Historisch Café over het Merwedekanaal (Livestream)

Van Vrijdag 10 december 2021 15:45 tot 16:45
Bij Online

Het Historisch Café van 10 december gaat door, echter door de huidige situatie rondom corona is dit Historisch Café alleen online. Er is een stream beschikbaar die ook op een later moment is terug te kijken.

LET OP: Het Historisch Café begint hierdoor ook eerder, namelijk om 15:5. 

Daarnaast is het onderwerp van dit Historisch Café gewijzigd. In plaats van Kees Sars die vertelt over het Statenjacht, komt Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven vertellen over de industrialisatie van de Merwedekanaalzone.

Merwedekanaal

Peter Sprangers brengt voor het eerst in beeld hoe de polders van het later genoemde Kanaleneiland een enorme golf te verwerken kregen van industrieën en overige bedrijvigheid. Tegelijk met de bouw van Rivierenwijk en Dichterswijk kregen de uitgestrekte weilanden aan de westkant van het Merwedekanaal (geopend 1892) nieuwe eigenaren. Dat waren niet alleen bedrijven uit de stad die uit hun jas dreigden te groeien. Ook kwamen er bijv. dependances van Rotterdamse bedrijven. Vóór 1960 werkten in deze kanaalzone enorm veel Utrechters. Het was de tijd van wonen, werken, scholing (op of voor het werk), recreatie en sport op fietsafstand.

Pionier was pottenbakkerij Mobach van de Jutfaseweg die zijn nieuwe bedrijf opende in januari 1914 waarbij ze het aanvankelijk zonder gas, electra of stromend water moest stellen. Het Rotterdamse confectiebedrijf Rocobé wist in de oorlogstijd de zaak aardig uit te breiden. De Shell en de Texaco zaten ideaal, centraal in het land met hun brandstoffenopslag. Het bedrijf Jongerius werd ondermeer een gerenommeerd carrosseriebouwer van alle typen vrachtauto’s t/m bussen. Tienduizenden vrachtauto- banden werden van nieuw loopblak voorzien bij de UBO. De firma Coq kwam tot ver over de landsgrenzen in hoog aanzien met in eigen beheer ontwikkeld hoogspannings-schakelmateriaal.

Een zeer grote werkgever werd de HAKA, die vanaf 1927 uitbreiding op uitbreiding tot stand bracht. Bij deze productiemaatschappij van de landelijke coöperatieve winkels werd een reeks levensmiddelen vervaardigd, maar ook zaken als zeep en schoenpoets.

Branden en sloop teisterden de fabriekspanden, met name na 1960. Het enige bedrijf dat stand hield is pionier Mobach.

Klik hier voor de link naar de stream