120625-upwp3-kaal.jpg

Winnaar Utrecht Profielwerkstukkenprijs 2015

Casper van Vliet heeft de Utrecht Profielwerkstukkenprijs 2015 gewonnen. Op de Stadsdag van Utrecht hebben de Vereniging Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief voor de tweede keer de Utrecht Profielwerkstukkenprijs uitgereikt. Casper, die dit jaar eindexamen doet bij het Christelijk Gymnasium won met zijn inzending ‘De herleving van de Utrechtse biercultuur’.

De jury prijst de manier waarop Casper met een goed geschreven – haast journalistiek - stuk de lezer meeneemt naar de wereld van de Utrechtse bieren. Casper maakt gebruik van een veelheid aan bronnen waaronder een reeks interviews met Utrechtse brouwers en bierkenners. Utrecht kende vanaf de middeleeuwen een grote hoeveelheid brouwers. Vanaf de 19e een verdwijnen veel van hen en rond 1980 zijn er nauwelijks nog lokale brouwers. De laatste jaren zijn er veel nieuwe brouwers, maar ook proeflokalen gestart. Veel mensen kennen Oudaen, Maximus en de Leckere. Casper gaat niet alleen in op de nieuwe bieren, maar ook op de proeflokalen, de nieuwe bierfeesten en vooral de mensen erachter.

Casper kreeg de prijs, die bestaat uit een bedrag van € 250 uit handen van de voorzitter van de Vereniging Oud-Utrecht, Heins Willemsen. Daarnaast wil de jury nog een eervolle vermelding geven aan Laura de Sain. Zij schreef niet alleen een goed werkstuk over het Rijksopvoedingsgesticht in Montfoort, maar verraste de jury bovendien met een eigen geschreven verhaal, gebaseerd op de door haar onderzochte historie.

De Utrecht Profielwerkstukkenprijs is een initiatief van Het Utrechts Archief en de Vereniging Oud-Utrecht. Doel is om jongeren uit te dagen onderzoek te doen naar de geschiedenis van de provincie Utrecht. Voor de beste HAVO- en VWO inzendingen is het prijzengeld € 250,--.