Lezing Heidense Heiligdommen

Van Woensdag 27 november 2019 19:30 tot Woensdag 27 november 2019 21:30

Woensdag 27 november vertelt historicus en archeoloog Judith Schuyf over nog zichtbare resten van voorchristelijke religies waarover ze schreef in het boek 'Heidense Heiligdommen: Zichtbare sporen van een verloren verleden'.

Het boek gaat uitgebreid in op de vraag wat wij weten over religieuze opvattingen en praktijken vanaf circa 300 voor het begin van de jaartelling tot het heden, die buiten de christelijke belevingswereld vielen. Dit gaat aan de hand van vier vragen:

  • wat weten we over religieuze beleving in de lage landen voor de christianisering?
  • wat gebeurde er met de prechristelijke elementen tijdens en in de eeuwen na de kerstening?
  • in hoeverre kunnen we iets zeggen over het proces van bewuste en onbewuste herhaling en hertaling van het prechristelijke?
  • welke zichtbare fenomenen herinneren daar vandaag de dag nog aan?
  • De provincie Utrecht is redelijk goed bedeeld met bewaard gebleven resten, vooral in de vorm van grafheuvels en grote stenen, zoals de Gesloten Steen aan de Oude Gracht. Uiteraard zullen die aan de orde komen!

Het boek is ter plekke indien gewenst gesigneerd voor 25 euro te koop.

Achtergrond

Judith Schuyf studeerde geschiedenis, culturele prehistorie en middeleeuwse archeologie in Leiden en Amsterdam. Ze was verbonden als docent aan de Universiteit Utrecht en schreef tientallen boeken en publicaties op het terrein van archeologie, historische geografie, de Tweede Wereldoorlog en emancipatie.

Momenteel is Judith Schuyf actief als auteur en onderzoeker en verricht ze landschapsinventarisaties.

Aanvang en kosten
Deze lezing vindt op woensdag 27 november plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Inloop vanaf 19:00 uur. De lezing begint om 19:30. De kosten zijn 5,00 euro. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.