Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2020

Van Zaterdag 10 oktober 2020 20:00 tot Zaterdag 10 oktober 2020 22:30
Bij Online

Na twee succesvolle edities volgt dit jaar op zaterdag 10 oktober de derde Nacht van de Utrechtse Geschiedenis! Het thema dit jaar is 'Oost-West’. Waarin wij op zoek gaan naar verhalen van vroeger en vandaag, waarin de windstreken elkaar kruisen.

Initiatiefnemer Historische Vereniging Oud-Utrecht, hoofdpartner Het Utrechts Archief en overige partners hebben dit jaar door de coronamaatregelen een aangepaste versie samengesteld. Er is een beperkt liveprogramma, waarbij een klein aantal genodigden aanwezig kan zijn. Met een livestream kun je het hele programma volgen. Daarnaast is een onlineprogramma samengesteld door verschillende partners van Oud-Utrecht.

Liveprogramma

De uitverkiezing van de jonge historicus van het jaar. 

Dit is een landelijk verkiezing onder jonge historici waar drie finalisten zullen strijden om de titel ‘Jonge Historicus van het jaar’! Naast drie finalisten zijn zes jonge historici uitgenodigd om kort te vertellen over hun favoriete internationale archiefstuk.

Pub quiz door Koos Marsman

Voor een echt Utrechts tintje hebben wij gekozen voor een pub quiz, waarbij Utrecht-kenners de degens kunnen kruisen. Deze pub quiz wordt ook live op YouTube uitgezonden, via dezelfde link als genoemd bij het liveprogramma van de jonge Historici. Je kan je als team (maximaal 4 personen) of individueel inschrijven. Jullie zullen om de titel ‘Utrechtteam van het jaar’ strijden. 

Als team vind je ook op de verschillende sites een downloadlink voor het antwoordformulier, na het invullen van de door Koos gestelde vragen krijg je 5 minuten tijd het formulier met je antwoorden te verzenden. En voor degene die de meeste antwoorden goed heeft en het formulier het snelst heeft verzonden wacht er een mooie Utrechtse cultuurprijs. Zet 10 oktober in je agenda, de pub quiz is van ca. 21:30 tot 22:30.

Online programma

Vanaf zondag 1 oktober t/m zaterdag 10 oktober worden iedere dag één of meerdere virtuele onderdelen aangeboden door verschillende partners, waaronder het Centraal Museum, Universiteit Utrecht en de gemeente Utrecht-Erfgoed.

Hierbij krijgen we een kijkje achter de schermen van verschillende instanties die het cultureel erfgoed van Utrecht een warm hart toedragen. Via online lezingen, vlogs en rondleidingen door musea en de stad neem je deel aan bijzondere verhalen over onder andere schilderijen, archiefstukken, gebouwen en andere exclusieve objecten.

Deze virtuele onderdelen zijn vanaf 1 oktober te volgen op de website van de Maand van de Geschiedenis en op onze eigen website.

Kortom: Reis met ons mee van oost naar west door de culturele geschiedenis van Utrecht!