Historisch Café - UTREG PUNX

Van Vrijdag 10 februari 2023 17:15 tot 18:00
UTREG PUNX
Boek punk
Het is dit jaar 47 jaar geleden dat Groot-Brittannië werd opgeschrikt door the Sex Pistols: de punkband die met zijn muziek en agressieve uiterlijk het Britse establishment de stuipen op het lijf zou jagen.
Het duurde even de punkgolf die door de Sex Pistols werd opgeworpen Utrecht bereikte. Maar in 1978 werd The Duds opgericht, de eerste Utrechtse punkband, met in de gelederen de dan nog piepjonge Erik de Jong, de latere Spinvis. Er volgde een ware eruptie van Utrechtse punkbandjes.

Hard, energiek en niet gehinderd door al teveel muzikale bagage, eisten bands als Noxious, Lullabies, Bizon Kidz en The Nixe hun plek op.

Het was de tijd van (jeugd)werkloosheid, nucleaire dreiging en woningnood. De kraakbeweging radicaliseerde, de Rote Armee Fraction deed zich -ook in Utrecht- gelden, op het Achtuurjournaal waren brandende trams te zien. De soundtrack voor dat rebelse tijdsgewricht werd verzorgd door punkbands die hun instrumenten nauwelijks machtig waren maar als geen de tijdgeest wisten te verklanken. En passant zetten de punks met lijm, nietjes en stencilmachines een (inter)nationaal subcultureel netwerk op dat preludeerde op het internet.

De lezing Utreg Punx wordt verzorgd door schrijver/columnist Jerry Goossens. Goossens is columnist voor de Utrechtse editie van het AD. Zijn vijfde roman, Ingeborg, verscheen vorig jaar.
Goossens speelde in diverse punkbands en schreef met Jeroen Vedder (mede-eigenaar van Plato Utrecht) Het gejuich was massaal, het standaardwerk over de Nederlandse punk, waarvan vorig jaar de Engelse vertaling werd gepubliceerd.
 

Het historisch café vindt plaats op 10 februari 2023 in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude.

Zaal open: 17:00 Aanvang: 17:15. Aanmelden vanaf 1 februari 10:00 via de knop onder deze pagina.