Wijkentour Zuilen
Zondag 29 oktober deed de Oud-Utrecht-wijkentour Zuilen aan; de voorheen zelfstandige gemeente in het Noordwesten van Utrecht die in 1954 werd ‘geannexeerd’ door de stad, maar gelukkig nog altijd een geheel eigen sfeer en aanzien heeft. Met een uitgelezen gezelschap van (voornamelijk) Zuilenaren vertrokken we om 14.00 uur uit buurthuis De Beatrix. Gids Ronald van de Stolpe, onder andere actief in het museum van Zuilen, begeleidde ons op een wandeling door de wijk. Het werd een bijzonder informatieve middag.
Een impressie. De eerste (en laatste) ‘stop’ was het Vorstelijk Complex: twee voormalig schoolgebouwen uit de jaren twintig en dertig die begin deze eeuw grondig werden gerenoveerd en verbonden door een nieuwe theaterzaal. In het complex vind je ZIMIHC Theater Zuilen, Restaurant The Colour Kitchen en Buurthuis De Beatrix. Een prachtig sociaal-cultureel centrum, dat ritselt van de activiteiten. De voormalige scholen hebben een Amsterdamse school-achtige allure; wat een geluk dat de sloopkogel er niet aan te pas is gekomen.
De voormalige gemeente Zuilen ontwikkelde zich sterk aan het begin van de twintigste eeuw door de komst van Staalgieterij Demka en machinefabriek Werkspoor. Demka kwam vanuit Groningen en Werkspoor begon – naast de vestiging in Amsterdam – een vestiging in Zuilen. Het waren destijds de grootste werkgevers voor Zuilen en later Utrecht.
Aan de Amsterdamsestraatweg staat een monument dat herinnert aan Werkspoor: een enorm stuk van de brug bij Zaltbommel dat voor een deel door Werkspoor werd geproduceerd. Die brug is inmiddels vervangen door een nieuwer exemplaar, de Martinus Nijhoffbrug. Die naam verwijst naar het iconische gedicht ‘De moeder, de vrouw’ dat Nijhoff schreef over de oude brug. Museum van Zuilen ontsluit de rijke geschiedenis van Zuilen voor komende generaties. De vele trottoirtegels met QR-codes die in Zuilen te vinden zijn, kunnen je bovendien helpen als je zelf op ontdekkingstocht gaat door de wijk.
Na heel veel te hebben geleerd was er een onverwachte uitsmijter: we mochten, dankzij iemand uit de kerk, een kijkje nemen in de voormalige St Jacobuskerk, een van de katholieke kerken van Zuilen, in gebruik genomen in 1957. Het is een bijzonder gebouw omdat het door architect G.H.F. Valk ontworpen werd als een soort romaanse basiliek. Inmiddels is het gebouw eigendom van de Best Life Church, een sterk groeiende, evangelische gemeenschap.
Na ruim twee uur waren we terug in de foyer van het theater, toe aan koffie, maar erg enthousiast over wat we gezien hadden. De datum voor de volgende wijkentour in Overvecht (2 december) is door sommige wandelaars al in de agenda gezet!