De klank van de stad

Van Zaterdag 30 december 2023 17:00 tot Zaterdag 30 december 2023 18:30

De geschiedenis van Utrecht ademt muziek. Ieder jaar verkent Camerata Trajectina een episode uit de muziekgeschiedenis van haar thuisstad. Dit jaar verkent het muzikale geheugen van Nederland vroegste sporen van kamermuziek in Utrecht.

De Domstad ademt kamermuziek – en al langer dan u denkt! Vanaf 1628 kwamen een aantal notabelen (tevens ontwikkelde muziekamateurs) bijeen in het stadhuis, in een ruimte die door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Wekelijks speelden zij de kamermuziek uit die tijd. Het was een serieuze zaak: wie niet kwam opdagen, kon een boete verwachten. Op 1 januari 1631 richtten zij officieel een ‘collegium musicum instrumentale’ op. De openbare concerten waren zo populair dat ze grotere ruimten moesten zoeken;  van het stadhuis naar het Brigittenklooster en later naar de Mariaplaats.

Wat stond er toen op de lessenaar? Camerata Trajectina dook in de archieven en vond een uitgebreide inventaris van de Collegium-bibliotheek. Er is een pracht van een playlist anno 1657 uit samengesteld; de mooiste en beste kamermuziek uit heel Europa.

Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht bestaat 20 jaar – wat een mooie gelegenheid om met ambitie nog verder terug in de tijd te kijken. Camerata Trajectina durft te beweren dat de wortels van dit mooiste kamermuziekfestival al meer dan 400 jaar teruggaan. Hoor waarom componisten als Nicolaus a Kempis, Giovanni Legrenzi en Marco Uccellini de grote sterren aan het firmament waren!

Deze voorstelling is tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht op 30 december in Herz, Tivoli Vredenburg.

Informatie en tickets 

Camerata Trajectina K Kerngroep Green Room Creatives Sophie van Boven Klaartje