Nacht Van De Utrechtse Geschiedenis Poster

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2020

Op 10 oktober 2020 hebben we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht gevierd tijdens de derde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Dit jaar kon je digitaal in het verleden én het heden van Utrecht duiken. Het thema van deze editie is Oost/West, net als bij de Maand van de Geschiedenis.

Hier kun je terugkijken naar de online presentatie.

Geheim van de Dag, in de maand oktober
Vanaf 1 oktober is iedere dag een ‘geheim van de dag’ te vinden over de geschiedenis van Utrecht. Dompel jezelf onder in verhalen van oost naar west Utrecht en verder!  Alles is te volgen op de website van Oud-Utrecht en op de site Nacht van de Utrechtse geschiedenis.

Anke Klein, wethouder in de gemeente Utrecht belast met erfgoed, reageerde op twitter:
"De hele maand oktober genieten we van 'het geheim van Utrecht'! Het zijn de verhalen op elk plein en elke straathoek die extra betekenis geven aan onze omgeving en het gevoel geven dat we deel zijn van een groter geheel."
"Dankjewel Oud Utrecht, voor jullie kennis en bevlogenheid en voor de samenwerking met de andere erfgoedorganisaties en de vele gepassioneerde erfgoedliefhebbers!" 

----- 

Het programma omvatte twee onderdelen.

Verkiezing Jonge Historicus van het Jaar 2020, 10 oktober
Op 10 oktober om 20 uur was de opening van het online programma van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Tijdens de finale van ‘De jonge historicus van het jaar 2020’ presenteerden 3 finalisten hun historische project en gaven 6 Jonge Historici een korte pitch over hun favoriete internationale archiefstuk: van Utrecht naar China, Nederlands-Indië, Zuid- en Noord-Amerika tot Londen. Rond 22.30 uur was de bekendmaking van de Jonge Historicus van het jaar 2020: Hugo Schalkwijk. 

Hugo Schalkwijk

Hugo Schalkwijk (1991) studeerde Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel directeur van het online museum voor verpleging en verzorging FNI.nl. Met historisch onderzoek en publiekshistorische projecten wil Hugo de complexe geschiedenis van de verpleging en verzorging beter in beeld brengen. Hiermee hoopt hij een positieve bijdrage te leveren aan huidige knelpunten in de zorg.

Utrechtse Pubquiz over heden en verleden, 10 oktober
Voor een echt Utrechts tintje vroeg Koos Marsman iedereen om online mee te doen met een Utrechtse Pubquiz over heden en verleden.

Pubkwis 10102020

De uitslag van de quiz is bekend gemaakt op de site Nacht van de Utrechtse geschiedenis.

Erfgoedpartners
Historische Vereniging Oud-Utrecht is de initiatiefnemer voor de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. De organisatie is in handen van Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief met Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht afdeling erfgoed en Centraal Museum. Andere erfgoedpartners zijn: Bibliotheek Utrecht, Domkerk, Domtoren, DOMunder, Gilde Utrecht, Utrechts Klokkenluiders Gilde, Museum Speelklok, Museum van Zuilen, Stolpersteine Utrecht, Stadswandelingen Utrecht, Utrechts Geveltekenfonds, Utrecht Marketing, Utrechts Monumentenfonds, Volksbuurtmuseum, Usine, Landgoed en Erfgoed Utrecht.

Meer informatie over het programma en alle onderdelen is te vinden deze site en op : https://www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl