Lezing Middeleeuwse geneeskunde: een praktijkvoorbeeld

Van Woensdag 25 september 2019 19:30 tot Woensdag 25 september 2019 21:30

Wiel van der Mark vertelt op basis van oude documenten over middeleeuwse geneeskunde. Hij heeft twee praktijkvoorbeelden bestudeerd en uitgewerkt: het behandelen van een gebroken been en het bestrijden van tandworm. Om de theorie met de praktijk te toetsen maakt hij ook gebruik van re-enactment. Wiel is één van de oprichters van Stichting Oculare. Deze stichting houdt zich bezig met de geschiedenis van de gezondheidszorg. Zelf heeft Wiel jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt. 

Wiel kun je regelmatig vinden in het fictieve middeleeuwse stadje Gravendam in het Archeon. Daar bestiert hij alsbarbier-chirurgijn Willem van Utrecht, een bloeiende praktijk. Hier is hij apotheker, dokter, drogist, kapper en tandarts tegelijk. De humorenleer kent voor hem geen geheimen. Hij weet precies hoe het lichaam gezond blijft door de juiste balans tussen de vier lichaamssappen of humoren: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal. Willem van Utrecht schroomt niet om als barbier-chirurgijn te snijden in het lichaam. Hiervoor zijn veel verschillende medische instrumenten beschikbaar. Alleen het gebrek aan medicijnen zoals antibiotica en goede pijnbestrijding maakt het opereren wel lastig.


De lezing en medische reconstructie vindt plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Inloop vanaf 19:00 uur. De kosten zijn 5,00 euro.
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.