Jubileum Wijkentour Leidsche Rijn 

Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Iedere wijk heeft zijn eigen programma met onder andere historische wandelingen, fietstochten, speurtochten voor kinderen of een Wijk Geschiedenis Quiz. Op zaterdag 7 oktober is er een uitgebreid programma in Leidsche Rijn samengesteld in samenwerking met Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Gerda Oskam, voorzitter van deze vereniging introduceert Leidsche Rijn en zichzelf.

Leidsche Rijn, het nieuwe stadsdeel van Utrecht op oude grond.
In 25 jaar tijd is ten westen van de stad Utrecht een stad gebouwd in de orde van grootte van Delft. In oppervlakte ongeveer de helft van de gemeente Utrecht woont er een kwart van de Utrechtse bevolking. Leidsche Rijn en de oude dorpskernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens zijn een archeologische schatkamer gebleken. De Oude Rijnloop die de verbinding met de stad Utrecht vormt, betekende voor de Romeinen een natuurlijke grens, voor Willibrord de toegangspoort naar Utrecht en voor de stad Utrecht eeuwenlang een bijzonder vruchtbaar land- en tuinbouwgebied. Door de wijze van ontwikkelen is Leidsche Rijn een walhalla voor architecten geworden en vindt je er het grootste stadspark van Nederland. Daarnaast is er het meest complete Romeinse schip te bewonderen en krijgen tal van oude rijksmonumenten op verrassend innovatieve wijze een nieuwe toekomst. 

Wanneer begon je interesse/inzet voor het erfgoed in jouw wijk?
Eigenlijk al in mijn tienerjaren toen ik opgroeide in Vleuten. Ik liep en fietste veel in in wat nu Leidsche Rijn is, zag de waterlopen, de polders en boerderijen en wilde weten waarom dat zo was.  Zolang ik me kan herinneren wilde ik weten waarom dingen zijn zoals ze zijn, de studie geschiedenis paste mij daarom precies. Toen ik na 20 jaar in het centrum van Utrecht te hebben gewoond, weer terug ging naar Vleuten, werd om mij heen Leidsche Rijn gebouwd. Ik kon als wijkraadvoorzitter en later gemeenteraadslid direct meedenken over hoe oude waterlopen, linten en verhalen een plek kregen in Leidsche Rijn. Dat Leidsche Rijn een archeologische schatkamer bleek, met onder meer de vondst van een puntgaaf Romeins schip, was natuurlijk fantastisch. Maar ook de ridderhofsteden en tuinbouwgeschiedenis vond ik enorm boeiend en konden een rol krijgen in de ontwikkeling van Leidsche Rijn. Ik ben gek op oude plattegronden, ik zie er steeds nieuwe verhalen in. Voorlopig hoogtepunt voor mij was de viering van 900 jaar stadsrechten en 900 jaar waterbeheer vorig jaar, waardoor ik tientallen mensen heb kunnen meenemen in hoe Utrecht en Leidsche Rijn al eeuwenlang innig aan elkaar verbonden waren. Voor mij persoonlijk is dat extra van betekenis omdat al mijn voorouders sinds ongeveer 1600 uitkeken op de Dom. 

Hoe zet jij je in voor het erfgoed in je wijk?
Ik ben al decennialang lid van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. In die hoedanigheid zet ik me bestuurlijk in voor het behoud en publiek toegankelijk maken van het erfgoed in dit deel van de gemeente Utrecht. Daarnaast geef ik tal van lezingen en begeleid als gids mensen langs historische kenmerken van ons gebied. 

Wat vind jij het mooiste erfgoed in je wijk en waarom?
Het mooiste erfgoed in onze wijk is eigenlijk het water. De oude loop van de Rijn die via Utrecht door het gebied kronkelde en nu weer uitgegraven en zichtbaar is gemaakt. De Vikingrijn die door het Máximapark kronkelt zoals ongeveer de bevaarbare loop van de Oude Rijn was in de 10e en 11e eeuw. Fietsend en wandelend langs de Vikingrijn beeld ik me in hoe in vroeger tijden een bewoner een Frankisch schip zag langsvaren. Erfgoed is het nog altijd tastbare begin om te dagdromen over tijden die zijn geweest.

Ben je lid van Oud-Utrecht?
Toen ik in de stad woonde wel. Sindsdien lees ik wel altijd met veel interesse en plezier het tijdschrift dat bij de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn als zustervereniging binnenkomt en krijg ik het zeer lezenswaardige jaarboek elk jaar van mijn zus – die lid is van Oud Utrecht. 

Kijk hier voor het programma

Afbeelding: Gezicht op de voor- en zijgevel van boerderij Roodnoot, met de stadsbrouwerij Roodnoot en Brouwerij De Prael (Oude Vleutenseweg 31-35) in de wijk Leidsche Rijn te Utrecht. (HUA 902741).