Burgemeester Sharon Dijksma opent de fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ in Utrecht
De fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ wordt op vrijdag 24 juni 2022 door burgemeester Sharon Dijksma in Utrecht geopend.
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Turkije, Marokko en Griekenland had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Joegoslavië op gang. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Philipsfabriek, Fordfabriek, Fokkerfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver de schepenindustrie en textielfabriekjes in Utrecht werken. Echter, zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.
“Wie het verleden niet eert, verliest de toekomst, wie zijn wortels vernietigt kan niet groeien.” – HUNDERTWASSER-
We vieren dit jaar vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het thema is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Om deze reden wil Atlas Cultureel Centrum met een strakke programma aandacht schenken aan de geschiedenis van arbeidsmigranten in Utrecht, welke onderdeel is van de stad Utrecht900. Dit willen we doen door een fototentoonstelling ´50 jaar arbeidsmigratie in Nederland´ verder uit te breiden met lokale verhalen en geschiedenis, en dit te combineren met een educatief pakket, lezingen en dialoogbijeenkomsten, literaire avonden, culinaire avonden, workshops, filmavond, onderzoek, verhalen van lokale gastarbeiders vastleggen, korte filmpjes maken en een wervingsactie voor nieuw archiefmateriaal. Kortom, we gaan in samenwerking met het Utrechts Archief, de bibliotheek, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) , projectgroep ’50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht’, Universiteit Utrecht, Stichting Al-Amal, De Turkse ondernemersvereniging (TOV), en velen landelijke partners de komende maanden de stad in ontwikkeling houden en verschillende groepen met elkaar verbinden.
Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim heeft de eerste generatie zowel financieel als sociaal-cultureel ‘enorm’ bijgedragen aan Nederland. “We hebben het nu in Nederland over derde en vierde generatie. Dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, mensen die vrijwilligerswerk doen of lid zijn van een politieke partij. Ze doen volledig mee in de samenleving en zijn in elke sector vertegenwoordigd. Maar voor de eerste generatie is geen aandacht meer, terwijl zij de pioniers waren. De meeste van deze ‘gastarbeiders’ zijn gepensioneerd en/of er is sprake van gezondheidsproblemen. Wij willen met dit project onze collectieve geschiedenis in Nederland vastleggen en overdragen aan nieuwe generaties.”
Wij nodigen u van harte uit om vanaf 15.00 uur deze middag bij te wonen.
Programma 24 juni 2022:
15.00 Inloop (hapjes en drankjes met muziek op de achtergrond)
15.30 Sahin Yildirim, initiatiefnemer van het project
15.45 Burgemeester, Sharon Dijksma
16.00 Gesprek met de pioniers
16.30 Fototentoonstelling vrij bezichtigen
17.00 Afsluiting
De tentoonstelling is van 24 juni t/m 17 oktober te bezoeken bij de ingang van Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1, 3521 Utrecht
AANMELDEN
Graag aanmelden voor de feestelijke opening op 24 juni via