Open Monumentendag

Van Zaterdag 14 september 2019 10:00 tot Zaterdag 14 september 2019 17:00

‘Kunst & Vermaak'

Op zaterdag 14 september 2019 vindt in Utrecht de 33e Open Monumentendag plaats met als hoofdthema 'Kunst & Vermaak'. We sluiten daarmee aan bij het Europese thema 'Arts & Entertainment'.

In Utrecht hebben we de Negen Muzen als uitgangspunt genomen voor het verkennen van de monumenten. De Muzen zijn negen Griekse godinnen die aan de bron staan van de verschillende uitingen van kunst, vermaak en wetenschap. Deze vinden onder meer plaats in 'musea', maar gebouwen voor kunst en vermaak zijn er in vele vormen: vaak zijn ze expliciet voor de functie ontworpen, soms hebben ze die rol in het verleden gespeeld of zijn ze pas later als zodanig in gebruik genomen. De Negen Muzen zullen u meenemen langs deze bijzondere monumenten.
 
Als extra thema vieren we dit jaar dat 175 jaar geleden de eerste (stoom)trein de Domstad binnenreed. Sindsdien is Utrecht uitgegroeid tot dé spoorwegstad van Nederland. Op Open Monumentendag willen we aan de hand van het nog aanwezige spoorwegerfgoed en met speciale activiteiten en rondleidingen laten zien hoe die ontwikkeling zich voltrok en hoezeer de stad daardoor gevormd is.