Reeks colleges: Waarom kastelen niet bestaan.

Van Dinsdag 07 maart 2023 11:00 tot Dinsdag 07 maart 2023 12:45

Waarom kastelen niet bestaan. Geschiedenis van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Fred Vogelzang geeft 4 colleges in de Hogeschool Utrecht, locatie Amersfoort op dinsdag 7, 14, 21, 28 maart van 11-12.45 uur en een excursie op 4 april naar kasteel Renswoude.

Iedereen heeft een beeld van een kasteel of een buitenplaats, maar wat zijn dat eigenlijk voor objecten? Wie bouwde ze, waarom en wanneer? Hoe zijn ze in al die eeuwen gebruikt en welke rol speelden ze in de geschiedenis? Werden deze kastelen allemaal bewoond door baronnen en graven en hadden ze contact met de lokale bevolking? 

Voor veel mensen nu is een kasteel een romantische locatie, een geliefd oord om een bruiloft te vieren of een wellness weekend door te brengen. Nogal tegenstrijdig als je bedenkt, dat het ook de plek was, van waaruit stoere ridders de omgeving terroriseerden en er flink wat bloed werd vergoten. Dat is tenminste het beeld: gedetailleerd onderzoek toont aan dat de meesten kastelen nooit een belegering hebben doorstaan. Waar komen dan toch zulke verhalen vandaan en waarom zien ze er dan zo militair uit, met dikke muren, hoge torens, kantelen en ophaalbruggen?  

En is er een relatie met de luxe buitenplaatsen die vanaf de zeventiende eeuw ons landschap sieren, met hun exotische tuinen en uitgestrekte parken? Wat zegt de voortdurende populariteit van Jane Austenachtige verhalen over buitenplaatsen en de aristocratie? Spelen deze kastelen en buitenplaatsen in onze tijd nog een rol? 

Onderdeel van de cursus is een excursie naar Kasteel Renswoude.

HOVO logo

Meer informatie en aanmelden

Kasteel Renswoude FVogelzang2023

Kasteel Renswoude rond 1900. Briefkaart collectie Het Utrechts Archief