 17e-eeuwse Magdalena de Passe maakte niet alleen naam als bekwaam graveur. Met haar textielprints en het daarop verworven alleenrecht was ze ook een vernieuwend ondernemer. Tijdschrift Oud-Utrecht maakte in 2009 een serie Boven het maaiveld, met opmerkelijke Utrechtse vrouwen.
Lees meer...De 17e-eeuwse Magdalena de Passe maakte niet alleen naam als bekwaam graveur. Met haar textielprints en het daarop verworven alleenrecht was ze ook een vernieuwend ondernemer. Tijdschrift Oud-Utrecht maakte in 2009 een serie Boven het maaiveld, met opmerkelijke Utrechtse vrouwen.
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en daarmee werd de kiem gelegd voor een eigen stadsbestuur. Een nieuwe themasite Utrechtse Bestuurders bevat een overzicht van 5230 functionarissen tussen 1122 en 2022. Een aantal personen en periodes uit de geschiedenis van het stadsbestuur zijn met verhalen uitgelicht.
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en daarmee werd de kiem gelegd voor een eigen stadsbestuur. Een nieuwe themasite Utrechtse Bestuurders bevat een overzicht van 5230 functionarissen tussen 1122 en 2022. Een aantal personen en periodes uit de geschiedenis van het stadsbestuur zijn met verhalen uitgelicht.
Lees meer...Frans Ferdinand van der Werf is een van de bekendste Utrechtse fotografen van de 20e eeuw. Hij maakte portretten, reclamefoto’s, reportages en persfoto’s. Het opvallendst echter is zijn vrije, artistieke werk dat vooral bestaat uit sfeerbeelden van de stad Utrecht, vaak in een scherp tegenlicht, stemmig winterkleed of omfloerste nevels...
Lees meer...Frans Ferdinand van der Werf is een van de bekendste Utrechtse fotografen van de 20e eeuw. Hij maakte portretten, reclamefoto’s, reportages en persfoto’s. Het opvallendst echter is zijn vrije, artistieke werk dat vooral bestaat uit sfeerbeelden van de stad Utrecht, vaak in een scherp tegenlicht, stemmig winterkleed of omfloerste nevels. Het Utrechts Archief bezit een ruime collectie van zijn foto’s en opende op 19 november 2015 een expositie over het werk van deze veelzijdige fotograaf. Hieronder een artikel van Victor Lansink, vakspecialist beeldmateriaal bij Het Utrecht Archief, eerder verschenen in Tijdschrift Oud-Utrecht oktober 2015.
Lees meer...Fotograaf L.H. Hofland was rond de jaren zestig chroniqueur van het Utrechtse dagelijkse leven. Victor Lansink van Het Utrechts Archief maakte in 2010 voor Tijdschrift Oud-Utrecht een korte schets van leven en werk van deze ‘mensenfotograaf’.
Lees meer...Fotograaf L.H. Hofland was rond de jaren zestig chroniqueur van het Utrechtse dagelijkse leven. Victor Lansink van Het Utrechts Archief maakte in 2010 voor Tijdschrift Oud-Utrecht een korte schets van leven en werk van deze ‘mensenfotograaf’.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Vrijdag 21 januari 2022 overleed de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst (1934). Kort geleden werd een kleine tentoonstelling van zijn Utrechtse werk geopend in de etalage van Oudegracht 341. Het is er nog te zien, inclusief een laatste groet van een 88-jarige Theo.
Lees meer...Vrijdag 21 januari 2022 overleed de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst (1934). Kort geleden werd een kleine tentoonstelling van zijn Utrechtse werk geopend in de etalage van Oudegracht 341. Het is er nog te zien, inclusief een laatste groet van een 88-jarige Theo.
Lees meer...Het beeld van Utrecht stond centraal in een themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht in 2016 en dan vooral de manier waarop stad en provincie inspiratiebron waren en zijn voor schilders, fotografen, filmmakers en schrijvers. Hieronder een artikel van Dick Goosen van Het Utrechts Archief.
Lees meer...Het beeld van Utrecht stond centraal in een themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht in 2016 en dan vooral de manier waarop stad en provincie inspiratiebron waren en zijn voor schilders, fotografen, filmmakers en schrijvers. Hieronder een artikel van Dick Goosen van Het Utrechts Archief.
Lees meer...350 jaar geleden voltrok zich in de stad en de provincie Utrecht een enorme ramp. Toen Utrecht capituleerde voor de Fransen vonden ze dat in de rest van de republiek verraad. Het Utrechts Archief wijdde er een tentoonstelling aan en Oud-Utrecht een podcast. Dit jaar is er een landelijke herdenking...
Lees meer...350 jaar geleden voltrok zich in de stad en de provincie Utrecht een enorme ramp. Toen Utrecht capituleerde voor de Fransen vonden ze dat in de rest van de republiek verraad. Het Utrechts Archief wijdde er een tentoonstelling aan en Oud-Utrecht een podcast. Dit jaar is er een landelijke herdenking van het rampjaar.
Lees meer...Op dinsdag 8 februari organiseert de gemeente Utrecht samen met de Stichting Rietveldprijs een webinar over het jonge erfgoed. Het gaat om gebouwen uit de periode 1990-2008. Hoe waarderen we deze gebouwen? En hoe willen we daar in de toekomst mee omgaan? Wij nodigen u graag uit deel te nemen.
...
Lees meer...Op dinsdag 8 februari organiseert de gemeente Utrecht samen met de Stichting Rietveldprijs een webinar over het jonge erfgoed. Het gaat om gebouwen uit de periode 1990-2008. Hoe waarderen we deze gebouwen? En hoe willen we daar in de toekomst mee omgaan? Wij nodigen u graag uit deel te nemen.
Lees meer...In de kelders onder de gebouwen tussen de Vismarkt en het Domplein liggen bijzondere resten van meer dan 1000 jaar oud. Het zijn de resten van het voormalig keizerlijk paleis. Op 2 juni 1122 werd er een contract ondertekend waardoor Utrecht een stad werd.
Lees meer...In de kelders onder de gebouwen tussen de Vismarkt en het Domplein liggen bijzondere resten van meer dan 1000 jaar oud. Het zijn de resten van het voormalig keizerlijk paleis. Op 2 juni 1122 werd er een contract ondertekend waardoor Utrecht een stad werd.
Lees meer...Velen van ons worden overladen met foto’s in whatsappgroepen met familie en collega’s. Foto’s van het historische Utrecht doen het goed op sociale media. In alle seizoenen worden er stadsgezichten van Utrecht gedeeld via media als Instagram, Facebook en Twitter. Van Utrechtse grachten in de zon en de sneeuw, in...
Lees meer...Velen van ons worden overladen met foto’s in whatsappgroepen met familie en collega’s. Foto’s van het historische Utrecht doen het goed op sociale media. In alle seizoenen worden er stadsgezichten van Utrecht gedeeld via media als Instagram, Facebook en Twitter. Van Utrechtse grachten in de zon en de sneeuw, in het donker, met een botenparade of in lockdown. Dat ging vroeger heel anders. De communicatie ging met de post, op een briefkaart. Ondernemers zagen een kans met de ontwikkeling van mooie kaarten. Het werd een rage. Er waren speciale albums om ze te verzamelen. Johan Moesman organiseerde een tentoonstelling van prentbriefkaarten in Kunstliefde. Tolien Wilmer was de samensteller van een tentoonstelling over prentbriefkaarten bij Het Utrechts Archief in 1992. Zij schreef onderstaand artikel in het Maandblad Oud-Utrecht.
Lees meer...Een tekening van doorgedraaide goddelozen en zondaren. Het is een kenmerkend voorbeeld van de surrealistische en dynamische stijl van de afbeeldingen uit het Utrechts Psalter. De 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen zijn stuk voor stuk rijk geïllustreerd met verhalende tekeningen. Het Utrechts Psalter is een handschrift dat vernieuwend is...
Lees meer...Een tekening van doorgedraaide goddelozen en zondaren. Het is een kenmerkend voorbeeld van de surrealistische en dynamische stijl van de afbeeldingen uit het Utrechts Psalter. De 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen zijn stuk voor stuk rijk geïllustreerd met verhalende tekeningen. Het Utrechts Psalter is een handschrift dat vernieuwend is voor zijn tijd, uniek in zijn soort en een trendsetter. Rond het jaar 830 werd het gemaakt, sinds 1716 wordt het bewaard in de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Vele wetenschappers zijn gefascineerd door het Utrechts Psalter. Over geen enkel middeleeuws handschrift in Nederlands bezit is zoveel geschreven en zijn er zoveel reproducties van gepubliceerd, zowel in boekvorm als digitaal. Het handschrift is sinds 2015 als documentair erfgoed toegevoegd aan het Memory Of The World Register van UNESCO.
Lees meer...500 jaar geleden werd Adriaan Florisz, of Adrianus van Utrecht zoals hij zichzelf noemde, tot paus gekozen. Een goede aanleiding voor extra aandacht aan deze meest invloedrijke Utrechter in de geschiedenis. Hij heeft als eerste paus misstanden in de kerk erkend, hij was een wijs, eerlijk en rechtvaardig man en...
Lees meer...500 jaar geleden werd Adriaan Florisz, of Adrianus van Utrecht zoals hij zichzelf noemde, tot paus gekozen. Een goede aanleiding voor extra aandacht aan deze meest invloedrijke Utrechter in de geschiedenis. Hij heeft als eerste paus misstanden in de kerk erkend, hij was een wijs, eerlijk en rechtvaardig man en hij is altijd verbonden gebleven met Utrecht. In bekendheid blijft Adrianus ver achter bij andere bekende Utrechters, van wie de roem zich soms niet verder uitstrekt dan de gemeentegrenzen. Wel zijn er een gebouw (Paushuize), een straatnaam (Pausdam), een lantaarnconsole, twee voormalige schoolgebouwen die (indirect) aan hem refereren en sinds 2015 het standbeeld op de Pausdam.
Lees meer...Op voorstel van de historische vereniging Oud-Utrecht heeft Marcella Dorigo een serie bruggen gefotografeerd. Daarmee onderstrepen we dat 900 jaar stadsrechten in Utrecht vooral een feest van verbinding moet worden.
Lees meer...Op voorstel van de historische vereniging Oud-Utrecht heeft Marcella Dorigo een serie bruggen gefotografeerd. Daarmee onderstrepen we dat 900 jaar stadsrechten in Utrecht vooral een feest van verbinding moet worden.
Lees meer...Huisnummers zijn niet meer weg te denken, we staan er nauwelijks bij stil. Volgens de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen is ieder adres aangeduid met een straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats. In Utrecht zijn trouwens heel bijzondere huisnummers te vinden. En over wijknamen zijn verhalen te vertellen die uit 900...
Lees meer...Huisnummers zijn niet meer weg te denken, we staan er nauwelijks bij stil. Volgens de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen is ieder adres aangeduid met een straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats. In Utrecht zijn trouwens heel bijzondere huisnummers te vinden. En over wijknamen zijn verhalen te vertellen die uit 900 jaar stadsgeschiedenis voortkomen.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Dit jaar, 2021, is het honderd jaar geleden dat het Centraal Museum aan de Agnietenstraat werd geopend. Het museum kwam in het gerestaureerde Agnietenklooster als een bundeling van collecties, vandaar de naam Centraal Museum. De nieuwe museumvleugel was een ontwerp van architect en directeur van gemeentewerken Nieuwenhuis. De vleugel was...
Lees meer...Dit jaar, 2021, is het honderd jaar geleden dat het Centraal Museum aan de Agnietenstraat werd geopend. Het museum kwam in het gerestaureerde Agnietenklooster als een bundeling van collecties, vandaar de naam Centraal Museum. De nieuwe museumvleugel was een ontwerp van architect en directeur van gemeentewerken Nieuwenhuis. De vleugel was neogotisch en monumentaal vormgegeven en sloot daardoor aan op de Agnietenkapel. Recent verscheen een Documentaire bij RTV Utrecht over 100 jaar Centraal Museum. Hier een terugblik op de ontwikkeling naar een Centraal Museum en de opening in 1921.
Lees meer...De negentiende eeuw gooide voor de adel veel dingen op zijn kop: zijn politieke rol, met twee keer een nieuwe grondwet, grote veranderingen in het electoraat en het ontstaan van kiesverenigingen in plaats van het op verlicht eigenbelang en persoonlijk inzicht gebaseerde politieke handwerk; zijn sociale positie door de groeiende...
Lees meer...De negentiende eeuw gooide voor de adel veel dingen op zijn kop: zijn politieke rol, met twee keer een nieuwe grondwet, grote veranderingen in het electoraat en het ontstaan van kiesverenigingen in plaats van het op verlicht eigenbelang en persoonlijk inzicht gebaseerde politieke handwerk; zijn sociale positie door de groeiende kloof tussen het volk en de elite (en de afnemende acceptatie daarvan) en het ontstaan van nieuwe elites; in economische zin door agrarische hausses en crises, voor hen als grootgrondbezitters van eminent belang, de opkomst van de industrie en de uitbuiting van de koloniën. In het Jaarboek 2021 schreef Fred Vogelzang over de religie en identiteit van de adel in het Utrechtse omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Bij de presentatie van het Jaarboek op 28 november 2021 trok hij de historische lijn door naar onze eigen tijd - lees hier zijn verhaal.
Lees meer...Sinds de uitbraak van Corona in 2019 en in Nederland in 2020, lijkt het virus steeds weer in een andere variant op te duiken. Hoewel de virologen en de onderzoekers heel goed weten hoe de ziekte zich manifesteert en er bliksemsnel een vaccinatie werd ontdekt, lijkt het met de maatregelen...
Lees meer...Sinds de uitbraak van Corona in 2019 en in Nederland in 2020, lijkt het virus steeds weer in een andere variant op te duiken. Hoewel de virologen en de onderzoekers heel goed weten hoe de ziekte zich manifesteert en er bliksemsnel een vaccinatie werd ontdekt, lijkt het met de maatregelen in ons land niet altijd soepel te lopen. Hoe ging dat vroeger eigenlijk?
Lees meer...In de jaren na de oorlog werden in Utrecht allerlei advents- en kerstevenementen georganiseerd. Van een intieme viering bij de burgemeester thuis tot de Volkskerstzang in de Margriethal. Op het Vredenburg stond een levensgrote kerststal van Het Portaal vlak bij een pot van het Leger des Heils. De kerken zaten...
Lees meer...In de jaren na de oorlog werden in Utrecht allerlei advents- en kerstevenementen georganiseerd. Van een intieme viering bij de burgemeester thuis tot de Volkskerstzang in de Margriethal. Op het Vredenburg stond een levensgrote kerststal van Het Portaal vlak bij een pot van het Leger des Heils. De kerken zaten vol, en ook thuis was het feest. Lees hier een artikel uit 2018 van Ton van Schaik, historicus, publicist en oud-redacteur van Tijdschrift Oud-Utrecht.
Lees meer...Er is een geïllustreerde gids (Nederlands - Engels) verschenen over het Domplein, bedoeld voor toeristen en historisch geïnteresseerden. Centraal hierin staat een wandeling over en rond het Domplein langs diverse items, zoals het beeld Jan van Nassau, de markering van het Romeinse castellum, bouwdetails Domkerk en plattegronden - in het...
Lees meer...Er is een geïllustreerde gids (Nederlands - Engels) verschenen over het Domplein, bedoeld voor toeristen en historisch geïnteresseerden. Centraal hierin staat een wandeling over en rond het Domplein langs diverse items, zoals het beeld Jan van Nassau, de markering van het Romeinse castellum, bouwdetails Domkerk en plattegronden - in het plaveisel aangegeven - van vroegere kerken etc. Deze genummerde wandelroute staat aangegeven op een uitvouwbare kaart.
Lees meer...Het Jaarboek Oud-Utrecht 2021 besluit met een bijdrage van cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Hij beschrijft een vergeten episode in de geschiedenis van de Utrechtse Sint-Catharinakerk.
Lees meer...Het Jaarboek Oud-Utrecht 2021 besluit met een bijdrage van cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Hij beschrijft een vergeten episode in de geschiedenis van de Utrechtse Sint-Catharinakerk.
Lees meer...De lezing over de Napolitaanse kerststal op 17 december is volgeboekt, er hebben zich 300 deelnemers gemeld. Daarom komt er een extra lezing op 23 december om 16:00 uur.
Lees meer...De lezing over de Napolitaanse kerststal op 17 december is volgeboekt, er hebben zich 300 deelnemers gemeld. Daarom komt er een extra lezing op 23 december om 16:00 uur.
Lees meer...Op vrijdag 10 december 2021 verschijnt de 6de herziene druk van het woordenboek ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’. Het boek is samengesteld door de in 2011 overleden Bernard Martens van Vliet. De 5dedruk verscheen in 2008. Anja van Putten, weduwe van Bernard Martens van Vliet, ontving...
Lees meer...Op vrijdag 10 december 2021 verschijnt de 6de herziene druk van het woordenboek ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’. Het boek is samengesteld door de in 2011 overleden Bernard Martens van Vliet. De 5de druk verscheen in 2008. Anja van Putten, weduwe van Bernard Martens van Vliet, ontving het eerste exemplaar van de handzame 6e druk in café Willem Slok uit handen van Oud-Utrecht voorzitter Dick de Jong. Koos Marsman en René van Maarsseveen namen het initiatief tot de 6de druk. Hieronder de toespraak van Koos Marsman op Bingo FM.
Lees meer...In 1655 schilderde de Utrechtse Folpert van Ouwenallen een gezicht in de Korte Nieuwstraat met op de achtergrond de Dom. De Korte Nieuwstraat kwam tot stand als een verbindingsweg tussen het Domplein en de Lange Nieuwstraat, die vóór dat jaar gewoon Nieuwstraat heette.
Lees meer...In 1655 schilderde de Utrechtse Folpert van Ouwenallen een gezicht in de Korte Nieuwstraat met op de achtergrond de Dom. De Korte Nieuwstraat kwam tot stand als een verbindingsweg tussen het Domplein en de Lange Nieuwstraat, die vóór dat jaar gewoon Nieuwstraat heette.
Lees meer...In het Jaarboek 2021 dat op 28 november is gepresenteerd heeft Ton Reichgelt een bijdrage geschreven, getiteld Stoutenburg. Groei van een boerengemeenschap tot omstreeks 1830: de ontwikkeling tot 45 boerderijen. Wilbert Smulders heeft Reichgelts suggestie ter harte genomen, op Amersfoort CS een fiets gehuurd en het gebied doorkruist. Hij...
Lees meer...In het Jaarboek 2021 dat op 28 november is gepresenteerd heeft Ton Reichgelt een bijdrage geschreven, getiteld Stoutenburg. Groei van een boerengemeenschap tot omstreeks 1830: de ontwikkeling tot 45 boerderijen. Wilbert Smulders heeft Reichgelts suggestie ter harte genomen, op Amersfoort CS een fiets gehuurd en het gebied doorkruist. Hij is zo nu en dan afgestapt om aan de hand van enkele van de zeer gedetailleerde kaartjes die Reichgelt presenteert, na te gaan wat er in de huidige staat van het gebied nog te zien is van zijn geschiedenis. Dat was even een hoop gepuzzel, maar gaf wel extra voldoening aan het verblijf in dit mooie domein van het Utrechts Landschap.
Lees meer...Zondagmiddag 28 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2021 met een livestream gepresenteerd. Leden en auteurs volgden de presentatie via Zoom.
Lees meer...Zondagmiddag 28 november is het Jaarboek Oud-Utrecht 2021 met een livestream gepresenteerd. Leden en auteurs volgden de presentatie via Zoom.
Lees meer...In het decembernummervan Tijdschrift Oud-Utrecht verschijnt een artikel van Jasper Bongers en Duco Heijs over het Houtplein. Onder toezicht van een opzichtersechtpaar werd daar rust, reinheid en regelmaat bijgebracht aan ‘onmaatschappelijken’. Het artikel gaat vooral over het einde daarvan in de jaren 70, waarbij het Aktiecomité Pijlsweerd een belangrijke...
Lees meer...In het decembernummer van Tijdschrift Oud-Utrecht verschijnt een artikel van Jasper Bongers en Duco Heijs over het Houtplein. Onder toezicht van een opzichtersechtpaar werd daar rust, reinheid en regelmaat bijgebracht aan ‘onmaatschappelijken’. Het artikel gaat vooral over het einde daarvan in de jaren 70, waarbij het Aktiecomité Pijlsweerd een belangrijke rol speelde. Er verscheen onlangs ook een documentaire over de 'woonscholen', die online is terug te zien.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Utrechter Erik van den Bergh heeft twee literatuurlijsten samengesteld over vluchtelingen en migranten in Utrecht. Deze overzichten kunnen onderzoekers en andere geïnteresseerden van nut zijn. Naast historische en sociologische publicaties op de eerste lijst, bevat de andere literatuur door migranten zelf. Hieronder geeft Van den Bergh een toelichting (zie ook...
Lees meer...Utrechter Erik van den Bergh heeft twee literatuurlijsten samengesteld over vluchtelingen en migranten in Utrecht. Deze overzichten kunnen onderzoekers en andere geïnteresseerden van nut zijn. Naast historische en sociologische publicaties op de eerste lijst, bevat de andere literatuur door migranten zelf. Hieronder geeft Van den Bergh een toelichting (zie ook dit interview). De twee lijsten staan onderaan als PDF.
Lees meer...Jan van Laar (1872-1949) is een van de vele vergeten artiesten die ooit stad en land afreisden met komische voordrachten en liedjes. Om het vak te leren verruilde hij zijn geboortestad Utrecht voor artiestenmekka Amsterdam. Daar zou hij verreweg het grootste deel van zijn werkzame leven wonen. Zijn claim to...
Lees meer...Jan van Laar (1872-1949) is een van de vele vergeten artiesten die ooit stad en land afreisden met komische voordrachten en liedjes. Om het vak te leren verruilde hij zijn geboortestad Utrecht voor artiestenmekka Amsterdam. Daar zou hij verreweg het grootste deel van zijn werkzame leven wonen. Zijn claim to fame als liedjesschrijver is de evergreen ‘Daar bij die molen’. In 1935 had Willy Derby er een hit mee die blijvende effecten had.
Lees meer...Pannenkoekenparadijs, groen en cultureel erfgoed: een klein dorp in gemeente Baarn, met de uitgestrekte Vuursche bossen, kasteel Drakensteyn en de beroemde kei. Restaurant De Lage Vuursche bestaat al sinds 1865 met nu de vijfde generatie van familie Van Oosterom.
Lees meer...Pannenkoekenparadijs, groen en cultureel erfgoed: een klein dorp in gemeente Baarn, met de uitgestrekte Vuursche bossen, kasteel Drakensteyn en de beroemde kei. Restaurant De Lage Vuursche bestaat al sinds 1865 met nu de vijfde generatie van familie Van Oosterom.
Lees meer...De muzikale Utrechtse toppers van nu zijn Kensington, Kyteman, Janine Jansen en Malgosia Fiebig. De Utrechtse Jacob van Eyck was in zijn tijd de topper en wordt nog steeds gespeeld, hij was beiaardier, klokkendeskundige, blokfluitist en componist. Blind en klein van stuk, maar boven alles een muzikaal multi-talent. Zonder hem...
Lees meer...De muzikale Utrechtse toppers van nu zijn Kensington, Kyteman, Janine Jansen en Malgosia Fiebig. De Utrechtse Jacob van Eyck was in zijn tijd de topper en wordt nog steeds gespeeld, hij was beiaardier, klokkendeskundige, blokfluitist en componist. Blind en klein van stuk, maar boven alles een muzikaal multi-talent. Zonder hem zouden de klokken van veel Utrechtse kerken nooit geklonken hebben zoals ze nu klinken. Hier volgt een portret door musicoloog Thiemo Wind uit het Tijdschrift Oud-Utrecht 2007.
Lees meer...Sinds juni staat in Museum Catharijneconvent een negentiende-eeuws model van De Tempelberg/Haram al-Sharif. Het is gerestaureerd en terug van weggeweest. De maquette was vanaf 1879 een van de bezienswaardigheden in het huis van dominee Leendert Schouten (1828-1905) in Utrecht. De Tempelberg als heilige plaats voor joden, christenen en moslims dient...
Lees meer...Sinds juni staat in Museum Catharijneconvent een negentiende-eeuws model van De Tempelberg/Haram al-Sharif. Het is gerestaureerd en terug van weggeweest. De maquette was vanaf 1879 een van de bezienswaardigheden in het huis van dominee Leendert Schouten (1828-1905) in Utrecht. De Tempelberg als heilige plaats voor joden, christenen en moslims dient nu als gespreksstarter voor scholieren uit het basisonderwijs. Het maakt duidelijk hoe nauw joden, christenen en moslims met elkaar zijn verbonden.
Lees meer...Universiteit Utrecht restaureert de Pandhof. En hee, de fontein met de schrijvende kanunnik is weg uit de Pandhof! Waar komen het beeld en de bronzen fontein eigenlijk vandaan? Het was een cadeau van stad Utrecht aan de Universiteit bij de viering van haar 100-jarig herstel. De fontein is ontworpen door een...
Lees meer...Universiteit Utrecht restaureert de Pandhof. En hee, de fontein met de schrijvende kanunnik is weg uit de Pandhof! Waar komen het beeld en de bronzen fontein eigenlijk vandaan? Het was een cadeau van stad Utrecht aan de Universiteit bij de viering van haar 100-jarig herstel. De fontein is ontworpen door een beroemdheid van toen, kunstenaar Jan Hendrik Brom.
Lees meer...Hanengeschrei, Massegast, Lange Nieuwstraat, Hekelsteeg, Langerakbaan, Hardebollenstraat, Othellodreef, er zijn veel bijzondere en verschillende straatnamen in Utrecht. Welk verhaal zit erachter? Wie bedenkt ze? Hoe werkt het eigenlijk met nieuwe straatnamen? Voor kinderen en hun ouders werd er dit jaar een aflevering van Het Klokhuis aan gewijd met Wilbert Smulders, ...
Lees meer...Hanengeschrei, Massegast, Lange Nieuwstraat, Hekelsteeg, Langerakbaan, Hardebollenstraat, Othellodreef, er zijn veel bijzondere en verschillende straatnamen in Utrecht. Welk verhaal zit erachter? Wie bedenkt ze? Hoe werkt het eigenlijk met nieuwe straatnamen? Voor kinderen en hun ouders werd er dit jaar een aflevering van Het Klokhuis aan gewijd met Wilbert Smulders, voorzitter van de commissie straatnaamgeving.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Zaterdag 9 oktober spoedden velen zich naar de vierde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Ook deze keer met het thema van de Maand van de geschiedenis: Aan het werk! De Nacht is een initiatief van Oud-Utrecht om de geschiedenis van stad en regio Utrecht te vieren. Deze...
Lees meer...Zaterdag 9 oktober spoedden velen zich naar de vierde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Ook deze keer met het thema van de Maand van de geschiedenis: Aan het werk! De Nacht is een initiatief van Oud-Utrecht om de geschiedenis van stad en regio Utrecht te vieren. Deze keer was dat met een stadstour door de stad, een programma over werken aan de Neude, en een Oud-Uterechse Geschiedenis Quiz bij Het Utrechts Archief.
Lees meer...In het recente boek Slavernij en de stad Utrechtwordt Steven van der Haghen (1563-1624) besproken, de eerste admiraal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Door zijn verovering van Ambon op de Portugezen in 1605 kan hij als grondlegger van het koloniale rijk worden beschouwd. Van der Haghen was geboren...
Lees meer...In het recente boek Slavernij en de stad Utrecht wordt Steven van der Haghen (1563-1624) besproken, de eerste admiraal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Door zijn verovering van Ambon op de Portugezen in 1605 kan hij als grondlegger van het koloniale rijk worden beschouwd. Van der Haghen was geboren in Amersfoort en woonde sinds ongeveer 1590 in Utrecht. Onuitgewerkt blijft in het boek zijn connectie met Aernout van Buchel (Buchelius, 1565-1641). Deze bekende jurist en geschiedschrijver was VOC-bewindhebber namens de Staten van Utrecht en trad op als belangenbehartiger van de Utrechtse admiraal, die erkenning zocht voor zijn pioniersrol.
Lees meer...De historische vereniging Oud-Utrecht, binnenkort 100 jaar oud, groeit mee met de bijna 900-jarige stad. Inmiddels zijn we met ruim 2.200 leden en gelukkig kunnen we elkaar weer fysiek ontmoeten. Bijvoorbeeld op 9 oktober tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis rond het thema ’Aan het werk’. Oud-Utrecht heeft de...
Lees meer...De historische vereniging Oud-Utrecht, binnenkort 100 jaar oud, groeit mee met de bijna 900-jarige stad. Inmiddels zijn we met ruim 2.200 leden en gelukkig kunnen we elkaar weer fysiek ontmoeten. Bijvoorbeeld op 9 oktober tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis rond het thema ’Aan het werk’. Oud-Utrecht heeft de afgelopen tijd hard gewerkt: we publiceerden een lijst met jong erfgoed, gaven boeken en tijdschriften uit en gingen de wijken in. Ook online zitten we niet stil. In de DUIC-krant die vandaag is uitgekomen staat een uitgebreid overzicht van de activiteiten van komend najaar.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Op 16 september kreeg een delegatie van Oud-Utrecht uitgebreide informatie over de verbouwingsplannen van het Catharijneconvent. Dat werd een mooie ontvangst en een interessante uitwisseling. Nu is het museum op zoek naar een architect voor de grote verbouwing.
Lees meer...Op 16 september kreeg een delegatie van Oud-Utrecht uitgebreide informatie over de verbouwingsplannen van het Catharijneconvent. Dat werd een mooie ontvangst en een interessante uitwisseling. Nu is het museum op zoek naar een architect voor de grote verbouwing.
Lees meer...In de 17eeeuw werd een groot deel van het gebied ten westen van de Stadsbuitengracht aan de huidige Catharijnesingelkant ontwikkeld tot het tuinbouwgebied voor de stad Utrecht. Hier woonden de Utrechtse groenten- en fruitkwekers. Het was ontsloten door een stelsel van grachten, die de moesgrachten werden genoemd. Deze...
Lees meer...In de 17e eeuw werd een groot deel van het gebied ten westen van de Stadsbuitengracht aan de huidige Catharijnesingelkant ontwikkeld tot het tuinbouwgebied voor de stad Utrecht. Hier woonden de Utrechtse groenten- en fruitkwekers. Het was ontsloten door een stelsel van grachten, die de moesgrachten werden genoemd. Deze dienden om de waterstand van de landerijen te beheersen en om de aanvoer van groenten en fruit die in dit gebied werden gekweekt naar de stad mogelijk te maken. Let wel, wegen buiten de stadspoort waren vaak slecht begaanbaar en het meeste transport liep van oudsher over water.
Lees meer...In 1786, drie jaar voor de bestorming van de Bastille in Parijs, was Utrecht het toneel van een succesvolle burgerrevolutie. Het is een belangrijke episode uit de Utrechtse geschiedenis waarin de patriot Pieter Quint Ondaatje een hoofdrol speelde. In het Historisch Café van 8 oktober vertelt Rietje de Bruijn over Ondaatje...
Lees meer...In 1786, drie jaar voor de bestorming van de Bastille in Parijs, was Utrecht het toneel van een succesvolle burgerrevolutie. Het is een belangrijke episode uit de Utrechtse geschiedenis waarin de patriot Pieter Quint Ondaatje een hoofdrol speelde. In het Historisch Café van 8 oktober vertelt Rietje de Bruijn over Ondaatje en de totstandkoming van een revolutionaire, democratische bestuursvorm in het Utrecht van 1786. In de bibliotheek is vanaf 7 oktober ook een kleine tentoonstelling over Quint Ondaatje.
Lees meer...Over 700 jaar Domtoren zijn vele verhalen te vertellen. Er is ook het een en ander vergeten. Wie weet bijvoorbeeld dat er kosters met hun gezin woonden in de Domtoren? En dat er dus kinderen opgroeiden. En dat een van die kosters ook kunstschilder was?
Lees meer...Over 700 jaar Domtoren zijn vele verhalen te vertellen. Er is ook het een en ander vergeten. Wie weet bijvoorbeeld dat er kosters met hun gezin woonden in de Domtoren? En dat er dus kinderen opgroeiden. En dat een van die kosters ook kunstschilder was?
Lees meer...In het Centraal Museum is van 3 juli tot 20 oktober een fraaie tentoonstelling van ontwerper Joost van Bleiswijk (1967) met de titel Reconnect. Hij scheurt, snijbrandt, last, schetst en schuift onderdelen in en uit elkaar. Alles op een fysieke en intense manier, waarbij subtiliteit en voorzichtigheid ver te zoeken...
Lees meer...In het Centraal Museum is van 3 juli tot 20 oktober een fraaie tentoonstelling van ontwerper Joost van Bleiswijk (1967) met de titel Reconnect. Hij scheurt, snijbrandt, last, schetst en schuift onderdelen in en uit elkaar. Alles op een fysieke en intense manier, waarbij subtiliteit en voorzichtigheid ver te zoeken zijn. Het oeuvre van Joost wordt getoond aan de hand van vier thema’s in zijn werk: No Screw No Glue, Sketch, Ripped and Teared en Proto-Punk. Zijn werk wordt gecombineerd met moderne en hedendaagse kunst die hij zelf uit de collectie van het Centraal Museum selecteerde, waaronder werk van Charley Toorop, Theo van Doesburg, Dick Bruna, Jan Schoonhoven en Dick van Luijn. In de ruimtes treedt je in de wereld van Joost, met kunst, iconische objecten als klokken en muziek.
Lees meer...De 35eOpen Monumentendag op 11 september 2021 heeft de titel ‘Erfgoed voor iedereen’. Hier lichten we alvast een monument uit dat die dag is te bezichtigen. Manenburg was één van de bastions die rond 1550 in opdracht van keizer Karel V werden gebouwd. In de loop der tijd...
Lees meer...De 35e Open Monumentendag op 11 september 2021 heeft de titel ‘Erfgoed voor iedereen’. Hier lichten we alvast een monument uit dat die dag is te bezichtigen. Manenburg was één van de bastions die rond 1550 in opdracht van keizer Karel V werden gebouwd. In de loop der tijd verloor het zijn militaire functie en bij de aanleg van het Zocherplantsoen in de 19e eeuw werd een groot deel gesloopt. De binnenplaats met de kazematten (de plek waar de kanonnen stonden opgesteld) is goed bewaard gebleven en werd vanaf 1940 gebruikt als atelier van beeldhouwer Pieter d’Hont. Uit die tijd stamt ook de glazen overkapping. Nog steeds is Manenburg in gebruikt als atelier.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...900 jaar stad! Daarom brengt de Historische vereniging Oud-Utrecht voor 2022 een historische scheurkalender uit met het thema 900 jaar stad. Een jaar lang elke dag een feit uit de rijke geschiedenis van onze jarige stad. Vanaf het moment dat Utrecht stadsrechten heeft zijn de geschiedenisboeken doorgespit om niet te...
Lees meer...900 jaar stad! Daarom brengt de Historische vereniging Oud-Utrecht voor 2022 een historische scheurkalender uit met het thema 900 jaar stad. Een jaar lang elke dag een feit uit de rijke geschiedenis van onze jarige stad. Vanaf het moment dat Utrecht stadsrechten heeft zijn de geschiedenisboeken doorgespit om niet te vergeten historische momenten op die dag te vatten in een kort artikel. Dagelijks even stilstaan bij de stad waar je woont, werkt of een stad die je bezoekt en liefhebt.
Lees meer...De twaalfde eeuw is een periode geweest waarin zich op politiek-kerkelijk, algemeen maatschappelijk en monastiek vlak aanzienlijke veranderingen voordeden en onderlinge verhoudingen zich sterk hebben gewijzigd. Dat gold voor het bisdom, Sticht en de stad Utrecht en haar omgeving. Aan de oostkant van de stad werd in 1135 door de...
Lees meer...De twaalfde eeuw is een periode geweest waarin zich op politiek-kerkelijk, algemeen maatschappelijk en monastiek vlak aanzienlijke veranderingen voordeden en onderlinge verhoudingen zich sterk hebben gewijzigd. Dat gold voor het bisdom, Sticht en de stad Utrecht en haar omgeving. Aan de oostkant van de stad werd in 1135 door de Utrechtse burggravin Mechteld een religieuze vrouwengemeenschap gesticht, die later bekend zou staan als de benedictijner abdij van Sint-Steven in Oudwijk, maar aanvankelijk georganiseerd bleek als wereldlijk stift.
Lees meer...Op vrijdag 30 juli is Bart Klück op 76-jarige leeftijd overleden. Hij heeft als bouwhistoricus meer dan 40 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan onze kennis over de stad Utrecht. Bart was één van de ‘founding fathers’ van de bouwhistorie in Nederland: een discipline waarin onderzoek en documentatie plaatsvindt van de...
Lees meer...Op vrijdag 30 juli is Bart Klück op 76-jarige leeftijd overleden. Hij heeft als bouwhistoricus meer dan 40 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan onze kennis over de stad Utrecht. Bart was één van de ‘founding fathers’ van de bouwhistorie in Nederland: een discipline waarin onderzoek en documentatie plaatsvindt van de bouwgeschiedenis van panden aan de hand van de bouwsporen. Honderden onderzoeken heeft hij uitgevoerd in de Utrechtse binnenstad en daarbuiten. Dankzij dit onderzoek weten we nu dat achter de vele 19e-eeuwse gevels in de Utrechtse binnenstad nog een bijna complete middeleeuwse stad aanwezig is.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Lees meer...De Olympische Spelen zijn nu in Tokio, 57 jaar nadat de Utrechtse Anton Geesink in Budokan tot Olympisch kampioen werd. Met 1,98 meter en 120 kilo zorgde deze reus en judoka uit Wijk C voor een ongekende lijst aan successen: hij werd 21 keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen, eenmaal...
Lees meer...De Olympische Spelen zijn nu in Tokio, 57 jaar nadat de Utrechtse Anton Geesink in Budokan tot Olympisch kampioen werd. Met 1,98 meter en 120 kilo zorgde deze reus en judoka uit Wijk C voor een ongekende lijst aan successen: hij werd 21 keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen, eenmaal olympisch kampioen, vier keer Sportman van het jaar, drie keer Nederlands kampioen in het Grieks-Romeins worstelen.
Lees meer...Bewoners van de stad weten het al: in Utrecht ligt de geschiedenis voor het oprapen! Utrecht Time Machine brengt met nieuwe technieken oude tijden tot leven en plaatst ze midden in onze wereld.
Lees meer...Bewoners van de stad weten het al: in Utrecht ligt de geschiedenis voor het oprapen! Utrecht Time Machine brengt met nieuwe technieken oude tijden tot leven en plaatst ze midden in onze wereld.
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten van keizer Hendrik V in zijn paleis genaamd 'Lofen’. Volgend jaar is dit 900 jaar geleden en dat wordt gevierd. Op 2 juni 2022 wordt deze 'geboorteplek van Utrecht' voor het eerst in 900 jaar toegankelijk voor iedereen als nieuwe historische attractie 'Paleis...
Lees meer...Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten van keizer Hendrik V in zijn paleis genaamd 'Lofen’. Volgend jaar is dit 900 jaar geleden en dat wordt gevierd. Op 2 juni 2022 wordt deze 'geboorteplek van Utrecht' voor het eerst in 900 jaar toegankelijk voor iedereen als nieuwe historische attractie 'Paleis Lofen'.
Lees meer...Utrecht is al meer dan duizend jaar een echte marktstad dankzij een goede verbinding over het water van de Rijn en de Vecht naar de haven aan de Oudegracht. In 1122 waren er al vier internationale markten. Het marktgebied breidde in de dertiende en veertiende eeuw steeds verder uit. Eerst...
Lees meer...Utrecht is al meer dan duizend jaar een echte marktstad dankzij een goede verbinding over het water van de Rijn en de Vecht naar de haven aan de Oudegracht. In 1122 waren er al vier internationale markten. Het marktgebied breidde in de dertiende en veertiende eeuw steeds verder uit. Eerst waren er markten langs de Oudegracht, later ook op de Neude en op het Catharijneveld, waar nu Vredenburg is.
Lees meer...