Img 1211

Opnieuw herbestemming school Nieuwe Koekoekstraat

De school-met-twee-klaslokalen uit 1904 aan de Nieuwe Koekoekstraat 85 begon als lagere school. Later werd het een protestante kleuterschool en werd Herman van Veen een van de scholieren. Inmiddels is het een buurthuis geweest,  een centrum voor maatschappelijke dienstverlening en een kunstenaarsatelier.

Van buiten een niet zo opvallend gebouwtje maar met veel genoegen is er nu Huisartsenspraktijk Vogelenbuurt gevestigd. 'Bij onze start hier in 2013 hebben we weer oude elementen teruggehaald. Onder het oude zeil verscheen een prachtige granieten vloer, de verlaagde plafonds verborgen de oude plafonds en schoorsteenaansluitingen voor kolenkachels. En zo waren er meer plezierige verrassingen', aldus een van de huisartsen. Met aangepaste kleuren, herstel van de de hoge plinten en sierlijke stootranden langs de muren en fraaie 'schoollampen' ontstond er een warme, beetje luxe sfeer. De prachtige houten vestibuledeuren versterken dit.

De oude schoollokalen tellen ieder drie gespreksruimten en daarvoor dienen ook de voormalige kamer van de directeur en van 'de juf'. Het is verrassend hoe zo’n oude school zijn maatschappelijke functie door de tijd heen blijft behouden.

Dit stuk is van Bert Poortman en eerder gepubliceerd in het Stadsblad.