Keti Koti = Utrecht

Van Zondag 30 juni 2024 15:00 tot Maandag 01 juli 2024 22:00
Bij Griftpark

De jaarlijkse herdenking op 30 juni en viering op 1 juli van Keti Koti vindt dit jaar opnieuw plaats in het Griftpark van Utrecht. Tijdens deze dagen wordt stilgestaan bij de trans-Atlantische slavernij en de blijvende impact ervan. De campagne Keti Koti = Utrecht laat zien dat er ruimte is voor verschillende belevingen: herdenking, bewustwording maar ook heling en viering. Het programma bevat een scala aan muziek, dans, creatieve workshops en stands voor alle leeftijden.

In 1863 werd de trans-Atlantische slavernij afgeschaft. In Suriname moest men daarna nog tien jaar gedwongen werken op de plantages. Ook in het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk vond slavernij plaats, de herdenking heet in het Papiaments Kadena Kibrá. Door met heel provincie Utrecht te herdenken en te vieren werken we aan bewustwording rondom het slavernijverleden én de doorwerking daarvan.

Comité 30 juni/1 juli Utrecht lanceert een campagne om te laten zien dat Keti Koti een gedeelde en gelaagde ervaring is in Utrecht. Onder de titel Keti Koti = Utrecht delen vier personen hun verhaal. Van Fernando Halman’s inzet voor bewustwording tot Thalitha Bhugwandass' passie voor het onderwijs, en van Gina Avans en Cornelly Chan A Hung’s generationele heling tot Isaiah's perspectief op de verbinding tussen het slavernijverleden en Utrecht. De campagne nodigt Utrechters uit om hun eigen beleving van Keti Koti te delen met de hashtag #Ketikotiisutrecht op social media.

Programma
De herdenking vindt plaats op 30 juni van 15:00 uur tot 16:30 uur bij het slavernijmonument in het Griftpark. Middels onder andere muziek, gedichten en een kranslegging wordt het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht.
Op 1 juli van 12:00 tot 22:00 uur vieren we de vrijheid bij het activiteitenveld in het Griftpark. Fernando Halman, bekend als presentator en dj bij FunX, zal de viering hosten. Verwacht een dag vol verdieping, verbinding en heerlijk eten. Voor het hele gezin zijn er speciale activiteiten, zoals t-shirts versieren en vrijheidsvogels maken. Ontdek de geschiedenis van de haarvlechten (braids), het Afaka-schrift en de rol van winti in het verzet tegen de slavernij. Dans op de muziek van artiesten als Sarah-Jane & 4 The Culture, Cache Royal, Kankantrie en Tranga Rugie. Het volledige programma is te vinden op www.ketikoti030.nl. Zowel de herdenking als de viering zijn gratis toegankelijk.

Over Comité 30 juni/1 juli Utrecht 

Comité 30 juni/1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht) is een van de lokale comité's in het land die zijn verbonden aan het NiNsee en organiseert de officiële herdenking en viering van Keti Koti in Utrecht.