Wijkentour 2024: Feest 25 jaar Molen De Ster
25 jaar geleden zette prins Claus de herbouwde houtzaagmolen De Ster in werking door de vang te lichten. Burgemeester Sharon Dijksma onthulde op zaterdag 25 mei 2024 een mooi zeil dat door kinderen was versierd om het 25-jarig herbouwjubileum te vieren. Ze zei erbij dat zoals Utrecht zijn Dom heeft, heeft Lombok zijn Molen De Ster. De molen draaide vol trots!
Het was volop feest voor jong en oud bij Molen de Ster. Het was een drukte van belang met circusspelen voor jonge ouders met kinderen, er was een trein op het smalspoor en Oud-Utrecht presenteerde een Wijkentour met Lombok Archief. De vier historische wandelingen ‘van molen tot moskee’ waren volgeboekt. Het leidde tot mooie ontdekkingen, ontmoetingen, goede gesprekken en gezelligheid.
Houtzaagmolen De Ster en Lombok
Van 1721 tot 1911 draaide de achtkante stellingmolen De Ster op wind. Vanaf 1911 werd het hout met elektriciteit gezaagd en werd de molen gesloopt. Rond de jaren 80 kocht de gemeente het terrein en is het park aangelegd. Een buurtinitiatief met een uitgebreide fondsenwerving zorgde voor herbouw van de molen naar tekeningen van het origineel. Houtzaagmolens waren een uitvinding van de zestiende eeuw. Door een krukas werd de draaiende beweging van de wieken omgezet in een heen en weer gaande beweging om te zagen. Dit was een uitkomst voor een land als Nederland waar het haast altijd waait en elk zuchtje wind te vangen is. Houtzaagmolens lagen vrijwel altijd aan het water om het hout te kunnen aan- en afvoeren en voor het uitwateren van hout. Rond de stad Utrecht waren twaalf houtzaagmolens. De meeste stonden langs de Vaartsche Rijn. De Ster en De Bijgeval stonden aan de Leidse Vaart, later omgedoopt tot Leidse Rijn. Rondom de houtzaagmolens waren veel timmerwerven, Eind 19e eeuw ontstond de toenmalige uitbreidingswijk Lombok waar aan de Leidse Rijn nog steeds Molen De Ster staat!
De komende zaterdagen is er nog meer te doen bij Molen De Ster: https://www.molendester.nu/jubileum/
Foto’s: Coen Koppen