Lezing 'Utrecht 900 jaar: Trijn, een opera voor Utrecht.'

Van Woensdag 25 mei 2022 19:30 tot 21:30

Kasteel Vredenburgt1577 2

Otto Nelemans geeft een lezing met achtergronden over stadsopera Trijn, uitgevoerd in TivoliVredenburg op 12, 18 en 19 juni 2022.

Nelemans is bestuurslid bij Stichting Stadsopera Trijn en houdt zich bezig met de PR.

Vrijwel halverwege de periode van 900 jaar stadsrechten werd de ommuurde stad voor het eerst centrum van oorlogsgeweld in de aanloop naar en tijdens de tachtigjarige oorlog. De Habsburgse drang naar gebiedsuitbreiding maakte de stad ideaal als uitvalscentrum naar gebieden in het oosten zoals Gelre. Karel V besloot daarop het kasteel Vredenburg te laten bouwen. Ironisch genoeg met een naam die door Vrede is ingegeven. Met de status dwangburcht werd het kasteel geleidelijk een gehaat gebouw in de stad. De Spaanse bezetting ging gepaard van een groot leger dat in de stad werd gehuisvest en onderhouden ten koste van de bevolking. Na de verdrijving van de bezetters in 1577, veranderde er voor de burgers niets in de zijn dat hun bevrijders bestaande uit een Duits huurleger de stad op dezelfde wijze in de weg zat en zal eindigen met de geschiedenis van Vredenburg. De Duitsers verjagen en de burcht afbreken leek een goede oplossing. Besluiteloosheid bij de locale overheid leidde tot de sloop van het kasteel op initiatief van Trijn van Leemput, vrouw van de brouwer van Leemput. Een succesvolle actie, die dit jaar wordt herdacht in de vorm van een opera op de plaats delict TivoliVredenburg.

Het libretto door stadsdichter Ruben van Gogh geeft vele aanknopingspunten zoals De strijd om de broek. Met oog voor de actualiteit zoals #Metoo, de huidige oorlog in Oekraïne en voor een goede verstaander zal er tijdens de opera meer te genieten zijn.

In deze lezing van Otto Nelemans zal worden ingegaan op de positie van de vrouw in de zestiende eeuw en eindigen met de geschiedenis van het Vredenburg en dit alles in het licht van deze volstrekt nieuwe opera.

De lezing vindt plaats op 25 mei 2022 in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis. Zaal open: 19:00, aanvang 19:30. 
Voorverkoop start via deze pagina op 8 mei 2022 10:00. 
Toegang €5.-. 

Voor meer informatie over de stadsopera.