Historisch Café: het leven van Humphrey Mijnals

Van Vrijdag 14 juni 2024 17:15 tot Vrijdag 14 juni 2024 18:15
Danny met Minna
 
Humphrey Mijnals was in 1960 de eerste gekleurde speler in het Nederlands Elftal. De in Suriname geboren verdediger maakte in de jaren 50 de overstap naar Elinkwijk en kwam zo in Utrecht te wonen. Mijnals kreeg te maken met racisme, maar door zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen lukt het hem toch om een succesvolle voetballer te worden en het geluk te vinden in de Domstad. Mijnals ging gerenommeerde voetballers als Gullit, Rijkaard, Kluivert en Wijnaldum voor.
 
In 2023 verscheen het boek 'Minna' over het leven van Mijnals van de hand van de Utrechtse journalist Danny van der Linden. Tijdens dit Historisch Café (de start van het EK voetbal in Duitsland is diezelfde avond) neemt Van der Linden ons mee in het leven van Humphrey Mijnals. Ondersteund door mooie beelden gaat Van der Linden in op 'onwetend racisme' en het leven van de man die in Suriname werd verkozen tot beste voetballer van de 20e eeuw.
 

Het Historisch Café vindt plaats op vrijdag 14 juni 2024 in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Zaal open: 17.00 uur, aanvang: 17.15 uur. Aanmelden vanaf 1 juni 10:00 uur via knop op deze pagina. Dit evenement is gratis te bezoeken.

Foto uit de collectie van Danny van der Linden.