14 5 23 Rotsoord Tolsteeg En Hoograven 17   Coen Koppen Fotografie

Wijkentour Hoograven/Tolsteeg

Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Op 14 mei 2023 was er een uitgebreid programma in de wijk Hoograven/Tolsteeg, dat was ontwikkeld in overleg met Peter Sprangers. Er was een speurtocht met de kinderen door de wijk, en er waren historische wandelingen.

Hier is een beeldverslag van de wandelingen in Hoograven/Tolsteeg met foto's van Coen Koppen en Marcella Dorigo.

Historische wandeling door Hoograven met Frans Versteeg 
Je zou het niet direct vermoeden, maar Hoograven heeft een enorm lange geschiedenis. De Romeinen zaten hier kort na het begin van de jaartelling al maar in de bronstijd werd hier ook al gewoond. In de 12e eeuw zou de aanleg van de Vaartse Rijn de ontwikkeling van het gebied sterk beïnvloeden, net als veel later de bouw van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het midden van de vorige eeuw kwam de ontplooiing nogmaals in een stroomversnelling. Interessante plekken: Inundatiekade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19e eeuw, een damsluis van diezelfde Waterlinie, de Draadfabriek Neerlandia, de Eerste Nederlandse Fabriek van Gereedschappen en de Limes, de weg van de Romijnen.

Historische wandeling door Rotsoord met Peter Sprangers 
De naam Helling is ontleend aan de diverse scheepswerfjes tussen 1600 en 1750. De Vaartsche Rijn was ideaal voor het vervoer van grondstoffen en eindproducten met name in bouwmaterialen: hout, grof en fijn keramiek en later metaal. Twee eeuwen geleden vestigde H. Trip zich hier met zes eigen schepen. Francois van Oort bouwde de buitenplaats Rotsoord eind 17e eeuw. Het octrooi en productie van imitatiemarmer bracht de rijkdom. Hier kwam wandtegelfabriek ‘Holland’ waar na 1893 ook Jugendstil borden, vazen etc. werden vervaardigd. In 1918 volgde de meubel- en stoelenfabriek UMS (Pas-toe). Wasserij Staatsen bestond al vóór 1900. Het complex heet nu Nieuw Rotsoord en is een groene oase in Utrecht-Zuid. Met de bouw van de watertoren in 1907 ging de volksgezondheid met sprongen vooruit. Het zware, ambachtelijke metselwerk met de kantelen doet denken aan een middeleeuws ridderkasteel. Per 1920 verhuisde Westraven van de Jutfaseweg naar de Helling. Miljoenen stuks aardewerk werden hier geproduceerd.