Lezing over Utrechtse merktekens

Van Woensdag 17 februari 2021 19:30 tot Woensdag 17 februari 2021 21:00

Bij elke kerkdienst in de Jacobikerk zit het kerkbestuur boven op een oude katholieke altaarsteen die in de 16e eeuw nog op het hoogkoor lag en waarop de katholieke priesters hun hoogmis deden. Zouden ze het weten? Zouden ze het erg vinden?
Sjoerd de Boer neemt ons in een lezing mee in de opkomst en evolutie van deze voor ons vaak nog mysterieuze tekens.

Tot de late 16e eeuw was heel Utrecht katholiek. De Jacobikerk was met het aanstellen van de priester Duifhuis een van de eerste kerken die de deur open zetten voor vernieuwingen. Het leidde er uiteindelijk toe dat het katholieke geloof en alles dat daarbij hoorde uit de kerk werd verbannen. Alles? Nee, maar dat is weer een heel ander verhaal. De meeste zaken die bij het katholieke geloof hoorden en uit de kerk verbannen werden zijn verloren gegaan omdat ze kapot werden gemaakt of hergebruikt. Dat gold natuurlijk ook voor de altaren. Toch zijn er onderdelen van de altaren bewaard gebleven en daarbij horen de altaarstenen. Dit zijn grote stenen die als tafel werden gebruikt waarop de mis werd gedaan. Grote zware stenen die je niet zo even 1-2-3 meenam tijdens een beeldenstorm. Ze zijn dus met het weghalen van de resten van de altaren wel uit de kerk gehaald, maar niet al te ver. En dus zijn ze in de loop der tijd weer in de kerk terecht gekomen. Want waarom zou je een prima steen weg doen, terwijl die ook als grondtegel dienst kan doen. In de Jacobikerk liggen drie van deze voormalige altaarstenen.

Consumpties zijn in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk. De prijs is daarom €5,00. Er kunnen slechts 30 personen toegang krijgen (op=op). Maximaal 2 tickets per inschrijving.
Inschrijven kan vanaf 10 februari via de knop "Deelnemen" hieronder. Na inschrijving krijgt u direct via de "Betaal" knop op deze website de mogelijkheid om te betalen via IDeal. Niet betalen via IDeal = niet ingeschreven.