Herdenking Februaristaking Utrecht
Februaristaking
Iedereen kent het beeld van de Dokwerker, dat herinnert aan de staking op 25 en 26 februari 1941. Toen legden in Amsterdam fabrieksarbeiders het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging door de Duitse bezetters. Minder bekend is dat op 26 februari 1941 ook Utrechtse arbeiders massaal staakten. Dat wordt dit jaar voor het eerst herdacht op woensdag 26 februari.
De staking begon in Utrecht bij de Werkspoorfabriek in Zuilen, direct gevolgd in de naastgelegen staalfabriek Demka. De stakers trokken vervolgens verder naar de grote Utrechtse bedrijven en fabrieken, die veelal de staking overnamen. Op deze dag werd in Amsterdam de staking door de Duitsers met veel geweld neergeslagen met negen doden en 24 zwaargewonden als gevolg. In Utrecht kwam de staking onder dreiging van ingrijpen door de Duitse politie en dreiging met executies eveneens tot een einde.
Herdenking
Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Utrecht een motie aangenomen om te onderzoeken of er draagvlak is voor een lokale herdenking van de Februaristaking in Utrecht. Samen met de gemeente heeft het Museum van Zuilen het initiatief genomen om een gedenkteken op te richten als moment van herdenking en bezinning op de gebeurtenissen van 26 februari 1941 in Utrecht.
De herdenking op woensdag 26 februari van 15.00 tot 16.30 uur, deels buiten en grotendeels binnen bij het Museum van Zuilen, gevestigd in het Werkspoorkwartier, Schaverijstraat 13 in Utrecht. Een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur houdt een toespraak, gevolgd door een beeldpresentatie door Wim van Scharenburg. Hij gaat in op de geschiedenis van Werkspoor en Demka tijdens de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van de Februaristaking. De herdenking is openbaar toegankelijk. Aanmelden is wel noodzakelijk via