Herdenking Keti Koti Utrecht | Onthulling monument

Van Vrijdag 30 juni 2023 16:45 tot Vrijdag 30 juni 2023 18:45
Bij Griftpark

Op 30 juni herdenken we de mensen die streden voor vrijheid en voor een menswaardig bestaan tijdens de trans-Atlantische slavernij. Dit jaar extra bijzonder, want we onthullen het monument van 'Vlucht en Verzet' door patricia kaersenhout.

Monument
De kunstenaar van het monument van 'Vlucht en Verzet' is patricia kaersenhout (zonder hoofdletters). Zij heeft het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Het ontwerp is krachtig en met veel symboliek waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. Lees hier meer over het monument.

Herdenkingswandeling
Voordat het officiële programma begint kun je meedoen met een herdenkingswandeling vanaf de Stadsschouwburg. Je komt daarmee langs plekken in Utrecht waar zichtbaar wordt hoe de stad en haar (vroegere) bewoners verbonden zijn met het slavernijverleden en kolonialisme. Deze wandelingen eindigen bij het monument en de herdenking in het Griftpark. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Meld je aan voor de wandeling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma
16.45 uur Plengoffer
17.00 uur Speech burgemeester Sharon Dijksma
17.10 uur Speech voorzitter Comité 30 juni/1 juli Utrecht Leroy Lucas
17.20 uur Onthulling monument
17.40 uur Spoken word voordracht Elisa Lo-A-Njoe met elementen over het proces, verbinding en het monument zelf.
17.50 uur Interview wethouder Linda Voortman met kunstenaar patricia kaersenhout: wat is de betekenis van het monument, wat zien we en waar staat het voor?
18.00 uur Zang van Denise Jannah
18.25 uur Afsluiten met Theaterperformance Sites of Memory
18.45 uur Bezoekers kunnen herdenken bij het monument en napraten met een drankje en hapje

De stadsschouwburg Utrecht organiseert vanaf 19.30 uur een programma in het kader van de herdenking. Met onder andere een gratis heri heri maaltijd.
Meer informatie.

Praktisch
Iedereen is welkom bij de herdenking op 30 juni van 16:15 tot 19:00 uur. Graag aanmelden via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is gratis.

Locatie
Griftpark, Van Swindenstraat 129 3514 XR Utrecht

Informatie

Lokatie herdenking 30 juni

 

-----------

Op 1 juli is het feest - 14:00 – 22:00

Na de Keti Koti herdenking op 30 juni is het zaterdag 1 juli tijd voor feest. Kom genieten van de gerechten van Truk'i Pan, haal schaafijs of bezoek een van de vele food en non-food stands. En dit allemaal midden in de groene omgeving van het Griftpark. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis. 

Muziek
De line-up waar je meestal voor naar een andere stad moet is tijdens Keti Koti Utrecht te horen! Caribbean Steeldrum, Skitta Experience (leuk voor kids én de minder grote kids), Passion Urban Kawina, Kuenta i Tambu, en Switi Ten.

Activiteiten
Benieuwd hoe je herdenking, viering én creativiteit combineert? Met deze activiteiten vind je verbinding met het verleden en jezelf. Maak je eigen vrijheidsvogel met Franky Bundel, vouw een unieke angisa met Andy van Sanisa of kom naar het magische voorleesmoment voor kinderen van Marley Bakboord (Marley Praat Passie). Daarnaast vind je op het festivalterrein verschillende stands met boeken en producten.

Food & drinks
Vleesliefhebbers, vegetariërs en veganisten: voor iedereen is er wat lekkers te vinden bij een van de food stands.  

Meer informatie