Lezing: De Napolitaanse kerststal: geschiedenis van tradities en symboliek 

Van Woensdag 23 december 2020 19:30 tot Woensdag 23 december 2020 21:30

In 1932 kreeg het Aartsbisschoppelijk Museum Utrecht een achttiende-eeuwse Napolitaanse kerstgroep in zijn bezit. Al snel werd het traditie om deze bijzondere groep tijdens de kerstdagen tentoon te stellen. Deze kerststal onderscheidt zich door de verborgen betekenissen van de figuren en de scènes.

Anite Haverkamp vertelt wat de gasten in de herberg en de os en de ezel in een ruïne symboliseren. En hoeveel personages telt het gevolg van koningen? Ook andere kerstgroepen uit de collectie van het museum worden besproken. Want de kerststal is een schatkist vol verhalen en verborgen betekenissen.

Let op: helaas is het op dit moment niet duidelijk of de lezingen in 2020 doorgang kunnen vinden.
Dit is afhankelijk van de geldende Noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht in combinatie met ons gezonde verstand waarmee we bepalen of het verantwoord is een activiteit te organiseren. Ook is nog niet duidelijk waar de lezingen plaats zullen vinden. Houd hiervoor de website in de gaten. Voor de lezingen geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen is. Als het doorgaat kunt u zich hier op de 15e van de maand vanaf 10:00 inschrijven.