Wonen in herbestemd Dekkledenhuis

Expediteur Verlinden liet in 1909 aan de huidige Muntkade in Utrecht een pakhuis, woonhuis en stalgebouw inclusief hooizolder bouwen. Hij had natuurlijk geen idee welke functies de gebouwen 'helemaal aan de rand van de stad' allemaal zouden krijgen.

Het bedrijf bleef er tot kort voor 1950. Er kwam een onderneming in tenten en markiezen in, het Dekkledenhuis. Maar het hoofdpand was te klein en zo werd er in 1953 een derde verdieping bovenop gebouwd. Al begin jaren zestig stond er een nieuwe gebruiker voor de deur: Emaillegroothandel Van Elferen. Het trappenhuis kreeg een lift en de binnenplaats werd overkapt. Op de begane grond verschenen machines voor gieten, spuiten, drogen en schuren, op de eerste verdieping een werkplaats en magazijn.

Opvolger
Ook dit bedrijf bleef er ruim tien jaar en werd begin jaren zeventig opgevolgd door Afbouwbedrijf Van Wijk/Archinorm interieurprojecten. Begin jaren tachtig vertrekt Van Wijk en wordt de begane grond bekend als de Airmileswinkel van Utrecht.

Koopappartementen
Tot in 2010 de eigenaar een bouwvergunning aanvraagt voor 33 koopappartementen. Weer een herbestemming en nu weer anders dan ooit. De interne structuur blijft zoveel mogelijk gehandhaafd. Aan de buitenkant wordt de gevelbekleding weggehaald en komt de oude gevel van het Dekkledenhuis weer in zicht. De voorramen krijgen erkers die een historiserend effect hebben.

'Extra dimensie'
Een bewoonster zegt: "Het is hier fijn wonen. Elke keer als ik de kamer binnenkom en de bijzondere ramen en de robuuste balk zie, besef ik in pand met een verleden te wonen. Dat is een leuke extra dimensie."

'Rand van de stad'
En zo ontwikkelde zich een 'bedrijfsgebouw aan de rand van de stad' tot een aantrekkelijk 'appartementencomplex in het centrum van de stad'. Op dezelfde plek wel te verstaan.

Dit stuk is van René Sterk en eerder gepubliceerd in het Stadsblad.