Historisch Café: De Joodse Raad van Utrecht

Van Vrijdag 12 mei 2023 17:15 tot Vrijdag 12 mei 2023 18:00
 
omslagPub5 scaled
Joods Utrecht in WOII
Het Historisch Café op 12 mei 2023 door Jim Terlingen.
 
De moord op meer dan 1200 joodse Utrechters tijdens WOII is zonder twijfel een van de pijnlijkste hoofdstukken uit de geschiedenis van onze stad. De Utrechtse afdeling van de Joodse Raad, gevestigd op de Springweg, speelde daarin een tragische rol. Zij probeerde de belangen van joodse Utrechters te behartigen, maar werd uiteindelijk gedwongen in opdracht van de bezetter de oproepen te versturen voor deportaties naar de kampen in Westerbork en Vught en voor verhuizingen naar Amsterdam. De organisatie was zelf lange tijd een veilige haven voor de joodse mensen die er werkten.
 
Journalist en historisch-onderzoeker Jim Terlingen schreef er uitgebreid over in zijn boek De Joodse Raad van Utrecht, dat vorig jaar verscheen. Met zijn grote passie, het over het voetlicht brengen van nog niet eerder vertelde verhalen die hij altijd nauwkeurig onderzoekt, is hij een aanwinst voor de Utrechtse historische wereld.
 
In dit Historisch Café vertelt Terlingen bijzondere verhalen, onder meer over een joodse verzetsman, de drie joodse meisjes op de iconische foto van Nico Jesse en de voorzitter van de Utrechtse Joodse Raad die gedurende de hele oorlog in Utrecht bleef wonen.
 
Het Historisch Café vindt plaats op vrijdag 12 mei 2023 in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Zaal open: 17.00 uur, aanvang: 17.15 uur. Aanmelden vanaf 1 mei 10.00 via knop op deze pagina.