Nieuws

Utrecht 80 jaar vrij: Kinderen geven gezicht aan namen op struikelstenen
In een aangrijpende installatie geven kinderen van verschillende scholen in Utrecht West een gezicht aan oorlogsslachtoffers uit hun eigen wijk. Raadslid en wijkbewoner Fred Dekkers verrichtte op 24 april de opening.
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: lezing 'Kamparts onder de rook van Auschwitz'
Tussen alle herdenkingen en vieringen door zouden we bijna vergeten dat we zelf ook nog aangrijpende activiteiten hebben. Op woensdag 23 april verzorgt Daniël van den Bos een lezing over Isaac Cohensius, die arts was bij een aantal kampen onder de rook van Auschwitz.
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: feest op 5 mei
Het waren rare dagen in mei 1945. Op 4 mei werd de capitulatie getekend, op 5 mei was Nederland vrij. En pas op 7 mei reden de geallieerden Utrecht binnen. Maar toen barstte het feest ook echt los. 80 jaar na dato wordt dat op 5 mei dunnetjes overgedaan.
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: De Utrechtse pers in de meidagen van 1940
Met de viering van de bevrijding van Utrecht 80 jaar geleden herdenken we ook de inval van de Duitsers vijf jaar eerder. Toen was de stemming in de stad heel anders. In Maandblad Oud-Utrecht van 1980 beschreef Ton H.M. van Schaik de houding van de Utrechtse pers in die eerste oorlogsmaand. Over hoe de vrije pers zichzelf al in mei 1940 aan banden liet leggen.
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: Oorlog en vrede beleefd vanuit Tuindorp
Even komt het verleden heel dichtbij. In een indrukwekkende serie van 570 foto’s legde F.W. Bonnet de oorlog en de bevrijding vast vanuit Tuindorp. Ze bleven bewaard bij het NIOD. Een selectie.
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: bommen op het Academisch Ziekenhuis
In 1944 en 1945 voerden geallieerde vliegtuigen bombardementen uit op Utrecht. Vooral gericht op het centraal station en de spoorwegen, die immers een grote rol speelden bij opslag en transport van Duits oorlogsmateriaal. Een reconstructie door H. W. J. de Boer in Maandblad Oud-Utrecht (1985).
Lees meer …
Utrecht 80 jaar vrij: herdenken én vieren
Op 5 mei is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Op 7 mei trokken de geallieerden langs de Biltstraat Utrecht binnen. De komende maand zijn er tal van activiteiten om dat te herdenken en de vrijheid te vieren. Wij lichten er hier een aantal uit.
Lees meer …
Cultureel erfgoed in het nieuws (25-04)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie.
Lees meer …
Wandel langs werelderfgoed op Utrecht Science Park
Utrecht is een wandelroute rijker. De tocht met audiotour voert over en rondom het Utrecht Science Park, door de bossen van Amelisweerd en langs de strategische verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met ook plek voor appelgebak.
Lees meer …
Historisch café over de Utrechtse hoveniers terug te zien
Eeuwenlang voorzagen hoveniers de Utrechtse bevolking van voedsel. Tijdens het historisch café van 28 maart ging nazaat en landschapsarchitect Robbert Jongerius op aanstekelijke wijze aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis in op de achtergronden. De videoregistratie staat inmiddels online.
Lees meer …
Trots op de Utrechtse Agatha van Schoonhoven
Een van de mooiste portretten uit de geschiedenis van Utrecht is dat van Agatha van Schoonhoven, de geliefde van schilder en kanunnik Jan van Scorel. Ze kijkt ons schalks aan. Het hangt in Rome, tussen talloze beroemde kunstwerken in het Palazzo Doria Pamphilj. Een bescheiden portretje, maar van alle artikelen in de museumwinkel van het Palazzo zijn de kaarten, boekenleggers en magneten met daarop onze Utrechtse Agatha het meest verkocht.
Lees meer …
Over het timpaan op het stadhuis door Pieter d’Hont
Groots werk op de Stadhuisbrug. Aan de ene kant wordt het voormalige Magazijn De Zon gerestaureerd voor de komst van het Literatuurmuseum. Aan de andere kant staat het stadhuis in de doeken voor gevelonderhoud. Het timpaan, de driehoek bovenaan de gevel, is nog wel goed te zien. Hoe kwam dat tot stand? En wat stelt het voor?
Lees meer …
Waterput van Karel V gevonden op de Neude
“Gewoon waanzinnig!” noemt archeoloog Nils Kerkhoven de vele vondsten die de laatste tijd zijn gedaan op de Neude. Op 12 maart toonden de gemeentelijk archeologen ter plekke een selectie. Zelfs met een spontane schep in de zwarte veenlaag verschijnen al een bot en de bodem van een beker. Oud-Utrecht was erbij.
Lees meer …
"Kunst werd gezien als middel om een betere wereld te scheppen"
Op 21 februari opende in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Tussen hemel en oorlog. Een tentoonstelling over de hoogtepunten van de moderne kunst tijdens het Interbellum. "Het Interbellum was een zoekende, onrustige tijd met enorm veel tegenstellingen. De wereld stond op zijn kop."
Lees meer …
Citymarketing avant la lettre
Citymarketing in de zeventiende eeuw. Denk daarbij aan plattegronden en panorama's, zoals die van Herman Saftleven en Adam van Vianen, en de beschrijving van Utrecht door Cornelis Booth. Een nadere kennismaking met Booth - en een onverwachte link met de 'jarige' Stichtse Landbrief.
Lees meer …
Bond Heemschut en Oud-Utrecht doen verzoek aan minister
Het prachtige pand van de Fundatie van Renswoude wordt verkocht, zo maakte het college van regenten in december 2024 met pijn in het hart bekend. Bond Heemschut en de vereniging Oud-Utrecht vragen minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om pand en inventaris aan te wijzen als 'ensemble'. De gemeente Utrecht ondersteunt het verzoek.
Lees meer …
"Verrast door de breedte van de vereniging"
Hoe lang Jan van Muilekom al lid is van Oud-Utrecht weet hij niet meer precies. "Zo'n acht à negen jaar zeker. Ik ken de vereniging echter al veel langer. Ik las het tijdschrift weleens en ging ook een enkele keer naar een lezing in het Bartholomeus Gasthuis." Inmiddels is hij aspirant-bestuurslid van Oud-Utrecht. Een korte kennismaking.
Lees meer …
Eerste herdenking Februaristaking in Utrecht
Op 25 en 26 februari 1941 legden in Amsterdam fabrieksarbeiders het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging door de Duitse bezetters. Bij die Februaristaking wordt ieder jaar uitgebreid stilgestaan. Minder bekend is dat op 26 februari 1941 ook Utrechtse arbeiders massaal staakten. Dat wordt dit jaar voor het eerst herdacht op woensdag 26 februari met de onthulling van een monument.
Lees meer …
Historisch café over Willibrorduskerk terug te zien
Tijdens het historisch café van 21 februari ging kunsthistoricus Els Jimkes-Verkade op de neogotische Willibrordkerk. De kerk was in de jaren zestig bijna aan de sloophamer ten prooi gevallen. Het historisch café is hieronder terug te zien.
Lees meer …
De Stichtse Landbrief in kasteel De Haar
In Tijdschrift Oud-Utrecht van februari een artikel over bisschop Arnold van Horne (1339-1389), die in 1375 met de uitgifte van de Stichtse Landbrief tegen wil en dank instemde met de rechten en plichten van de drie standen: de adel, de geestelijkheid en de steden. In kasteel De Haar is die voor Utrecht belangrijke gebeurtenis afgebeeld in een glas-in-loodraam.
Lees meer …