Lezing Levenslang in het verzet

Van Woensdag 20 september 2023 20:00 tot Woensdag 20 september 2023 21:30

Lezing door Wilfred Scholten over het veelbewogen leven van de verzetsstrijder Henk Das uit de wijk Tuindorp. De Utrechtse Soldaat van Oranje.

Naar aanleiding van zijn recente biografie ‘Dansen op het dodenkoord’  geeft  Wilfred Scholten zijn visie op het meeslepende levensverhaal van de Tuindorpse verzetsstrijder Henk Das (1916-2008).

Op jonge leeftijd raakte Henk Das betrokken bij het verzet tegen de Duitse overheersing. Hij werd provinciaal leider van de landelijke organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Utrecht. In zijn verzetswerk kreeg hij te maken met de spanningen van het verzetswerk: verantwoordelijkheid dragen, keuzes maken met grote gevolgen, onzekerheid en verraad.

Veel van zijn mede-verzetsstrijders werden gearresteerd en overleefden de oorlog niet. Henk Das wel, maar hij bleef de rest van zijn leven achtervolgd worden door zijn oorlogservaringen.  Die eisten hun tol: ze sloopten zijn mentale en fysieke gezondheid.  Hij zette zich actief in voor de Stichting 1940-1945, totdat hij in op 53 jarige leeftijd arbeidsongeschikt werd verklaard. Voor hem hield de oorlog nooit op.

Over Wilfred Scholten (geboren in 1964): hij is politicoloog en journalist. Hij schreef eerder biografieën over oud-premier Barend Biesheuvel en Lodewijk Asscher. Ook heeft hij een lange staat van dienst in de kranten- en tv journalistiek.

Wanneer:    Woensdag 20 september a.s. om  20.00 uur (zaal open 19.30 uur)

Waar:          Tuindorpkerk, Professor Suringalaan 1, 3571 WH Utrecht

Toegang:      Vrij. U bent van harte welkom!

Organisatie:  Huis in de Wijk en  Tuindorps Belang