Open Tuinendag Utrecht

Van Zaterdag 29 juni 2024 10:00 tot Zaterdag 29 juni 2024 17:00

Op zaterdag 29 juni 2024 vindt de dertiende Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De passe-partouts voor dit groene evenement zijn te verkrijgen bij de VVV-Utrecht.

Onzichtbaar achter middeleeuwse muren en schilderachtige poorten in de binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende tuinarchitectuur. Iedere tuin heeft een eigen karakter, of het nu gaat om grote tuinen van instellingen of kleine particuliere tuinen, verborgen hofjes en pandhoven, tuinen met een sobere architectuur of tuinen met beelden en vijvers. De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten.

De tuinen
Nieuw dit jaar zijn onder meer de fraai omsloten stadstuin van Nieuwegracht 45 en de tuin van Springweg 107, die vooral opvalt door haar bijzondere beplanting. Daarnaast doen tuinen mee die nog maar een enkele keer eerder hebben deelgenomen, zoals Brigittenstraat 9, een hoektuin met verschillende niveaus. Vaste waarden als de tuin van Zuylenspiegel aan de A.B.C.-straat, de kleine ommuurde stadstuin aan Nieuwegracht 201 en enkele tuinen aan de Maliebaan zijn ook dit jaar weer van de partij. Terug van weggeweest is de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat, die door de verbouwing van het Universiteitsmuseum een aantal jaren niet heeft kunnen deelnemen.

Passe-partout
Op de Open Tuinendag Utrecht zijn de deelnemende tuinen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en is verkrijgbaar bij de VVV Utrecht, Domplein 9 of te koop via de webshop van de VVV: https://utrecht-winkel.nl/

Informatie
Actuele informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl