Gezocht: werk van Toon van Ham voor evt. tentoonstelling

Waar bevindt zich werk van de Utrechtse kunstenaar Toon van Ham? Hij was succesvol met de verkoop van zijn schilderijen en tekeningen, maar de administratie aan wie en wanneer is verloren gegaan. Elke informatie is welkom om een eventuele nieuwe tentoonstelling van zijn werk in de Domstad mogelijk te maken.

Wijkentour Tolsteeg - Het Utrechts schipperskwartier

Dit jaar organiseert Oud-Utrecht opnieuw wijkentours in diverse Utrechtse wijken. Op zaterdag 26 oktober is Tolsteeg aan de beurt. We gaan op ontdekkingsreis naar erfgoed tussen ‘t Ledig Erf en het spoor. Op het programma staan drie thematische wandelingen met bevlogen gidsen, een quiz met mooie prijzen en een gezellige borrel. 

Fotoboek Zicht op de Domtoren

DUIC presenteert in samenwerking met Oud-Utrecht het fotoboek Zicht op de Domtoren. En je kunt helpen door alvast een boek te bestellen.

Wijkentour Overvecht 28 september 2024

Op zaterdag 28 september was de Wijkentour Overvecht vanuit Bibliotheek Overvecht. Daar werden de wandelaars en fietsers met koffie en thee ontvangen bij de kraam van Oud-Utrecht. De ingrediënten voor deze wijkentour waren wandelingen en fietstochten door de wijk en het maken van gedichten en verhalen over Overvecht. 

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-10)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

‘In de lusttuinen van de tekenkunst’ van Toon van Ham

Het werk van de in 1988 overleden Utrechtse kunstenaar Toon van Ham is opnieuw ontdekt. Aan zijn leven als kunstschilder besteedt Tijdschrift Oud-Utrecht aandacht in de editie van oktober 2024. Dit online-artikel beschrijft een ander facet van zijn kunstenaarschap, zijn alom geprezen tekenkunst.

Eeuwfeest Slot Zeist

Op 11 september was het 100 jaar geleden dat de gemeenteraad van Zeist besloot tot aankoop van Slot Zeist. Dat eeuwfeest is op zondag 15 september uitgebreid gevierd. Het slot was na de Tweede Wereldoorlog totaal verwaarloosd en deels afgebrand. Het is daarna gerenoveerd en van een nieuw, deels Utrechts interieur voorzien. Hier volgt een geschiedenis met hulp van eerdere publicaties van Oud-Utrecht.

Populaire historische cultuur in Utrecht: De Domtoren tattoo

De Domtoren is bijna helemaal uit de steigers na een restauratie van vijf jaar. Een bijzonder moment waar we lang naar hebben uitgekeken. Nu is er de kans om jouw speciale band met de Domtoren te vereeuwigen met een tattoo! Hoe? In een unieke pop-up tattoostudio ín de Dom op vrijdag 4 oktober in samenwerking met de Utrechtse studio Prik Tattoo. Heb je al een Domtorentattoo? Dan kun je gratis de Domtoren beklimmen. Klik hier voor meer info: https://www.domtoren.nl/pop-up-tattoostudio/ 

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2024 (Flashback)

Op zaterdagavond 12 oktober was de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis, georganiseerd door historische vereniging Oud-Utrecht met vele partners. De 'Nacht' was uitverkocht: 1200 deelnemers gingen op pad naar exposities, rondleidingen, muziek, theater, mini-colleges en workshops rond het thema Echt Nep. 

Spuiten en Stikken in het Centraal Museum

Bij binnenkomst in de stallen van het Centraal Museum zie je een kleurig meterslang werk zonder titel van Keith Haring uit 1980. Keith Haring was een wereldberoemd kunstenaar die een schakel vormde tussen allerlei kunstvormen met een boodschap. Hij begon ooit met graffitti.

Schildering Johannes Pieter van Wisselingh

Onlangs verscheen er een megagroot meesterstuk van De Strakke Hand, Eneco, de buurtbewoners én de 19e eeuwse schilder Van Wisselingh. Het is een 360 graden schildering van ruim 850 m2, zestig meter breed en zeventien meter hoog.

100 jaar Neude 11

Bibliotheek Utrecht is gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Neude 11. Dit jaar bestaat het monumentale bakstenen gebouw precies 100 jaar! Op 10 en 11 augustus wordt deze mijlpaal groots gevierd met een talkshow, speciale rondleidingen en een boeiende fototentoonstelling over de rijke geschiedenis van het gebouw. 

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-08)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

René de Kam, conservator Middeleeuwen

Na iets meer dan zes jaar als conservator Stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum te hebben gewerkt, heeft René de Kam ervoor gekozen om conservator Middeleeuwen te worden bij Museum Catharijneconvent. Mario Gibbels interviewde hem.

Stad in de storm. ’t Schrickelik Tempeest

Hét moment in de Utrechtse geschiedenis volgens de Utrechters is wel de storm die 350 jaar geleden over Utrecht trok. Deze storm kreeg zelfs een eigen naam: ’t Schrickelik Tempeest. Na het rampjaar van 1672 waarin de Fransen de macht overnamen was dit weer een enorme ramp voor de stad. De puinhopen bleven nog tot het begin van de 19e eeuw liggen. De gevolgen zijn destijds vastgelegd in tekeningen van Herman Saftleven en later door Th. Haakma Wagenaar. Dominees wijdden er hun preek aan en meteorologen deden diepgravend onderzoek. Utrecht was zwaar getroffen, de gevolgen zijn nu nog te zien: het Domplein is de ruimte waar het middenschip van de Domkerk stond, er zijn geen torens meer op de Pieterskerk.

Het doel is dat mensen Leidsche Rijn met andere ogen gaan bekijken

Op zaterdag 31 augustus was de Wijkentour Leidsche Rijn. De ingrediënten waren een historische fietstocht met gids Gerda Oskam en een rondleiding bij de Vrijstaat door artistiek leider Daphne de Bruin. De deelnemers - die uit verschillende Utrechtse wijken kwamen - waren aangenaam verrast door deze jonge wijk op oude grond. Sommigen waren er zelfs nog nooit geweest: “Ik vind het geweldig. Het voelt alsof ik op excursie ben in het buitenland”.

Stad in de storm. Utrecht op het witte doek.

Op 1 augustus 2024 is het 350 jaar geleden dat het schip van de Domkerk instortte tijdens een ‘Schrickelik Tempeest’. Waar blijft de film gebaseerd op Thea Beckmans bekroonde boek Stad in de storm over de Franse bezetting van Utrecht en het instorten van het schip van de Domkerk? Met de huidige digitale technieken behoren dit soort historische films zeker tot de mogelijkheden, aldus Herman de Wit. Hij stelt ook: ‘Veel filmmakers doen hun uiterste best om de Utrechtse Domtoren niet in beeld te brengen, omdat Utrecht wordt gebruikt als historische achtergrond voor de film die ze willen maken.’

Stad in de storm. Ook de Dom valt straks om!

Het ‘Schrickelik Tempeest’, de storm van 1 augustus 1674, trok een spoor van vernieling door stad en land, dit jaar 350 jaar geleden. Het schip van de Domkerk stortte in. Het is één van de vele verhalen die voorkomen in een letterkundige wandeling door Utrecht. Gedichten geven een fraaie blik op ons Utrecht, en soms heel afschrikwekkend. Leo Vroman waarschuwde: Ook de Dom valt straks om! Lees maar eens mee.

Wijkentour Zuilen 29 juni 2024

Op zaterdag 29 juni 2024 was er weer een wijkentoer in Zuilen. Deze leidde tot mooie ontdekkingen, ontmoetingen, goede gesprekken en gezelligheid.

Christendom en slavernij - een Nederlands verhaal

Vrijdag 28 juni was de opening van de tentoonstelling van het Museum Catharijneconvent over Christendom en slavernij. Er werd gezongen en gesproken bij de opening vanuit verschillende perspectieven van de kunst, de kerk, en het museum. Op 1 juli was de viering van Keti Koti, daarom was het museum extra geopend en gratis toegankelijk.