Monumenten-status voor De Musketon
De Musketon is voor de mensen in Lunetten een bekend gebouw. Het staat in het centrum van de wijk en er zijn diverse functies in gevestigd die belangrijk zijn voor de bewoners. Zoals een theater, een bibliotheek en een buurtcentrum. In februari 2021 deed OU een verzoek aan de gemeente, mede ondertekend door de historische vereniging Lunetten, Het Bewonersoverleg van Lunetten en het Cuypersgenootschap, voor de toekenning van de monumentenstatus voor de Musketon. Dit jaar besloot de Gemeente Utrecht tot het aanwijzen van 36 monumenten waarvan de Musketon er een van is!
In 2020 besloot de Commissie Cultureel Erfgoed (CCE) aandacht te besteden aan dit gebouw. Daar waren twee redenen voor. De gemeente Utrecht begon met het samenstellen van een lijst met gebouwen in de stad, uit de perioden na 1965. Daaruit zouden panden geselecteerd worden om in aanmerking te komen voor de status van Post 65 monument van de Gemeente Utrecht. Ook de CCE heeft daar een bijdrage aan geleverd met een inventarisatie van potentieel Post 65 erfgoed in de stad Utrecht. Daarnaast bleek het inmiddels 40 jaar oude gebouw van de Musketon dringend toe te zijn aan een grote opknapbeurt.
In de daaropvolgende periode plaatsten we een artikel van Ester Smit op de website en in het 2 maandelijkse blad van Oud Utrecht, over de bijzondere elementen van het gebouw die typisch zijn voor de periode waarin het gebouwd werd. Een interview over de Musketon verscheen in het AD.
In februari 2021 deed OU een verzoek aan de gemeente, mede ondertekend door de historische vereniging Lunetten, Het Bewonersoverleg van Lunetten en het Cuypersgenootschap, voor de toekenning van de monumentenstatus voor de Musketon. Dit jaar besloot de Gemeente Utrecht tot het aanwijzen van 36 monumenten waarvan de Musketon er een van is!
Hier volgen enkele delen uit de motivatie van de gemeente:
Architectuur wordt gerekend tot het Structuralisme. De plattegrond is opgebouwd uit een vaste rasterstructuur. Het betonskelet gebaseerd op deze structuur is binnen en buiten zichtbaar gelaten. Binnen de structuur is een vrije invulling en dus een flexibele indeelbaarheid mogelijk. Deze opzet maakt optimaal de functies en het ‘mengen en ontmoeten’ van de gebruikers mogelijk.
Kunstwerk i.s.m. gebouw ontworpen: Lenssinck (van platteland naar stad)
Motivatie:
Functie, architectuur en indeling zijn karakteristiek voor de periode en dienen optimaal de wijkfunctie. Een gebouw met ruimten voor allerlei doelgroepen, leeftijden en activiteiten. Mogelijk gemaakt door de opzet als een prefab- bouwpakket, flexibel en met een gezamenlijke ruimte voor ontmoeting. In die gezamenlijke ruimte is de kunst geïntegreerd. Hier zitten ook nog bijzondere interieuronderdelen zoals de zitkuil. Het gebouw is nog gaaf en daarmee een uniek voorbeeld van een gemeenschapsgebouw. Nauw verbonden met de wijk Lunetten en gelegen in centraal cluster met wijkvoorzieningen.
➢ De Adviescommissie Beeldende Kunst benadrukt het belang van de samenhang gebouw en kunstwerk.
➢ Er is een cultuurhistorische waardestelling opgesteld (inclusief aanduiding van de transformatieruimte) door Het Oversticht in verband met (toekomstige) planvorming.
Het onderhoud aan het gebouw is nog steeds nodig en heeft deels (buitenkant) al plaatsgevonden en wordt voortgezet. Al eerder was bekend dat het buurtcentrum, het Buurtteam en de bibliotheek na de verbouwing graag terugkeren in De Musketon. Voor een deel van het gebouw is een nieuwe invulling gevonden. Dit zou een Wijkcultuurhuis moeten worden. Hiervoor gaan de gemeente in gesprek met de buurtbewoners, het buurtcentrum, het Buurtteam, de bibliotheek en andere maatschappelijke organisaties in de wijk. De werkzaamheden starten niet eerder dan in 2026.
Het hele proces heeft vele jaren geduurd en zal nog wel even duren tot het klaar is. We hopen dat er een plan gaat ontstaan dat voldoet aan de wensen van de bewoners en er voor zorgt dat de belangrijke onderdelen worden behouden en ook beter zichtbaar worden gemaakt.
Er zijn twee eerdere artikelen: Oud-Utrecht vraagt de monumentenstatus aan en Musketon, een unieke post-65-capsule
Het AD plaatste op 28 september 2022 een interview met Marcella Dorigo: Dit unieke wijkgebouw dreigt verloren te gaan: 'Zoiets is anders niet meer te vinden in Utrecht'.