Wijkentour Lombok - Tussen molen en moskee

Van Zaterdag 25 mei 2024 11:00 tot 16:00

Dit jaar organiseren we opnieuw wijkentours in diverse Utrechtse wijken. Dat doen we samen met wijkambassadeurs -bewoners, lokale ondernemers/organisaties. Wat is er nu nog te merken en te zien van de geschiedenis van de wijk? En wat vinden we daar vandaag de dag van? Vorig jaar leidde dit tot mooie ontdekkingen, ontmoetingen, goede gesprekken en gezelligheid. Op 25 mei aanstaande trappen we af met de wijkentour ‘Tussen Molen en Moskee’ in Lombok, waarbij we samenwerken met Lombok Archief.

Wat gaan we doen?
De wijkentour Lombok bestaat uit een sociaalhistorische wandeling waarin industrieel erfgoed, een deel van de Bitterzoete Route (koloniale wijkgeschiedenis), migratiegeschiedenis en historisch buurtactivisme aan bod komen. De wandeling eindigt bij de ULU Moskee voor een kort bezoek aan het jongerencentrum en de expo ‘Hier ben ik thuis, 50 jaar Gastarbeid’. Het is mogelijk om na de wandeling de gebedsruimte van de Moskee te bezoeken die onderdeel uit maakt van 'Het grootste Museum van Nederland'.

Over Lombok Archief
Het Lombok Archief is gevestigd in Buurthuis Rosa en documenteert op tal van gebieden de historie van de Utrechtse wijk West. De collectie bestaat uit diverse verzamelingen van personen, bedrijven en organisaties. Het Lombok Archief is een buurtinitiatief en stichting in wording die actief in samenwerking met bewoners erfgoed bewaart en presenteert en activiteiten ondersteunt of initieert. Thema's zijn: straatnamen en koloniale geschiedenis, het ontstaan en de ontwikkeling van de wijk vanaf 1900 tot heden en aandacht voor de participatie van bewoners, migratiegeschiedenis, erfgoed, activisme en cultuur. De huidige activiteiten zijn mogelijk gemaakt met bijdragen van de Gemeente Utrecht: het Initiatieven Fonds, historische vereniging Oud-Utrecht, Stichting De Breuk en door o.a. de samenwerking met Artikel1 en De Bitterzoete Route.

Iniatiatievenfonds

Starttijd en -locatie
Feestelijke startlocatie is Molen de Ster, die dit jaar precies 25 jaar geleden is heropend. Naast onze wijkentour valt er bij de molen nog veel meer te beleven op deze zaterdag en de burgemeester zal ook van de partij zijn. De historische wandelingen ‘Tussen molen en moskee’ starten om 11:00 en om 14:30 uur en duren circa anderhalf uur. We verzamelen een halfuur voor vertrek.

Aanmelden
Vanaf 1 mei 10:00 kunt u zich hieronder via de knop Deelnemen aanmelden voor één van de wandelingen.
Kies het tijdstip en daarna het aantal voor dit tijdstip.
Alle wandelingen zijn uitverkocht.

2401 Lombok header