Metaalkathedraal

Wijkentour Leidsche Rijn

Zaterdag 7 oktober was de wijkentour in Leidsche Rijn. Er woont inmiddels ongeveer een kwart van de Utrechtse bevolking in Leidsche Rijn en het beslaat bijna de helft van het oppervlak van de gemeente Utrecht. Als je dit oppervlak beschouwt snap je ook waarom er twee fietstochten werden georganiseerd, één om 12:00 uur en één om 14:30. Martijn Maandag doet verslag.

Toen ik om 14:15 arriveerde bij boerderij Roodnoot was de eerste fietstocht net terug en zat er een aantal deelnemers aan de lunch. Stadsbrouwerij Roodnoot is een brouwerij / proeflokaal / restaurant in een oude boerderij en ligt vanuit de binnenstad net over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Onder begeleiding van Gerda Oskam van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn deden we een rondje door dit relatief nieuwe deel van Utrecht. We bezochten de Dom. Gelukkig bleek dat een replica, zodat ik niet helemaal terug naar huis hoefde te fietsen. Daarna op naar de Metaal Kathedraal aan de Rijksstraatweg. Leuk om te horen hoe de huidige bestemming is ontstaan. Vooral de bovenverdieping is een bezoek meer dan waard.
Onderweg kregen we verder uitleg over de Stadsdam en de vele Rakken in Leidsche Rijn.
In Castellum Hogewoerd bekeken we uiteraard het Romeinse schip dat daar ligt. Via Het Zand fietsen we uiteindelijk terug naar boerderij Roodnoot.

Voordat de pubquiz begint kunnen we eindelijk een van de vele biertjes van de brouwerij proberen.
In de pubquiz wordt gecontroleerd of we goed hebben opgelet tijdens de fietstocht. Ik blijk daar niet goed in geweest te zijn en mag daarom dit verslag schrijven 😊.
Uiteindelijk zijn er drie mensen die gezamenlijk op de eerste plaats eindigen met 18 van de 20 vragen goed. Geweldig, terwijl sommigen de fietstocht niet eens hebben gedaan. De benadervraag die volgt wordt door de organisator vakkundig om zeep geholpen, maar uiteindelijk komt er toch een winnaar die een proefpakket biertjes mee naar huis krijgt.

Buiten het programma om maken we het die avond nog gezellig door te blijven eten onder het genot van wat speciale biertjes.

Hier vind je een verslag in de DUIC bij de opening van de stadsbrouwerij in mei 2022.

De foto's van deze wijkentour zijn van Marcella Dorigo en Martijn Maandag.