Lezing: Universiteit Utrecht en koloniale geschiedenis

Van Woensdag 20 december 2023 19:30 tot 21:30
Spreker Henk van Rinsum, historicus en antropoloog, is jarenlang werkzaam geweest in de universitaire ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde ook over de geschiedenis van de banden van de Universiteit Utrecht met Zuid-Afrika.
 
Onlangs is zijn nieuwe boek Universiteit Utrecht en koloniale kennis: Bestuderen, bemeten en beleren sinds 1636 verschenen, waarin hij de ontwikkeling van (wetenschappelijke) kennis en kennisoverdracht over en in de Nederlandse kolonies, met name in Nederlands-Indië beschrijft. De rode draad in zijn boek is het idee van Westerse superioriteit, de vooronderstelling dat Wij ‘ontwikkeld’ zijn en dus modern en de Ander in de kolonies ‘(nog) niet ontwikkeld’ en dus primitief of traditioneel. Dit koloniale verleden is ook het kader waarin de Universiteit Utrecht betrokken raakte bij slavernij en de afschaffing daarvan.
 
Henk van Rinsum laat zien hoe de kennis verworven in de kolonie tevens heeft bijgedragen aan de wetenschapsontwikkeling aan de eigen universiteit. Zijn boek vormt daarom een belangrijke bijdrage aan zowel de koloniale als de intellectuele geschiedenis.
 
De lezing vindt plaats op woensdag 20 december 2023 in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis.
Zaal open 19:00, aanvang 19:30.
Toegang €5.-. Vanaf 8 december 2023 om 10:00 kunt u een kaartje kopen via de knop 'Deelnemen' onderaan deze pagina.