Wijkentoer Zuilen 30 06 24

Nieuws

Wijkentour Zuilen 29 juni 2024

Op zaterdag 29 juni 2024 was er weer een wijkentoer in Zuilen. Deze leidde tot mooie ontdekkingen, ontmoetingen, goede gesprekken en gezelligheid.

We werden in de ochtend gastvrij en met koffie ontvangen in het Vorstelijk Complex. In het complex vind je Buurthuis De Beatrix, ZIMIHC Theater Zuilen en Restaurant The Colour Kitchen. Aan het einde van de ochtend startte de historische wandeling ‘de kunst van het kijken’. Tijdens die wandeling konden we zowel kennismaken met kunstenaars die exposeren in het Vorstelijk Complex én konden we meer te weten komen over de wijk (tot 1954 zelfstandige gemeente) Zuilen. We begonnen de rondleiding bij Isan Corinde, beeldend kunstenaar geboren in Suriname. Hij vertelde boeiend over zijn werk: Hij laat zich onder andere inspireren door spullen van zijn oma en door de traditionele pangi-stoffen die een grote rol spelen in de cultuur van de Surinaamse bevolking. Kleurrijk en inspirerend. Vervolgens trokken we onder leiding van gids Ronald van de Stolpe de wijk in. Het werd een interessante, warme wandeling die ons voerde langs tal van kenmerkende punten in de wijk die vaak nog verbonden zijn aan de bedrijven die zorgden voor de ontwikkeling van Zuilen: Staalgieterij Demka en machinefabriek Werkspoor. Het waren destijds de grootste werkgevers voor Zuilen en later Utrecht. Tijdens de wandeling waren er geregeld doorkijkjes naar de Werkspoorbrug die Zuilen zo uniek maken. Na anderhalf uur waren we terug bij het Vorstelijk Complex waar we de rondleiding afsloten met het werk van de uit Iran afkomstige Farnaz Sedaghatbin. Zij laat zich inspireren door gebeurtenissen die indruk op haar maakten. We stonden samen met haar stil bij haar prachtige en indringende schilderij ‘Hoop’. Je kunt het werk van de kunstenaars vinden in de wandelgangen van het ZIMIHC. Ga er vooral eens kijken!

Na het ochtendprogramma rolden we in de goed bezochte wijkenquiz met de onvolprezen Koos Marsman. Onder de Zuilenaren waren er ook nog enkele Zuilenezen (mensen die al vóór 1954 inwoner van Zuilen waren), dus er werd behoorlijk gescoord op de vragen van (Zuilenaar) Marsman. Ook voor niet-Zuilenaren die een beetje opgelet hadden tijdens de rondleiding door de wijk, waren er wel vragen goed te beantwoorden. Een gezellig onderdeel van de dag!

Na de quiz vertrok een tweede rondleiding door de wijk. Voor degenen die de wandeling al gedaan hadden nam Appie Alferink, directeur van theater ZIMIHC, ons mee door de gangen van het fraaie geschakelde gebouw. Hij vertelde over de verwerving van het complex en de grote renovatie die nodig was om van de oude scholen, samen met nieuwbouw van het theater, een prachtig multifunctioneel gebouw te maken. Een feest om het gebouw te verkennen, alleen al door de vele elementen uit de Amsterdamse school die waar mogelijk zijn behouden en gerestaureerd.

We sloten de dag af met een borrel op het terras van The Color Kitchen. Het biertje én de bitterballen waren uitstekend!

Wijkentoer Zuilen 306241

Wijkentoer Zuilen 306242

Wijkentoer Zuilen 306243

Wijkentoer Zuilen 306244

Wijkentoer Zuilen 306246

Wijkentoer Zuilen 306248