Historisch Café: Boekpresentatie van het Utrechts straatnamenboek

Van Vrijdag 14 april 2023 17:15 tot 18:00

straatnamen

Het Historisch Café van 14 april is een boekpresentatie van Het Utrechts straatnamenboek. Het boek verschijnt bij uitgeverij WBOOKS en is tot stand gekomen in samenwerking met Oud-Utrecht.

Ledig Erf, Hanengeschrei, Ondiep, Broeder Alarmstraat... Utrecht kent vele bijzondere straatnamen. Wie heeft zich nooit afgevraagd wat de herkomst is van deze namen? Het Utrechts straatnamenboek geeft antwoorden op vragen over straten en straatnamen en biedt nieuwe informatie over de ontwikkeling van de stad.
De meeste grote steden van Nederland beschikken al over een straatnamenboek. Voor Utrecht bestond dat nog niet. Het straatnamenboek van Utrecht is geheel gebaseerd op nieuw archiefonderzoek. De bijna 350 straten die dateren van vóór 1850 worden uitgebreid beschreven, inclusief eerdere benamingen, vroegste vermelding en de verklaring van de huidige naam. Bij straten van recentere datum wordt volstaan met de datum van vaststelling en een korte verklaring van de naam. Het boek begint met een beknopte geschiedenis van de straatnaamgeving in Utrecht.

493 1

Tijdens het Historisch Café schetst auteur Erik Tigelaar de geschiedenis van de straatnaamgeving in Utrecht en vertelt hij een aantal bijzondere verhalen achter Utrechtse straatnamen. Aan het einde van de bijeenkomst wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Utrecht: Dick de Jong.

Erik Tigelaar was jarenlang werkzaam bij Het Utrechts Archief en is nu als Hoofd Kennis en Collecties verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum. In de periode 1997-2016 was hij lid van de Commissie Straatnaamgeving van de gemeente Utrecht.

Het Historisch Café vindt plaats op vrijdag 14 april 2023 in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Zaal open: 17.00 uur, aanvang: 17.15 uur. Aanmelden vanaf 1 april 10.00 via de website.
Indien de knop niet meer zichtbaar is dan is het vol.