Kerk Maria Minor nu Café Olivier
Een café onderbrengen in een kerk, nog nooit vertoond in Nederland, hoewel de traditie bestaat dat kerk en café bijna altijd bij elkaar in de buurt zijn te vinden, maar nooit in hetzelfde gebouw.
Voor de voormalige kerk Maria Minor aan de Achter Clarenburg in Utrecht geldt dat echter wel, café Olivier is er gevestigd sinds januari 2007. Maria Minor is gebouwd als schuilkerk voor de katholieken, zij mochten geen diensten meer houden sinds de reformatie. In een verscholen kerk werd het gedoogd, toen al een typisch Nederlandse opvatting.
De kerk dateert uit 1640 en is in 1860 ingrijpend verbouwd. De voorgevel is gebouwd als woonhuis, binnengegaan blijkt het echter een kerkje te zijn, nu bruin café. In de zeventiger jaren was het dit kerkje, waarop Hoog Catharijne vastliep en niet verder kon bouwen! Een bijzonder deel van de oude binnenstad van Utrecht is gespaard gebleven!
Kerk en pastorie werden in de zeventiger jaren weinig gebruikt en daardoor kostbaar. Verkoop in 1989 aan toenmalig wethouder Ger Mik was aantrekkelijk voor de inmiddels Oud Katholieke kerkgemeenschap. De pastorie wordt nog door hem als woonhuis gebruikt. In de kerk werden, door de bijzondere akoestiek, klassieke concerten gehouden. Jaap van Zweden, Janine Jansen en andere bekende musici musiceerden daar en Blokker maakte er klassieke CD opnamen. Maar onderhoud van de kerk, inmiddels rijksmonument, werd zo kostbaar voor Ger Mik, dat verkoop aan Elizen Vastgoed Groep in 2004 noodzakelijk werd. Deze verpachtte het aan de Utrechtse horeca ondernemer Debuut BV. De eerste keer dat de Debuutondernemer Fred Bus de kerk binnen stapte, dacht hij: "wauw, dit is precies wat ik zoek". Wel moest er vanaf nul begonnen worden. De verbouwing was dan ook een spannende uitdaging. Het café moest een typisch bruin, laagdrempelig café worden waar je bij binnenkomst meteen denkt: "Hier stroomt het Belgische bier al honderd jaar". Volgens MissetHoreca is het nu het beste café van 2014!
Dit stuk is van Pim Le Large van de commissie cultureel erfgoed van Oud-Utrecht en is eerder gepubliceerd in het Stadsblad.