Historisch Café: Dromen in beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne

Van Vrijdag 13 september 2019 17:00 tot Vrijdag 13 september 2019 18:00

In 1970 was burgemeester De Ranitz nog steeds erg enthousiast over de wijk Kanaleneiland, omdat ‘op het gebied van volkshuisvesting zonder overdrijving gesproken kan worden van een revolutie’. De lichte en open wijk met veel groen, waarin ook ruim baan was voor de auto, was precies wat de moderne Utrechter nodig had. Ook het plan Hoog Catharijne uit 1962 gooide hoge ogen en had volgens de plaatselijke pers zelfs allure die ‘alle Utrechtse begrippen te boven ging’. Ondanks de visionaire blik van de makers, zouden juist deze twee projecten in de decennia daarop moeilijke tijden doormaken en kostte het veel moeite om ze weer op de rails te krijgen.

Anno 2019 bouwt de stad opnieuw met veel elan aan de toekomst. Zo is de Merwedekanaalzone ontworpen voor de ‘moderne urbanized’ die openstaan voor een nieuwe, autovrije manier van wonen. Maar hoe zorgen we dat deze nieuwe wijken wel flexibel meegroeien met de veranderende samenleving?

Vanaf 28 september 2019 tot 15 januari 2020 is in het Centraal Museum de tentoonstelling Dromen in beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne te zien, waar verleden, heden en toekomst van de twee Utrechtse wijken wordt belicht. Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam zal het verhaal achter de tentoonstelling vertellen. Over bouwen en wonen in een altijd veranderende stad.