Nieuws

Wijkentour Overvecht 28 september 2024

Op zaterdag 28 september was de Wijkentour Overvecht vanuit Bibliotheek Overvecht. Daar werden de wandelaars en fietsers met koffie en thee ontvangen bij de kraam van Oud-Utrecht. De ingrediënten voor deze wijkentour waren wandelingen en fietstochten door de wijk en het maken van gedichten en verhalen over Overvecht. 

Vanuit de bibliotheek liepen we in een grote lus langs de groene ader van Overvecht Noord; de Carnegiedreef. Zo kwamen we langs een aantal kenmerkende punten, waaruit de geschiedenis van deze toch jonge wijk spreekt. Andere punten illustreren de ontwikkeling van de wijk. De uitleg kwam van Susana Casas Valle, dochter van Spaanse immigranten en van Janne van Malenstein, die ooit van het platteland naar de grote stad verkaste. Beide vrouwen bemoeien zich stevig met het heden én de toekomst van de wijk.
Tijdens een fietstocht met wijkambassadeur Rami Ramou werden historische en kunstzinnige plekken in Overvecht aangedaan. Onder leiding van Toon Lagas (verteller, schrijver en dichter) werd Overvecht gevangen in poëzie. Gevoelens en ideeën over de wijk zijn vertaald naar een heus gedicht. De Emigratie generatie toonde de eerste verzamelde verhalen van bewoners in Overvecht over hun beleving van de wijk. Andere verhalen werden ter plekke gedeeld. Heel bijzonder daarbij was ook het verhaal van Rami Ramou die vluchtte uit Homs in Syrië. Zijn verhaal is beschreven en geïllustreerd in het boek Verbonden verhalen. 

------- 

De foto's zijn gemaakt door Marcella Dorigo.

Overvecht 2024 Stadswandelingen

Stadswandelingen

Overvecht 2024 Muurschilderingen Overvecht

Muurschilderingen Einsteindreef

Overvecht 2024 Einsteindreef onderdeel van bouw van een groene wijk

Groen op de Einsteindreef

 Overvecht 2024 Carnegiedreef groenstrook mag door bewoners op veschillende plekken worden ingevuld met bloemen en struiken

Carnegiedreef groenstrook, door bewoners op verschillende plekken ingevuld met bloemen en struiken

Overvecht 2024 Kasaidreef

Kasaidreef

Overvecht 2024 grasveld wordt vervangen door bloemen

Grasveld vervangen door bloemen

Overvecht 2024 ca 70 verschillende nationaliteiten in de wijk

Circa 70 verschillende nationaliteiten in de wijk

Overvecht 2024 workshop dichten over Overvecht

Workshop dichten over Overvecht met Toon Lagas

Overvecht 2024 gedichten over Overvecht