Nohnik 1

Winnend idee: Badhuis in Tivoli Oudegracht?

Vereniging Oud-Utrecht heeft een winnaar aangewezen voor de prijsvraag Tivoli. De eerste prijs gaat naar Jorrit Noordhuizen en Wieteke Nijkrake (NOHNIK), met hun ontwerp Ons Tivoli. Van de grote zaal maken zij een badhuis. Er omheen komen commerciële voorzieningen die passen bij het thema ‘Lifestyle anno 2014’, zoals een koffiebranderij, een vintagewinkel, een nagelstudio en een foodlab. Boven komen woningen. De tweede prijs gaat naar 2by4-architects met het ontwerp voor een Low budget hostel. De resultaten van de prijsvraag zijn afgelopen zaterdag door voorzitter Heins Willemsen van Oud-Utrecht overhandigd aan wethouder Paulus Jansen, als vertegenwoordiger van de gemeente die eigenaar van het gebouw is.

Al lange tijd was duidelijk dat Tivoli in 2014 zou verhuizen. De eigenaar van het complex, de gemeente, had bekend gemaakt dat het gebouw te koop zou worden gezet. Maar onduidelijk was voor welke bestemming en onder welke voorwaarden. Oud-Utrecht, een vereniging met 2000 leden uit de gehele provincie, zet zich in voor behoud van cultureel erfgoed. De vereniging heeft aan de gemeente voorgesteld om een prijsvraag voor het complex van Tivoli te organiseren, om op deze wijze ideeën te verzamelen. Met uiteraard ook als doel om de monumentale waarden van het gebouw te behouden en te versterken. De gemeente voelde wel wat voor dit voorstel, mits zij niet gebonden zou zijn aan de resultaten.

De eerste prijs voor Ons Tivoli, met een badhuis en andere commerciële functies op de begane grond en wonen boven, heeft de inzender te danken aan de samenhang tussen de functies, het betrekken van concrete gegadigden voor de herbestemming en de mogelijkheden voor gefaseerde ontwikkeling. De tweede prijs voor het Low budget hostel komt door de variëteit aan overnachtingsmogelijkheden, de combinatie met werkplekken, de flexibele inrichting en de openheid van het complex richting Oudegracht. Bovendien zijn er nog weinig goedkope overnachtingsmogelijkheden in Utrecht. Het is nu aan de gemeente om een volgende stap in de herbestemming te zetten. Begin 2014 is bekendheid gegeven aan de prijsvraag. In totaal 47 ideeën zijn ingediend. Ze zijn te zien op de site van Oud-Utrecht: www.oud-utrecht.nl.

Dit stuk is van Jeroen de Leede en eerder gepubliceerd in het Stadsblad.