Cursus Leer mij Utrecht kennen

Van Zaterdag 16 maart 2024 14:00 tot Woensdag 10 april 2024 14:00

Gilde Utrecht organiseert de voorjaarscursus Leer mij Utrecht Kennen.
Deze cursus zal plaatsvinden op de volgende data: 16 en 23 maart, 6, 13 en 20 april.

De Utrechtse paus; paushuize en geboortehuis
We gaan op zoek naar paus Adriaan; dat doen we zowel onder de bezielende leiding van de conservator van Paushuize Froukje van der Meulen, als met René Sanders, de bewoner van het pand aan de Oude Gracht waar de wieg van Adriaan gestaan moet hebben.

Ondernemend Wijk C
Wijk C staat bekend als een echte volkswijk, maar de markante volkswijk heeft ook andere kanten. Tijdens deze cursusdag gaan we op zoek naar alle bijzondere kanten van deze echt Utrechtse wijk. 

Volkstuinen vroeger en nu
Veel Utrechtse volkstuinen hebben een geschiedenis die bijna een eeuw teruggaat. Ze werden vaak opgericht om drankmisbruik onder arbeiders tegen te gaan. De afgelopen halve eeuw moesten ze regelmatig strijden om hun plek en ze kregen ook een ouwelijk imago. Tegenwoordig zijn er lange wachtlijsten en de tuinen hebben heel andere functies dan vroeger...

Dienders onder de Dom
Een geschiedenis van de Utrechtse politie, vertelt door Peter Gieling, die zelf jarenlang bij het Utrechtse korps gewerkt heeft. Hij trekt langs roemruchte zaken en legendarische moorden, met ook aandacht voor de ontwikkeling van Schout tot Wout.

Kunst en groen langs de werven
De Utrechtse werven vormen een aparte wereld in de stad. Ze kennen een combinatie van bijzondere kunst in de vorm van de consoles (de kleine beeldhouwwerken onder de lantaarns, waarvan er inmiddels meer dan 330 zijn) en de bijzondere flora (de bomen aan de werf en muurplanten vormen een geheel eigen biotoop).

Informatie en aanmelden: Leer Mij Utrecht Kennen voorjaar-Cursus (gildeutrecht.nl)